Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2024

Βαγγέλης Αποστόλου: Θα κάνουμε ειλικρινή διάλογο με τους αγρότες.

Παρέμβαση του Βαγγέλη Αποστόλου, πρώην βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ευβοίας και πρώην Υπουργού, στη Διήμερη Πανελλαδική Σύσκεψη της Νέας Αριστεράς:

«Ασφαλώς όσοι βρισκόμαστε στην τωρινή συνάντηση δεν ξεκινάμε σήμερα από το μηδέν. Προσωπικά έχω ήδη καταθέσει εδώ και καιρό τη δική μου συμμετοχή σε αυτή την προσπάθεια.
Πιστεύω όμως ότι η σημερινή τοποθέτησή μου θα είναι χρήσιμη, αν εστιαστεί στα ζητήματα που ως μέλος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υπηρέτησα και ειδικά στον αγροτοδιατροφικό χώρο, δηλαδή στην επαρχία, αλλά και στα περιβαλλοντικά που ασχολήθηκα λόγω επαγγελματικής γνώσης.

Τι παραλάβαμε το 2015 σε ένα χώρο που βρισκόταν σε κινητοποιήσεις με βασικό αίτημα τη διαχείριση των κοινοτικών πόρων; 1,4 δις δημοσιονομικές διορθώσεις, δηλαδή πρόστιμα και 1,1 δις καταλογισμούς, δηλαδή ανακτήσεις ασυμβίβαστων κρατικών ενισχύσεων.
Τι κάναμε εμείς σε 2 χρόνια; Σταματήσαμε την επιβολή των προστίμων από την Ε. Επιτροπή, εξαιτίας της κακής διαχείρισης των βοσκοτόπων και περάσαμε στη διαδικασία των επιστροφών στο σύνολό τους (τα μισά έχουν ήδη επιστραφεί), ενώ παράλληλα βάλαμε τάξη στις πληρωμές, φτάνοντας τις δύο πρώτες χρονιές σε ποσά ρεκόρ (ξεπέρασαν τα 2,5 δις το χρόνο) και συμφωνήσαμε με την Επιτροπή να μειώσουμε και τους καταλογισμούς στο 1/3.

Τι τελικά πετύχαμε; τον ειλικρινή διάλογο με τους αγρότες, πράγμα που κατέληξε και στην αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
Μέχρι το 2019 που παραδώσαμε τη διακυβέρνηση έγιναν και άλλα πολλά και χρήσιμα.
Ασφαλώς και υπήρξαν και άστοχες παρεμβάσεις που μας κόστισαν, όπως η σύνταξη των δασικών χαρτών, που το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικούς, ενώ την ίδια ώρα επιχειρούνταν η νομιμοποίηση των οικιστικών πυκνώσεων και η κήρυξη αναδασωτέων των ελαιοπερίβολων της χώρας.

Παρόλα αυτά όλοι οι σύντροφοι της Νέας Αριστεράς που συμμετείχαν στην κυβέρνησή μας έχουν επιδείξει σημαντικό έργο, που αφήνει όμως και ερωτήματα αναπάντητα, όπως:
Γιατί αγνοήσαμε, όλοι μας, συμπεριλαμβανομένου ασφαλώς και του πρώην Προέδρου μας, τα μηνύματα των εκλογών του 2019, το «προσέχετε » του 23,7% των ευρωεκλογών και το «είμαστε ακόμη εδώ» του 31,53 % των εθνικών εκλογών;

Το χειρότερο όμως ήταν ότι όταν έληξε ο χρόνος και η διαδικασία μετάβασης στη νέα ηγεσία, βρήκαμε ως πρωταγωνιστή έναν Πρόεδρο, που κινούταν μακριά από κάθε αριστερή ιδέα και πρακτική και που συστηματικά απαξιώνει το δικό μας έργο.

Στη δική μας πορεία πρέπει κι εμείς να αναδεικνύουμε τις δικές μας προτάσεις όταν συζητούνται αυτά τα θέματα, όπως για παράδειγμα τα μέτρα που θεσπίσαμε για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, το εργόσημο για τους μετανάστες, το κανονισμό omnibus με τον οποίο προσθέσαμε στις επιλέξιμες για βόσκηση εκτάσεις 10 εκατ, στρ. και άλλα. Πιστεύω ότι έχουμε τις δυνάμεις για να πετύχουμε να συσπειρώσουμε τις δυνάμεις της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς.».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου