Χαλκίδα, 26 Νοεμβρίου 2021
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ομιλία του Βαγγέλη Αποστόλου, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ν. Ευβοίας και πρώην Υπουργού, κατά τη διάρκεια συζήτησης του σ/ν Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Μέτρα διευκόλυνσης και εκσυγχρονισμού της ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, διατάξεις για τη διενέργεια ελέγχων και την επιβολή κυρώσεων και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».
“Πολλά ακούστηκαν για την αναγκαιότητα στήριξης της κτηνοτροφίας. Απαραίτητα χρειάζεται να γίνουν πολλά και όλα. Εγώ όμως στην ομιλία μου σήμερα θα σταθώ στο σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα ο κλάδος της αιγοπροβατοτροφίας, την απώλεια της προστασίας της φέτας, του εμβληματικότερου αγροτικού προϊόντος της χώρας μας. Δεν περιμένω να μου απαντήσετε, κύριε Υπουργέ. Είναι αδύνατο αυτήν τη στιγμή. Να σας ενημερώσω θέλω και ειδικά τον απουσιάζοντα λόγω κορωνοϊού κύριο Υπουργό. Του ευχόμαστε βέβαια καλή και γρήγορη ανάρρωση, για να μας ενημερώσει κιόλας αλλά και να ενημερωθούν κι όλοι οι συνάδελφοι.
Πρόκειται για την εμπορική συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Νότια Αφρική, μια συμφωνία που κύρωσε η Ελληνική Βουλή με διαδικασίες εξπρές και εν κρυπτώ και μάλιστα χωρίς να επείγει στις 12-2-2021, με την οποία μένουν εκτός προστασίας τρεις γεωγραφικές ενδείξεις της χώρας μας.
Ας δούμε όμως πώς φτάσαμε εδώ και τι έπρεπε να κάνουμε για να μη φτάσουμε. Τι παραλάβαμε εμείς ως κυβέρνηση; Μια καταρχήν συμφωνία του Οκτωβρίου του 2014, όταν προήδρευε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο κ. Σαμαράς, ο πρώην πρωθυπουργός, η οποία προέβλεπε με βάση το Πρωτόκολλο 3 την πλήρη προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων πλην -το τονίζω, πλην- τριών προϊόντων της Ελλάδας, την Φέτα, την Ελιά Καλαμάτας και την Ρετσίνα.
Παραλάβαμε όμως και μια άλλη ιδιαιτερότητα, που ισχύει μέχρι σήμερα. Στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας να συζητούν για τη στήριξη των αγροτικών προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις διεθνείς αγορές, ενώ στη χώρα μας αυτό αποτελεί αρμοδιότητα άλλων υπουργείων, άλλη ιδιαιτερότητα αυτή.
Τα προβλήματα όμως που δημιούργησε αυτή η καταρχήν συμφωνία είναι πολλά, με χαρακτηριστικότερο αυτό του Πρωτοκόλλου 3, με το οποίο η συμβαλλόμενη χώρα, δηλαδή η Νότια Αφρική, θα χρησιμοποιεί ανενόχλητη τις ονομασίες ελληνικών Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προϊόντων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ) και ιδιαίτερα της Φέτας στην αγορά της, όπου υπάρχουν από το 1975 τυριά που κυκλοφορούν με την ονομασία «ΦΕΤΑ» και ουσιαστικά έχουν δημιουργήσει τη ζήτηση για το συγκεκριμένο τυρί όλα αυτά τα χρόνια.
Και επόμενο είναι, με βάση την κυρωθείσα Συμφωνία, να συνεχίσουν να διακινούν εις το διηνεκές οποιοδήποτε λευκό τυρί από αγελαδινό γάλα κυρίως με την ονομασία «ΦΕΤΑ».
Η κατάσταση θα γίνει ακόμα χειρότερη για την ΦΕΤΑ, όταν οι νέες επιχειρήσεις που θα ενδιαφερθούν να κυκλοφορήσουν ένα τέτοιο προϊόν στο μέλλον θα μπορούν να το ονομάζουν «ΦΕΤΑ Νότιας Αφρικής», αν προέρχεται από αιγοπρόβειο γάλα ή τύπου φέτα, στυλ φέτα, είδους φέτα, αν προέρχεται από οποιοδήποτε άλλο γάλα, κυρίως από αγελαδινό.
Συνεπώς, θα παγιωθεί η κατάχρηση του όρου «ΦΕΤΑ» από όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις δύο συμβαλλόμενες χώρες.
Τι κάναμε εμείς; Στο πρώτο κιόλας Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, τον Μάρτιο του 2015, σε παρέμβασή μου αναφέρθηκα στις δύο Συμφωνίες που θα μας δημιουργήσουν μεγάλο πρόβλημα και είναι η SADC με τη Νότια Αφρική και η CETA με τον Καναδά, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές τόσο από την ελληνική κοινωνία όσο και από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Υπήρξαν αλλεπάλληλες συναντήσεις με τον Επίτροπο Γεωργίας, τον κ. Hogan, τόσο στα Συμβούλια Γεωργίας όσο και κατ’ ιδίαν στις οποίες δηλώναμε ξεκάθαρα ότι τα αποτελέσματα αυτών των Συμφωνιών είναι εξαιρετικά δυσμενή για τη χώρα μας.
Η επιμονή και η αποφασιστικότητα στις διαπραγματεύσεις μάς έφερε καρπούς σε ένα παιγνίδι όπου είμαστε από χέρι χαμένοι. Αποδεχτήκαμε την κατ’ αρχήν προσωρινή έναρξη της Συμφωνίας με τη Νότια Αφρική τον Οκτώβριο του 2016 υπό έναν όρο, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα λάβει ρητά υπ’ όψιν τις ανησυχίες της Ελλάδας για τις γεωγραφικές ενδείξεις και θα δεσμευθεί να επιτύχει το καλύτερο δυνατό επίπεδο προστασίας στις καταχωρισμένες γεωγραφικές ενδείξεις της Ένωσης στις τρέχουσες ή μελλοντικές διαπραγματεύσεις εμπορικών συμφωνιών εντός πέντε ετών από την έναρξη ισχύος της προσωρινής Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Νότιας Αφρικής, δηλαδή μέχρι τον Οκτώβριο του 2021 να έχει ξεκινήσει και την αναθεώρηση με στόχο εντός πενταετίας να μη χρησιμοποιείται ο όρος «ΦΕΤΑ» σε κανένα προϊόν της Νότιας Αφρικής.
Καταθέτω την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Συμφωνία με τη Νότια Αφρική, στην οποία ενσωματώνεται δήλωση της Επιτροπής για την αναθεώρηση για πέντε χρόνια, καθώς και δήλωση της Ελλάδας για το θέμα, με αναφορά στη δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Καταθέτω, επίσης και το αντίγραφο της Συμφωνίας δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ελλάδας.
Τι έλεγε τότε, αγαπητοί συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, ο τότε εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν και σημερινός Επίτροπος, ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς; Χαρακτήρισε τη Συμφωνία ως μια άνευ προηγουμένου επιτυχία, αφού με τη δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ελλάδας, που ενσωματώθηκαν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύεται να δρομολογήσει διαδικασία αναθεώρησης του σχετικού με τις γεωγραφικές ενδείξεις Πρωτοκόλλου 3, με στόχο να πετύχει το ίδιο επίπεδο προστασίας για όλες τις γεωγραφικές ενδείξεις που περιλαμβάνονται στο Πρωτόκολλο, συμπεριλαμβανομένης ασφαλώς και της ένδειξης «ΦΕΤΑ».
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είχαμε στα χέρια μας μια δέσμευση-μέρος της Συμφωνίας που μας έδινε το δικαίωμα ακόμη και να μην προχωρήσουμε στην κύρωση, αν δεν είχαν ολοκληρωθεί οι παράμετροι της Συμφωνίας. Δυστυχώς, η Κυβέρνηση, αν και ενημερώθηκε ακόμη και στη σχετική συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου για τη σημασία αυτής της δέσμευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν έκανε τίποτα για να υλοποιηθεί. Αντίθετα, με την κύρωση όχι μόνο απεμπόλησε το δικαίωμά μας που απορρέει από τη Συμφωνία, αλλά παραδίδει και την ένδειξη «ΦΕΤΑ» στους σφετεριστές της.
Ήδη η Γαλλία και η Δανία -το γνωρίζετε, αγαπητοί συνάδελφοι- βάζουν θέμα επανεξέτασης της ένδειξης «ΦΕΤΑ». Και ξέρετε ποιος είναι ο στόχος τους; Να γεμίσει η ευρωπαϊκή αγορά και βεβαίως και η χώρα μας με λευκό τυρί «τύπου φέτα» από αγελαδινό γάλα. Αυτές οι δύο χώρες είναι οι μεγαλύτερες παραγωγικές χώρες σε αγελαδινό γάλα στην Ευρώπη.
Εμείς πώς αντιδρούμε, έστω και την ύστατη ώρα; Θα ζητήσουμε την επανεξέταση του Πρωτοκόλλου 3 για την πλήρη προστασία της ένδειξης «ΦΕΤΑ»; Θα το κάνουμε τουλάχιστον με τη CETA για τον Καναδά, για την οποία υπάρχει και ανάλογη δήλωση;
Αγαπητοί συνάδελφοι, παρακολουθώ το ζήτημα και σε τακτά διαστήματα εξέφρασα την αγωνία μου. Θέλω να καταθέσω δύο παρεμβάσεις μου, μία στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και άλλη μία μέσα από τα μέσα ενημέρωσης, όπου αναφέρθηκα και αναφέρομαι διαρκώς στις προσπάθειες που κάνουμε.
Κλείνω με ένα ερώτημα. Πιστεύω ότι ο κύριος Υπουργός μάς παρακολουθεί αυτή τη στιγμή. Και αν δεν μας παρακολουθεί, μπορεί να μου απαντήσει αν γνώριζε, ναι ή όχι, όλη αυτή τη διαδικασία, όλη αυτή την πορεία;
Σας ευχαριστώ που με ακούσατε.”
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου