Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021

Β. Αποστόλου: Καταργούν κάθε προσπάθεια εξορθολογισμού και αναλογικότητας των ποινών

Χαλκίδα, 11 Νοεμβρίου 2021


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Ομιλία του Βαγγέλη Αποστόλου, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ν. Ευβοίας και πρώην Υπουργού στη συζήτηση του σ/ν του Υπουργείου Δικαιοσύνης «Τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης».

“Τα ψίχουλα που ανακοίνωσε ο κ. Σκρέκας και οι τηλεφωνικοί αριθμοί για τα ευάλωτα νοικοκυριά, δυστυχώς δε σημαίνουν τίποτα.
Στην Ελλάδα υπήρχε διαχρονικά ένα σύστημα ποινικής καταστολής που το καθιστούσε το πιο τιμωρητικό και σε μέγιστο βαθμό αναποτελεσματικό σε όλη την Ευρώπη. Εμείς o ΣΥΡΙΖΑ κάναμε ένα σημαντικό βήμα που έτυχε και γενικής αποδοχής. Κι εσείς, η Ν.Δ. αντί να κάνετε ένα βήμα μπροστά κινείστε προς τα πίσω.
Από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας αρχίσατε να κατεδαφίζετε και να εργαλειοποιείτε την ποινική δικαιοσύνη, επιστρέφοντας ταχύτατα στα πέτρινα χρόνια. Και με το παρόν ν/σ επισφραγίζετε αυτήν την προσπάθειά σας.
Προχωρείτε σε μια απροκάλυπτη οπισθοδρόμηση με την καθιέρωση γενικευμένης αυστηροποίησης των ποινών, καταργώντας την προηγούμενη νομοθετική προσπάθεια εξορθολογισμού και αναλογικότητας των ποινών.

Κύριες και κύριοι συνάδελφοι το ζητούμενο σε κάθε πολίτη που προσφεύγει στη δικαιοσύνη είναι κατά πόσο ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας και ο Ποινικός Κώδικας διασφαλίζουν τόσο τα δικά του δικαιώματα, όσο κι αυτά της κοινωνίας από εγκληματικές πράξεις.
Και σ΄ αυτή τη διελκυστίνδα είναι σίγουρο ότι ο πολίτης έχει το προβάδισμα, αφού είναι προτιμότερη η αθώωση ενός ενόχου από τη καταδίκη ενός αθώου.
Με βάση λοιπόν αυτό τον κανόνα ο οποίος επηρεάζει όχι μόνο το αποτέλεσμα, όσο κυρίως την προστασία των δικαιωμάτων του ατόμου από τις αυθαιρεσίες της εξουσίας, θα προσεγγίσω τις τροποποιήσεις που προτείνετε.

Ελάχιστες είναι οι διατάξεις που έχουν θετικό πρόσημο, οι περισσότερες έχουν αποσπασματικό χαρακτήρα και στοχεύουν στην αυστηροποίηση των ποινών σε πολλά αδικήματα.
Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι η εξέταση πολλών από αυτά τα αδικήματα θα γίνεται από ολιγομελή ή μονοπρόσωπα δικαστικά όργανα, τότε θα υπάρχει και πρόβλημα στην απονομή της δικαιοσύνης.
Εμείς είμαστε αντίθετοι με τη διάταξη που προσθέτει νέα ύλη σοβαρών εγκλημάτων στο μονομελές Εφετείο. Ένα μονομελές όργανο που επιβάλει ποινές μέχρι 15χρόνια είναι αδιανόητο να μπορεί να επιβάλει ακόμη και ισόβια.

Η ρύθμιση με τη διάταξη του ν/σ που χαρακτηρίζει όλα τα κοινώς επικίνδυνα εγκλήματα και αφορά στην πρόβλεψη ποινής με βάση την αφηρημένη διακινδύνευση αντί της συγκεκριμένης διακινδύνευσης, δεν απαιτεί να έχει επέλθει κίνδυνος ως στοιχείο της αντικειμενικής υπόστασης του εγκλήματος, αλλά απλά να μπορούσε να επέλθει και να επιβάλλεται ποινή (αυξημένη μάλιστα) χωρίς να προκληθεί κανένας κίνδυνος.

Σχετικά όμως με το έγκλημα του εμπρησμού δεν μπορεί να διαφύγει της προσοχής μας η καλοκαιρινή αναφορά του Υπουργού εναντίον της ισχύουσας διάταξης και ότι ο ίδιος θα φέρει αυστηρότερη διάταξη. Οι πυρκαγιές μεγάλης έκτασης ή εκείνες όπου υπήρξε κίνδυνος για τη ζωή ή για κοινωφελείς εγκαταστάσεις, όπως συνέβη με τις πυρκαγιές όλων των ημερών του Αυγούστου που τιμωρούνται ήδη ως κακουργήματα.
Μάλιστα, με τον Ποινικό Κώδικα που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ τιμωρείται ως κακούργημα και κάθε πυρκαγιά που επεκτείνεται σε μεγάλη δασική έκταση και δεν απαιτείται για ιδιαίτερα μεγάλη έκταση όπως γινόταν με τον παλιό ΠΚ. Παράλληλα προβλέφθηκε για πρώτη φορά μέχρι και ποινή ισόβιας κάθειρξης για πυρκαγιά δάσους, στην περίπτωση ύπαρξης μεγάλου αριθμού θυμάτων, κάτι που δεν ίσχυε ποτέ στο παρελθόν.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Ν.Δ. αλλού είναι το πρόβλημα με τις πυρκαγιές της Β. Εύβοιας. Είναι τέτοιο το μέγεθος της καταστροφής που δεν μπορούμε να μιλάμε για μια υποτίμηση της αντιπυρικής πολιτικής ή και ανεπάρκεια.
Μιλάμε για πλήρη ανυπαρξία σχεδιασμού και έργου με βάση τις ανάγκες. Μόνο η βροχή μπόρεσε να σβήσει και τον τελευταίο πύρινο θύλακα στην Εύβοια.
Μιλάμε για συγκεκριμένες ευθύνες οι οποίες πρέπει να προσωποποιηθούν, όταν ο ίδιος ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, ανερυθρίαστα δήλωνε σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι δεν παρακολουθούσε και πολύ το πύρινο μέτωπο της Εύβοιας, γιατί ήταν απασχολημένος αποκλειστικά με άλλη, ή όταν Περιφερειάρχης συγκλονισμένος δήλωνε ότι είχε δοθεί στη Πυροσβεστική Υπηρεσία εντολή μη κατάσβεσης ή όταν οι Δήμαρχοι δήλωναν ότι εσκεμμένα εγκαταλείφθηκαν οι περιοχές τους.

Θα σταθώ και σε μια άλλη αυστηροποίηση αυτή του άρθρου 191 ΠΚ- για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων και μάλιστα για την εξ αμελείας τέλεση του αδικήματος αφού προβλέπει ποινή φυλάκιση έως 1 έτος ή χρηματική ποινή, ενώ σήμερα προβλέπεται ως ποινή χρηματική ποινή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας, δηλαδή το άρθρο αυτό του ν/σ αφενός προβλέπει φυλάκιση και αφετέρου εξοβελίζει την ποινή της παροχής κοινωφελούς εργασίας και την εξαφανίζει τελείως από την διάταξη, αποκαλύπτοντας έτσι τη θέση της Ν.Δ και του Υπ. Δικαιοσύνης, που είναι θέση δυσπιστίας και αποστροφής προς τον θεσμό της Κοινωφελούς εργασίας που καθιερώθηκε στη χώρα από το 1991 και ισχύει σε όλες τις έννομες τάξεις των χωρών της Ευρώπης.
Όμως η διάταξη αυτή πρέπει να πολεμηθεί στη φιλοσοφία της, κάτι που έγινε φανερό σε όλους και ήδη οι ενώσεις των δημοσιογράφων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη αντέδρασαν με ιδιαίτερη σφοδρότητα.

Και κλείνω με μια αναφορά στη πολύ σημαντική τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για τη γυναικοκτονία στη χώρα μας.
Κύριες και κύριοι συνάδελφοι η αφαίρεση ζωής λόγω φύλου δεν είναι απλά ένας φόνος, είναι ένα ανθρωπολογικό φαινόμενο που πρέπει να αντιμετωπιστεί ιδιαίτερα. Πρέπει να γίνει δεκτή.”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου