Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024

Β. Αποστόλου: Δίκαια και υλοποιήσιμα τα αιτήματα των αγροτών


Συζήτηση για τις αγροτικές κινητοποιήσεις στο Attica Tv και την εκπομπή “Restart” με τους Αλέξανδρο Κλώσσα και Ευαγγελίνα Βόσνου, παρουσία του πρώην Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου και του αντιπροσώπου της Ομοσπονδίας του Αγροτ. Συλλόγου Καρδίτσας, Σ. Γιαννακού, την Παρασκευή 9/2/2024.

Ο πρ. Υπουργός και πρ. Βουλευτής, Βαγγέλης Αποστόλου τοποθετήθηκε σχετικά με τα αιτήματα των αγροτών:

Αυτό που έχω να πω ξεκινώντας είναι ότι οι αγρότες αυτή την περίοδο βρίσκονται σε κινητοποιήσεις όχι μόνο γιατί έχουν προβλήματα, αλλά και γιατί αποτιμάται η παραγωγή τους. Ειδικά οι κινητοποιήσεις των Ελλήνων αγροτών δεν εμφανίστηκαν από το πουθενά, ήρθαν ως αποτέλεσμα μιας σειράς παραλείψεων και αδιαφορίας για τα συμβαίνοντα στον αγροτικό χώρο και εκδηλώθηκαν λόγω της αδυναμίας τους να καλύψουν το αυξημένο κόστος παραγωγής, που κι αυτό δεν ήρθε τυχαία.

Η κατάσταση αυτή έχει φέρει τη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, να έχει και ένα ακόμη αρνητικό προβάδισμα στην Ε.Ε., ως αναφορά τη μεγαλύτερη απόκλιση τιμών από την τιμή που παίρνει ο παραγωγός στο χωράφι, μέχρι την τιμή που πληρώνει ο καταναλωτής στο ράφι των καταστημάτων λιανικής πώλησης. Ξεπερνά κατά μέσο όρο το 200%.

Όλα αυτά βεβαίως έχουν συνδυαστεί με τη νέα ΚΑΠ, με τη μεγάλη καθυστέρηση στη σύνταξη του στρατηγικού σχεδίου για τον αγροτικό χώρο, φωνάζαμε διαρκώς “καθυστερείτε, έχει δημιουργήσει προσεγγίσεις που δημιούργησαν μεγάλο πρόβλημα στον τομέα των επενδύσεων, και βεβαίως έχει επηρεάσει αισθητά το ρόλο που θέλουμε εμείς, τον καθοριστικό ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Δυστυχώς κι εκεί κυριάρχησε μία μονομερής επενδυτική προσέγγιση και φτάσαμε στο σημείο όλο ουσιαστικά το Ταμείο Ανάκαμψης να τεθεί σε συγκεκριμένα συμφέροντα και να μη δοθεί η δυνατότητα στη νέα ΚΑΠ τουλάχιστον αυτό το πρασίνισμα που εδώ και καιρό συζητάμε διαρκώς, να απαλύνει τις επιπτώσεις του. Είναι πάρα πολύ μεγάλο το πρόβλημα αυτό, πόσο μάλλον όταν η Ελλάδα παράγει διατροφικά προϊόντα ποιότητας, δεν έχει πρόβλημα με την πιστοποίηση της.

Γιατί μία κυβέρνηση να μη θέλει να στηρίξει τον πρωτογενή τομέα που για την ελληνική οικονομία είναι πολύ σημαντικός πυλώνας.

Δε θέλει για τον απλούστατο λόγο ότι ήδη έχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις, οι οποίες οπωσδήποτε οδηγούν και υπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα και από την άλλη πλευρά θέλει να ξεγελάσει. Άκουσα και τον κ. Γιαννακό προηγουμένως, όλοι το πρόβλημά τους είναι ενεργειακό.

Άρα δε μπορεί να παρουσιάζεται ο πρωθυπουργός ως αυτός που λύνει το πρόβλημα ΄με το να πληρώσει εκ των υστέρων, με καθυστέρηση δύο χρόνων, αυτά που ο ίδιος και η παράταξή του ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει τον ΕΦΚ του πετρελαίου. Αυτά έρχονται από παλιά. Ακόμα και τα πρόσφατα του 2014 κι αυτά είναι χρωστούμενα.

Από κει και πέρα, γιατί απαντούν ότι δεν έχουμε δυνατότητα; Υπάρχει η δυνατότητα ιδιαίτερα στο ενεργειακό και στο πετρέλαιο, που όλοι πιστεύαμε ότι θα καταργηθεί εντελώς ο ΕΦΚ και τα 7 λεπτά στο ηλεκτρικό ρεύμα κι αυτά είναι εντελώς απαραίτητα. Άρα λοιπόν γιατί όταν μιλάμε για ένα χώρο, το επαναλαμβάνω και πάλι, είναι η ραχοκοκαλιά της επαρχίας, οι άνθρωποι όλοι αυτοί που τρέχουν στους δρόμους αγωνίζονται γιατί θέλουν να μείνουν στις ρίζες τους και για να μείνουν πρέπει οπωσδήποτε να μπορούν να διασφαλίσουν ένα ελάχιστο εισόδημα. Δε μένει άλλο παρά να σταματήσουν αυτές τις εντυπώσεις “ άντε σήμερα ή άντε αύριο” στη συνάντηση που θα γίνει την Τρίτη γιατί όλα αυτά που ζητούν οι αγρότες είναι υλοποιήσιμα.

Είναι μονόδρομος η λύση αυτών των προβλημάτων που έχουν αναδειχθεί. Γιατί υπάρχουν κι άλλα προβλήματα, τα οποία πρέπει οπωσδήποτε κι εκείνα να λυθούν, για να έχουμε μια οριστική κατεύθυνση προς τον αγροτικό κόσμο. Είναι μονόδρομος στη συνάντηση να κλείσουμε τα ζητήματα αυτά αλλά να συνεχίζουμε και μεθαύριο να ενδιαφερόμαστε για τον συγκεκριμένο χώρο.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου