Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024

Β. Αποστόλου: Η συκοκαλλιέργεια της Β. Εύβοιας οδηγείται σε αφανισμό

Χαλκίδα, 6/ 02/ 2024

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στην πρόσφατη επίσκεψη κλιμακίου της Νέας Αριστεράς στη Β. Εύβοια, με επικεφαλής τον Πρόεδρό του Αλέξη Χαρίτση, επισκεφθήκαμε τις εγκαταστάσεις του Αγροτικού Συνεταιρισμού συκοπαραγωγών Ταξιάρχη όπου διαπιστώσαμε ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα έχει πληγεί καταστροφικά από τις πρόσφατες κακοκαιρίες που έπληξαν την περιοχή.

Ειδικότερα:

1) Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Γεωπόνων του ΕΛΓΑ από τη ΜΗΔΕΙΑ έσπασαν περί τα 8.500 δένδρα κι επειδή δεν ξεπερνούσαν το 30% των συνολικά καλλιεργούμενων δένδρων δεν δικαιούνται αποζημίωσης.
2) Από τη κακοκαιρία DANIEL, ενώ έχουν εγκριθεί από το σύστημα της αρωγής 2.000 ευρώ ως αποζημίωση, δεν έχουν πληρωθεί ακόμη.
3) Για την ίδια κακοκαιρία ο Συνεταιρισμός ζητά την παράταση της απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ, λόγω αδυναμίας πληρωμής, τουλάχιστον για 2 έτη.
4) Για την ενίσχυση του Συνεταιρισμού, ενώ είχε οριστεί στα 200.000 ευρώ τελικά δόθηκαν μόνο 45.000 ευρώ και
5) πρέπει να επιταχυνθεί και η διαδικασία της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης de minimis, από τις ζημιές της πυρκαγιάς του 2021, που έπληξε τη Β.Εύβοια.

Όλες αυτές οι εκκρεμότητες πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα γιατί κινδυνεύει η λειτουργία μιας μονάδας που αποτελούσε τη βασικότερη δραστηριότητα στην περιοχή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου