Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2021

Β. Αποστόλου: Ηχηρό ομόφωνο όχι από το Π.Σ. Στερεάς Ελλάδας στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα Στύρα της Εύβοιας

Χαλκίδα, 17 Νοεμβρίου 2021


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Τοποθέτηση του Βαγγέλη Αποστόλου, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ευβοίας και πρώην Υπουργού, με αφορμή τη συμμετοχή του στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου(ΠΣ) Στερεάς Ελλάδας στις 16/11/2021 και στο θέμα έκφραση γνώμης επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το έργο εγκατάσταση 5 αιολικών σταθμών στα Στύρα της Εύβοιας:

«Για μας ασφαλώς είναι θετική η αρνητική γνωμοδότηση που προτείνεται για τη ΜΠΕ από το ΠΣ και αναμενόμενη για πολλούς λόγους, μεταξύ των οποίων:
  1. Δεν είναι επίκαιρη και έγκυρη η ΜΠΕ, γιατί εκπονήθηκε σε χρόνο προγενέστερο της καταστροφικής πυρκαγιάς στην περιοχή, πράγμα που δεν έχει αποτυπωθεί.
  2. Δεν έχει εκπονηθεί το νέο χωροταξικό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), που είναι απαραίτητο, τόσο κατά τον πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) κ. Δαγούμα, όσο και κατά το Γενικό Γραμματέα χωρικού σχεδιασμού κ. Μπακαγιάννη, για το ποια έργα και σε ποια σημεία θα εγκατασταθούν
  3. Δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία κήρυξης ως αρχαιολογικού χώρου της περιοχής που προτείνεται όπως ο νόμος 3028/02 προβλέπει και
  4. η Εύβοια έχει καλύψει τη συμβολή της στον εθνικό στόχο για αιολική ενέργεια.
Προσωπικά θεωρώ ότι η γνωμοδότησή σας αποτελεί κι ένα στήριγμα στη προσπάθεια που γίνεται για την αποτροπή της επέλασης των ανεμογεννητριών στην Εύβοια. Εντός των ημερών για το συγκεκριμένο έργο θα γίνει συζήτηση και στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση που έχω καταθέσει και οπωσδήποτε θα αναδειχτεί και η σημερινή σας γνωμοδότηση.

Θέλω όμως πριν κλείσω τη παρέμβασή μου να σταθώ στο απαράδεκτο του αποκλεισμού της Αυτοδιοίκησης και ειδικά της Περιφερειακής, όχι μόνο από τη λήψη αποφάσεων, πράγμα που καλά κάνετε και το αναδεικνύετε με τη γνωμοδότησή σας ως βασικό ζητούμενο, αλλά και από την ουσία, ακόμη κι αυτής της γνωμοδότησης στις στρατηγικού χαρακτήρα επενδύσεις, όπως είναι η συγκεκριμένη.

Όταν η διατύπωση του σχετικού άρθρου αναφέρει: ότι η άπρακτη παρέλευση της προθεσμίας ή η μη αποστολή της γνωμοδότησης από τις Περιφερειακές Υπηρεσίες εντός της προθεσμίας, δηλαδή του ενός μήνα από την υποβολή της αίτησης σημαίνει πειθαρχικό παράπτωμα, μέχρι παύση 3 μηνών στον αρμόδιο υπάλληλο.

Το ελάχιστο που θα μπορούσατε να κάνετε είναι να καταγγείλετε και τη συγκεκριμένη ρύθμιση. Σας ευχαριστώ.»

Να επισημάνω τη σημαντική συμβολή στην τεκμηρίωση της πρότασης του Γιάννη Κάπρη από τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Νημποριού, του Αναστάσιου Μπαλτά από τον Ορειβατικό Σύλλογο Χαλκίδας και του Δημήτρη Σουφλέρη από την Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος Κύμης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου