Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2024

Το δίκιο των κινητοποιήσεων - άρθρο του Β. Αποστόλου στα ΝΕΑ Σαββατοκύριακο


Επίσκεψη Νέας Αριστεράς στην έκθεση Agrotica της Θεσσαλονίκης

Το δίκιο των κινητοποιήσεων – ΤΑ ΝΕΑ 3-4 Φεβρουαρίου 2024

Ο πρώην Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευβοίας και πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, στα πλαίσια της συμμετοχής του στο κλιμάκιο της Νέας Αριστεράς, που με επικεφαλής τον Πρόεδρο Αλέξη Χαρίτση επισκέφθηκε την έκθεση Agrotica της Θεσσαλονίκης, έδωσε στη δημοσιότητα και το παρακάτω κείμενο, που δημοσιεύτηκε στα ΝΕΑ Σαββατοκύριακο 3-4 Φεβρουαρίου 2024:

Όταν το Γενάρη του 2015 ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μου ανέθεσε την ευθύνη του ΥΠΑΑΤ, ήξερα τουλάχιστον ένα πράγμα, ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις της προεκλογικής περιόδου θα επανέλθουν δριμύτερες, γιατί τα προβλήματα του αγροτικού χώρου ήταν πράγματι μεγάλα.

Το Υπουργείο βρέθηκε σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον που το είχαν δημιουργήσει η αταξία των πληρωμών και το χάος με την κακή διαχείριση, από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ των κοινοτικών πόρων, των μοναδικών πόρων που είχαμε στο Υπουργείο, λόγω του μνημονίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι καθόλη τη διάρκεια της θητείας μου δεν είχε το Υπουργείο ούτε ένα ευρώ κρατικούς πόρους.

Αποτελεί μελανή σελίδα η κυνική ομολογία του Δημάρχου Σπάρτης Πέτρου Δούκα σε συνάντηση το Φεβρουάριο του 2022 με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπύρο Λιβάνιο, ότι το 2007 «που ήμουν Υφυπουργός Οικονομικών «γυρίσαμε τις εκλογές γιατί πήγαμε με τις τσάντες και μοιράζαμε λεφτά».

Η ομολογία αυτή που χαρακτηρίστηκε εποποιία από τον παριστάμενο Υπουργό αποκαλύπτει το χάος που επικρατούσε στη διαχείριση των κοινοτικών πόρων, αλλά και την ύβρη απέναντι στους δικαιούχους, αφού οι πυρόπληκτοι της Ηλείας εδικαιούτο πράγματι αποζημιώσεων Όμως η Κυβέρνηση έπρεπε να τηρήσει τη κανονική διαδικασία με την Ε.Επιτροπή.

Περιφρόνησε τη διαδικασία, εκθέτοντας και τους δικαιούχους και τη χώρα με αποτέλεσμα το Γενικό Δικαστήριο της Ε.Ε. να κρίνει τελεσίδικα παράνομη αυτή την εποποιία και να αναζητά την επιστροφή των χρημάτων που αυτή την ώρα φτάνουν στα 812 εκατ. Εμείς ανακόψαμε την πορεία των προστίμων και των καταλογισμών, που έφταναν σε ιλιγγιώδη ποσά και βάλαμε τάξη στις πληρωμές. Οι αγρότες μας ήξεραν πλέον πότε και πόσα θα πληρωθούν. Και βέβαια μέσα από έναν διάλογο και ικανοποίηση αιτημάτων, λαμβανομένου υπόψη του τότε οικονομικού περιβάλλοντος ήρθε και η αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Οι Έλληνες αγρότες κινητοποιούνται για πολλούς λόγους, με σπουδαιότερο αυτόν του αυξημένου κόστους παραγωγής.

Μια σειρά ζητημάτων αφέθηκαν στη δικαιοδοσία του τομέα των εισαγόμενων προϊόντων που καλύπτουν βασικές διατροφικές ανάγκες της χώρας μας με αποτέλεσμα την έλλειψη ουσιαστικού ελέγχου πράγμα που επέτρεψε αισχροκέρδεια στη λιανική πώληση αυτών των προϊόντων, πλήττοντας καταναλωτές και αγρότες –παραγωγούς.

Η κατάσταση αυτή έφερε επιπλέον τη χώρα μας κι ένα ακόμη αρνητικό προβάδισμα στην Ε.Ε., τη μεγαλύτερη απόκλιση τιμών από το χωράφι στο ράφι, που ξεπερνά κατά μέσο όρο το 200%.

Κι εδώ μπαίνει ένα βασικό ερώτημα, αυτό της αδυναμίας των Κυβερνήσεων Μητσοτάκη να υλοποιήσουν μέτρα, αυτά έχουν θεσπίσει για να στηρίξουν το χώρο, όπως για παράδειγμα την υποχρεωτική πληρωμή των αγροτικών προϊόντων σε 60 ημέρες.

Κι όλα αυτά έχουν συνδεθεί με τη νέα ΚΑΠ, που η εφαρμογή της δημιουργεί πολλά προβλήματα, όπως είναι η μεγάλη καθυστέρηση στη σύνταξη του στρατηγικού σχεδίου για τον αγροτικό χώρο, η δύσκολη περιβαλλοντική συμμόρφωση, που μας επέβαλε η Ε. Επιτροπή και η καθυστέρηση στη σύνταξη των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, που θα μας διασφάλιζαν μέσω omnibus τις απαραίτητες για τη λήψη των ενισχύσεων της κτηνοτροφίας βοσκήσιμες γαίες, και γενικότερα με προσεγγίσεις που λύνουν μεγάλα προβλήματα όχι μόνο στις ενισχύσεις, αλλά και στον τομέα των επενδύσεων, που είναι απαραίτητες για να παίξει ο αγροτικός χώρος καθοριστικό ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Ήδη η πίεση των Ευρωπαίων αγροτών, αλλά και των Ελλήνων με τις μαζικές τους κινητοποιήσεις, πιστεύω πως θα βοηθήσουν να βρεθούν λύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου