Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

Δευτερολογία Υπουργού, Β.Αποστόλου σε Επίκαιρη Επερώτηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.



ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): 

Κύριε Τζελέπη, το ποσό που ανέφερα, αναφέραμε για πληρωμές, δόθηκε το συγκεκριμένο ποσό. Και επειδή ξεχάσατε, απλώς θα σας πω μία πληρωμή, ας πούμε: Τα έτη 2012-2013 για την εξισωτική βιολογική γεωργία-κτηνοτροφία το ποσό ήταν 323.000.000 ευρώ. Μην μιλάτε για τα ψιλά. Πληρώθηκαν γι’ αυτά 323.000.000 ευρώ. Το λέω απλά γιατί το ποσό δόθηκε.

Έχουμε μια παροιμία στα χωριά που λέει: «Αν το κοράκι ακολουθήσεις, σε ψοφίμι θα σε πάει». Αυτά για τον εκπρόσωπο του φασιστικού μορφώματος στη Βουλή.

Και έρχομαι στον κ. Κεγκέρογλου.
Κύριε Κεγκέρογλου, θέλω να ανακαλέσετε μια φράση που είπατε στην πρωτολογία σας ότι «ο Αποστόλου βρίσκεται σε σκοτεινή αποστολή στον αγροτικό χώρο». Σας το ζητώ να το ανακαλέσετε.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Έχετε το λόγο, κύριε Κεγκέρογλου.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Το ΔΝΤ εσύ το έβαλες στο Αγροτικής Ανάπτυξης ή στο φέρανε; Εάν στο φέρανε, εντάξει.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Είπατε αυτή τη φράση και θέλω να την ανακαλέσετε.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Ρωτάω λοιπόν, γιατί αναφέρομαι σε συγκεκριμένο θέμα: Το ΔΝΤ που ήρθε για πρώτη φορά με Κυβέρνηση Τσίπρα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σας το φέρανε ή το ζητήσατε εσείς να έρθει;
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Εάν σας πω ότι το ΔΝΤ δεν ήρθε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το αποδέχεσθε και ανακαλείτε τη συγκεκριμένη φράση;
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Είστε το τρίτο μνημόνιο. Απλά είναι τα πράγματα. Εάν εσείς ζητήσατε να έρθει ή σας το φέρανε;
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ακούστε, κύριε Κεγκέρογλου, για να είμαστε ξεκάθαροι. Ακούστε να δείτε, όταν από το Βήμα της Βουλής εκφράζονται τέτοιες φράσεις, αντιλαμβάνεστε όταν ακούει ο πολίτης ότι ο Υπουργός βρίσκεται σε σκοτεινή αποστολή, μόνο στο νου του δεν έρχεται ότι συναντήθηκε με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Λοιπόν, σας παρακαλώ να ανακαλέσετε.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Μου αρκεί το ότι ξεκαθαρίσατε τα πράγματα, αυτό παίρνω εγώ.

Λοιπόν, από εκεί και πέρα, όμως, επειδή έχετε ξανακάνει τέτοιες τακτικές σε αυτήν εδώ τη Βουλή, θέλω να σας ξεκαθαρίσω ένα πράγμα. Θυμάστε το Νοέμβρη που με βάλατε στο στόχαστρο εσείς και ο Αυγενάκης της Νέας Δημοκρατίας, συνεπικουρούμενοι από γνωστούς αγροτοσυνδικαλιστές στην Κρήτη, ότι εγώ συναίνεσα σε Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας να έρχεται ελαιόλαδο Τυνησίας στην Ελλάδα; Και μάλιστα ότι εξαιτίας της συμπεριφοράς μου μειώθηκε το Νοέμβρη η τιμή του λαδιού της Κρήτης; Όντως, τότε πήγε στο 2,80 ευρώ, 3,10-3,20 ευρώ έχει σήμερα. Εάν δεν άκουγαν εσάς, διότι εσάς άκουγαν και φοβήθηκαν οι Κρήτες -δεν θα σας πω εγώ ότι εξυπηρετήσατε συμφέροντα, μόνο αυτό, ότι φοβήθηκαν οι Κρήτες- και εγώ λοιπόν κατέφυγα και σας λέω πάρα πολύ απλά…
Και θα καταθέσω στη Βουλή την επιστολή που έχει έρθει από την πρεσβεία της χώρας μας στην Τυνησία, όπου -όχι μόνο τώρα, από καταβολής των εξαγωγών της Τυνησίας σε λάδι προς την Ευρωπαϊκή Ένωση- ούτε ένα λίτρο δεν έχει έρθει σε αυτήν τη χώρα. Ούτε ένα λίτρο δεν έχει έρθει και εσείς με κατασυκοφαντήσατε λέγοντας ότι άνοιξα το δίαυλο για να έρθουν οι εισαγωγές από την Τυνησία. Και πότε; Όταν έγινε ένα συμβούλιο που ούτε καν συμμετείχα εγώ. 

Αυτά για να πληροφορηθεί ο αγροτικός κόσμος.

Έρχομαι στο δεύτερο κομμάτι, που πραγματικά τη μονταζιέρα την πάτε σύννεφο και εσείς και θέλω να είμαι ξεκάθαρος.
Κύριε Θεοχαρόπουλε, όταν λέμε για «πακέτο Χατζηγάκη», τι νομίζετε; Ότι σε μια συζήτηση δεν μπορεί να διεκδικήσουν οι εργαζόμενοι; Ποιο ήταν το έγκλημα που έπραξε η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τότε;

Δεν έκανε την κίνηση να ρωτήσει, όπως γίνεται σήμερα με το de minimis, με τις αποζημιώσεις, με όλα. Ρωτάμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στοιχειοθετούμε την ανάγκη, αν το έκανε αυτό γιατί όντως βρέθηκε σε δύσκολη ώρα ο αγροτικός κόσμος εκείνη την περίοδο. Θα είχε πάρει την έγκριση και σήμερα δεν θα βρισκόμαστε να τρέχουμε να δούμε πώς θα απαλλάξουμε τον αγροτικό χώρο από το συγκεκριμένο καταλογισμό. Αυτά να τα ξεκαθαρίζουμε. Άρα, μην επιχειρείτε πάλι την μονταζιέρα σε βάρος μου.

Έρχομαι, λοιπόν, στο άλλο κομμάτι που αφορά αυτό που διαρκώς το βάζετε ότι ο Αποστόλου είπε τη γνωστή φράση για τους αγρότες. Δεν τη λέω, βάζω «μπιπ» στο στόμα μου, γιατί πάλι η μονταζιέρα θα πέσει. Είπα ότι υπάρχουν δύο γκρίζες ζώνες στον αγροτικό κόσμο που πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε.

Η μία είναι η περίπτωση της αδήλωτης εργασίας. Φέραμε εργόσημο, που ήδη είναι στο σχέδιο νόμου αυτήν την ώρα για τους συνεταιρισμούς και ίσως το φέρουμε πιο μπροστά. Ένα εργόσημο που έχει ως σημείο αναφοράς τον ΟΓΑ. Μέσα από αυτό το εργόσημο και θα διευκολυνθούν οι ίδιοι οι αγρότες και πάνω από όλα θα υποστηρίξουμε ένα δημοκρατικό δικαίωμα αυτών των ανθρώπων, των μεταναστών, πού έρχονται εδώ και χρόνια το ξέρετε όλοι ότι έχουν αποτελέσει βασικό εργαλείο για τη στήριξη της αγροτικής δραστηριότητας στη χώρα.

Δεν είναι θετικό αυτό; Όταν λοιπόν τώρα ερχόμαστε να αποτυπώσουμε, να καταγράψουμε την αγροτική παραγωγή σε όλη την Ελλάδα, αν αυτό το κάναμε, δεν θα έβγαιναν ωφελημένοι κυρίως οι ίδιοι οι αγρότες, οι οποίοι είναι θύματα αυτής της ιστορίας; Όπως, ταυτόχρονα, για φανταστείτε τι έσοδα ΦΠΑ θα υπήρχαν για το Ελληνικό Δημόσιο, αν καταγραφόταν όλη η αγροτική παραγωγή. Εγώ σας λέω θα φτάναμε μέχρι του σημείου το συγκεκριμένο ποσό που από πλευράς ΦΠΑ θα εισέπραττε το Δημόσιο και δεν θα το πλήρωναν οι αγρότες, το ξέρετε ότι ο συμψηφισμός είτε με τους αγρότες του ειδικού καθεστώτος είτε με όρους κλπ με τα βιβλία εσόδων-εξόδων θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί.

Θα είχαμε έτσι ένα πάρα πολύ μεγάλο έσοδο, το οποίο θα μπορούσαμε και ως ισοδύναμο να το χρησιμοποιήσουμε, μέχρι του σημείο να απαλλαγούν οι αγρότες, να είναι όντως αφορολόγητο όλο το αγροτικό εισόδημα. Αυτό θα γινόταν μέσα από αυτήν τη διαδικασία, αλλά βλέπετε πώς έρχεστε και τα αντιμετωπίζετε όλα αυτά. 

Έρχομαι, λοιπόν, σε ένα άλλο κομμάτι, για το οποίο πραγματικά σας προειδοποίησα. Προσέξτε για τη φορολογία, σας είπα. Προσέξτε για τον ν.4172, τον νόμο που είπατε, του 2013. Σας προετοιμάζω, λοιπόν και σας λέω ότι πριν τον νόμο του 2013 υπάρχει μια ΚΥΑ, μια υπουργική απόφαση του 2011 την οποία υπογράφουν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Σκανδαλίδης και ο Υφυπουργός Οικονομικών Δημήτριος Κουσελάς –εδώ είναι-, η οποία λέει «Θέμα: Προσδιορισμός του αγροτικού εισοδήματος» και καταλήγει στο άρθρο 2 ότι στο εισόδημα για τις ανάγκες, λέει… είναι και οι αγροτικές ενισχύσεις και οι αποζημιώσεις επί της παραγωγής στο εισόδημα των αγροτών. Εντάξει;

Αυτό, λοιπόν, το καταθέτω για τα Πρακτικά…
Σας καταθέτω την εγκύκλιο του 2015 της Γραμματέας Εσόδων, της κ. Σαββαϊδου –δική σας ήταν, δεν ήταν δική μας. Όπου λοιπόν, αναφέρει μέσα ότι στο αγροτικό εισόδημα θα υπολογίζονται και οι ενισχύσεις και οι επιδοτήσεις και οι αποζημιώσεις. Την καταθέτω, λοιπόν, για να την έχετε εδώ.

Να την διαβάσω και να ακούτε…
Οι αγροτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις που χορηγούνται στα πλαίσια της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής περιλαμβάνονται στον προσδιορισμό του κέρδους από επιχειρηματική αγροτική δραστηριότητα. Περιλαμβάνονται…

Εσείς με τον νόμου του ’13 πήρατε την αγροτική δραστηριότητα από αγροτική εκμετάλλευση και την κάνατε επαγγελματική δραστηριότητα και βεβαίως ήρθε η εγκύκλιος η συγκεκριμένη για να εφαρμοστεί… 

Μιλάτε διαρκώς για ένα δελτίο Τύπου παραμονές του δημοψηφίσματος, όπου αγνοείτε τουλάχιστον δύο βασικές παραμέτρους που αναφέρονται στο δελτίο, που όμως, αν γινόντουσαν όλα αποδεκτά, θα ήταν ταφόπλακα. Ξέρετε ποιες είναι; Ότι 12.000 ευρώ, δηλαδή 2,2 δισεκατομμύρια από το εισόδημα των αγροτών -ενώ δίπλα είναι 1,3 το καθαρό- δεν φορολογούνται και αυτό το καταφέραμε εμείς, ενώ μέσα εκεί στο δελτίο αναφέρει ότι μας ζητάνε να φορολογηθούν οι επιδοτήσεις, οι ενισχύσεις…
Ξεχνάτε ότι εσείς επιμένετε διαρκώς για τριπλασιασμό του ασφαλίστρου, όταν το ασφάλιστρο –όπως ειπώθηκε και πραγματικά από τον Υπουργό εδώ- στο σύνολό του άντε να περνάει τα 10, τα 15; Άντε να είναι 15 ευρώ, 20 ευρώ κ.λπ. Τι σχέση έχει αυτό με τον τριπλασιασμό των εισφορών; Έχει καμμία σχέση;

Άρα, λοιπόν, μην επιχειρείτε άλλες μονταζιέρες. 
Θέλω πραγματικά να σας πω ότι αναφέρατε ότι «πρώτη φορά εφαρμόζονται στη χώρα μας τέτοια μέτρα καταστολής». Είστε με τα καλά σας;  Ξεχνάτε τα ΜΑΤ στα μπλόκα; Τα ξεχνάτε;

Ξεχνάτε που ξεφουσκώσατε τα λάστιχα των αγροτών στους δρόμους; Ξεχνάτε ότι δεν υπήρχε μια διαδήλωση που να μην στέλνατε τα ΜΑΤ; Αυτά κάνατε. Και έρχεστε εσείς τώρα να μας πείτε.

Εμείς βλέπετε πώς σεβόμαστε τις κινητοποιήσεις των αγροτών και τι στάση τηρούμε. Η στάση της Αστυνομίας είναι αμυντική στάση. Γιατί δηλαδή, δεν το βάζετε στο στόμα σας; Έτσι συμβαίνει. Αφήστε τα δάκρυα και τους πόνους, γιατί ήδη φορτώσατε τόσα πολλά τον αγροτικό χώρο όλα τα προηγούμενα χρόνια και εμάς μας έλαχε να αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της χώρας σε δύσκολες ώρες.

Να το ξέρετε ότι έχουμε και τη γνώση και την εμπειρία και κυρίως το σχέδιο για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Εμείς θα τα βγάλουμε πέρα κι εμείς θα είμαστε που πραγματικά θα βγάλουμε τον αγροτικό χώρο από το αδιέξοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου