Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2024

Μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας υπάρχουν, βούληση δεν υπάρχει

Άρθρο στο ΠΑΡΟΝ της Κυριακής 2/1/2024

Στις φετινές γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς αυτό που κυριάρχησε στα ελληνικά νοικοκυριά ήταν η αδυναμία τους να καλύψουν τις οικογενειακές τους ανάγκες με τα απαραίτητα τρόφιμα με τη βασικότερη αιτία να είναι η ακρίβεια τους, αφού το τραπέζι των ημερών παρουσίασε μια μέση αύξηση σε σχέση με την περσινή χρονιά μεγαλύτερη του 10%.

Ειδικά όμως τα ζωικά προϊόντα, τα κηπευτικά και το ελαιόλαδο ήταν οι πρωταθλητές, με την αύξηση αυτή να ξεπερνάει το 20%. Τα συγκεκριμένα τρόφιμα αφορούν κυρίως σε προϊόντα που καλύπτουν βασικές ανάγκες διατροφής και γι αυτό πλήττουν τόσο τους καταναλωτές, όσο και τους αγρότες –παραγωγούς.

Η μείωση στην παραγωγή και η αισχροκέρδεια στο εμπόριο των αγροτικών προϊόντων αποτελούν προβλήματα με τεράστιες επιπτώσεις στην ακρίβεια των τροφίμων. Ειδικά για το ελαιόλαδο οι αυξήσεις αφορούν ουσιαστικά σε μια αισχροκέρδεια εμφανέστατη γιατί το συγκεκριμένο προϊόν που υπάρχει στην αγορά είναι περσινής παραγωγής και αγοράστηκε σε τιμές γύρω στα 5 ευρώ, ενώ πουλιέται στα ράφια των καταστημάτων στα 15 ευρώ.

Για το κρέας και τα γαλακτοκομικά, που η ζήτησή τους είναι μεγαλύτερη της εγχώριας παραγωγής, η συνεχώς αυξανόμενη λιανική τιμή τους, σε συνδυασμό με το υπερβολικό κόστος παραγωγής, άφησαν ελεύθερο το πεδίο της αισχροκέρδειας, που φτάνει ακόμη και μέχρι του σημείου να ελληνοποιεί βασικά είδη διατροφής, όπως η φέτα και τα αμνοερίφια.

Η κατάσταση αυτή έχει φέρει τη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, να έχει και ένα ακόμη αρνητικό προβάδισμα στην Ε.Ε., τη μεγαλύτερη απόκλιση τιμών από την τιμή που παίρνει ο παραγωγός στο χωράφι, μέχρι την τιμή που πληρώνει ο καταναλωτής στο ράφι των καταστημάτων λιανικής πώλησης, που φαίνεται να ξεπερνά κατά μέσο όρο το 200%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2022 οι αγροτοκτηνοτρόφοι της χώρας μας μπορεί να διέθεσαν ακριβότερα τα προϊόντα τους σε σχέση με το 2021, όμως το κόστος παραγωγής αυξήθηκε δραματικά και περιόρισε τη δυνατότητά τους να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Την κατάσταση αυτή την προέβλεψε έγκαιρα η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και γι αυτό όχι μόνο οργάνωσε καλύτερα τους ελέγχους, αλλά και προχώρησε μετά από συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη θέσπιση αυστηρών διατάξεων στην οργάνωση της διακίνησης και εμπορίας των νωπών και ευαλλοίωτων προϊόντων.

Τέτοιες ρυθμίσεις προστέθηκαν τόσο με την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης του γάλακτος και του κρέατος στα ζωικά προϊόντα, όσο και με το περιορισμό της ασυδοσίας των μεσαζόντων με την υποχρεωτική πληρωμή των 60 ημερών στα νωπά και ευαλλοίωτα αγροτικά προϊόντα.

Βέβαια για να εφαρμοστούν αυτές οι ρυθμίσεις προαπαιτούν και τη συμμετοχή των ίδιων των αγροτών – παραγωγών. Γι αυτό και νομοθετήσαμε με τη συμμετοχή και των ίδιων, νέο θεσμικό πλαίσιο συνεργατισμού με διατάξεις και ρυθμίσεις για τις διεπαγγελματικές, τις οργανώσεις και τις ομάδες παραγωγών.

Το νομικό λοιπόν υπόβαθρο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας υπάρχει. Η Κυβέρνηση όμως αδυνατεί ή δε θέλει να εφαρμόσει αυτές τις ρυθμίσεις και αντ’ αυτών βολοδέρνει με τα καλάθια της, που δυστυχώς συνεχίζουν να λυμαίνονται τα ίδια θύματα, τους καταναλωτές και τους αγρότες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου