Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

Απάντηση Υπουργού Β. Αποστόλου σε Επίκαιρη Ερώτηση για την καταβολή ενιαίας ενίσχυσης & αποζημιώσεων.





ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κύριε συνάδελφε, δεν είναι σωστό να λασπολογείτε εναντίον Υπουργών της Κυβέρνησης. Αν θέλετε να είσαστε πραγματικά συνεπής σε αυτά που λέτε, ονοματίστε τους. Είναι αδιανόητο αυτή την ώρα όλοι οι Υπουργοί που απουσιάζουν να κατηγορούνται ότι βρίσκονται στο καφενείο, διότι περί αυτού πρόκειται. 

Εγώ δεν θα σας απαντήσω στα γενικά ζητήματα που βάλατε, γιατί πριν λίγες ημέρες είχαμε σχετική επερώτηση από το Κόμμα σας και τα είπαμε διεξοδικά. Νομίζω καμμιά φορά ότι κουράζουμε κιόλας. 

Απλά, θέλω να σας πω το εξής σχετικά με τις πληρωμές. Εμείς προσπαθήσαμε να βάλουμε μια τάξη στον χώρο. Πραγματικά τον Δεκέμβρη και τον Γενάρη, όπως γνωρίζουν οι αγρότες και γνωρίζετε κι εσείς, κατεβλήθη το 54% της ενιαίας ενίσχυσης. Πληρώθηκαν, επίσης, πάρα πολλές εκκρεμότητες –σχεδόν όλες- από το 2008 μέχρι το 2014. Ορισμένες κατηγορίες αγροτών αυτές τις μέρες θα εισπράξουν γιατί υπάρχουν εκκρεμότητες, που έχουν να κάνουν με τη νιτρορύπανση, με τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, με τους νέους αγρότες. Είμαστε σε μια διαδικασία πληρωμών. 

Δεν είμαστε εμείς αυτοί που λέμε ότι δεν υπάρχουν εκκρεμότητες κι ότι δεν υπάρχουν προβλήματα. Όλα θα λυθούν μέσα από τη διαδικασία των ενστάσεων που έχουν υποβληθεί. 

Όμως, να το τονίσουμε για μία ακόμη φορά. Το ξέρετε ότι είναι η αρχιτεκτονική της νέας ΚΑΠ και ιδιαίτερα σε εθνικό επίπεδο που δημιουργεί πάρα πολλά προβλήματα και πολλές καθυστερήσεις. Παρόλα αυτά, εμείς την πρώτη δόση όντως την καταβάλαμε έγκαιρα, όπως σας είπα προηγουμένως. Μάλιστα, το ξέρετε ότι πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακόμη και σήμερα, δεν έχουν ολοκληρώσει τις συγκεκριμένες πληρωμές. 

Το κυριότερο, όμως, που το ξεχνάτε είναι ότι τηρήθηκαν οι διαδικασίες που προβλέπονται από τον Κανονισμό και για πρώτη φορά η χώρα μας, μετά από πολλά χρόνια, δεν έχει πρόστιμα, δεν έχει δημοσιονομικές διορθώσεις. Ήταν καθεστώς τα τελευταία χρόνια να έχουμε, ιδιαίτερα για τους βοσκοτόπους, 320-350 εκατομμύρια ευρώ δημοσιονομικής διόρθωσης. Τέλειωσαν αυτά, τα βάλαμε σε μία σειρά.

Βεβαίως, υπάρχουν διαφοροποιήσεις από περιοχή σε περιοχή ή μπορεί ένας παραγωγός να εισπράξει τώρα λιγότερα ή περισσότερα από ό,τι την προηγούμενη φορά. Όμως, το ποσό που κατανέμεται είναι αυτό το συγκεκριμένο. Αυτό γίνεται, διότι –το ξέρετε κι εσείς- άλλαξαν τα δεδομένα όσον αφορά τον τρόπο εφαρμογής της νέας ΚΑΠ. Ένα παράδειγμα θα σας αναφέρω. Είναι τρεις οι περιφέρειες τώρα. Αντιλαμβάνεστε τι επιπτώσεις είχε αυτό στην κατανομή των δικαιωμάτων. 

Σε κάθε περίπτωση, εγώ σας λέω ότι, παρότι ήταν δική σας επιλογή ο τρόπος με τον οποίον θα γίνει η κατανομή, με αυτές οι δυσκολίες -εσείς το αποφασίσατε τότε στην υιοθέτηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής-, εμείς κάνουμε προσπάθειες και θα κάνουμε προσπάθειες. 

Λέτε «τι κάνει ο ΕΛΓΑ;» και ότι δεν πληρώνει. Σας αναφέρω ότι για το 2014 ο ΕΛΓΑ κατέβαλε το ποσό των 175.000.000 ευρώ, δηλαδή, έχουν ολοκληρωθεί οι πληρωμές του 2014. Και ξέρετε πόσο δύσκολη χρονιά ήταν το 2014 και πόσο πιο πάνω σε σχέση με τη δυνατότητα που είχε ο ΕΛΓΑ να πληρώσει.

Βεβαίως, έχουν ξεκινήσει οι καταβολές του 2015. Ήδη, το πρώτο τρίμηνο πληρώνεται αυτήν την ώρα. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, θα συνεχιστούν να υπάρχουν πληρωμές. Βεβαίως, μην ξεχνάτε ότι είχαμε κι ένα ποσό της περασμένης χρονιάς που ξεπερνάει τα 16.000.000 ευρώ που αφορούσαν αυτό που λέμε «ενισχύσεις» μέσα από κρατικούς πόρους. 

Άρα, λοιπόν, κινούμαστε μέσα στις δυνατότητες που έχουμε, ιδιαίτερα σε μία περίοδο που έχουμε και δημοσιονομικά προβλήματα -το γνωρίζετε- και πρόβλημα εισπραξιμότητας από πλευράς ειδικά ασφαλίστρων του ΕΛΓΑ. Το ξέρουμε όλοι αυτό το πράγμα. Παρόλα αυτά, προσπαθούμε όσο το δυνατόν να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες του Έλληνα αγρότη.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): 

Απλά, θα σας πω, κύριε συνάδελφε, ότι όλα αυτά και ιδιαίτερα αυτά που αφορούν το φορολογικό και το ασφαλιστικό ρητά αναφέρονται στη συμφωνία μέσα και όχι απλά παρεμβάσεις πάνω σ’ αυτά τα ζητήματα. Η συμφωνία αναφέρει ρητά ότι θα κάνετε αυτό, θα κάνουμε αυτό, θα κάνουμε αυτό.

Αυτό που θα κάνουμε εμείς ως Ελληνική Βουλή το συμφωνήσαμε, λοιπόν, μαζί κι εσείς, διακόσιοι είκοσι ένας Βουλευτές, όλοι όσοι ήταν υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας το συνομολογήσαμε και το συναποφασίσαμε, για να τελειώνουμε με αυτήν την ιστορία.
Επιπλέον, έχω να σας πω και το εξής: Ξέρετε ότι ιδιαίτερα στον αγροτικό χώρο το επικοινωνήσαμε παραμονές των εκλογών όσο δεν μπορείτε να φανταστείτε. Άρα, μη μεταφέρετε ουσιαστικά –έτσι;-και απομονώνετε –γιατί αυτό κάνετε- ζητήματα, τα οποία έχουμε συναποφασίσει.

Όσον αφορά αυτό που είπατε, ότι «εμείς στρέφουμε μερικούς αγρότες προς τους άλλους αγρότες», θα σας πω ότι από την αρχή, που υπήρχαν κινητοποιήσεις, αυτό που τους λέγαμε ήταν «ελάτε να κάνουμε διάλογο». Αυτό που ο Πρωθυπουργός επέμενε και επιμένει ήταν «ελάτε να κάνουμε διάλογο». Και είπαμε ότι σ’ αυτόν τον διάλογο θέλουμε να έλθουν όλοι, όχι χωριστά τη μια μέρα η μία ομάδα, την άλλη μέρα η άλλη ομάδα, την άλλη μέρα η τρίτη ομάδα, διότι αυτό είναι εναντίον του αγροτικού χώρου, εναντίον του συνεργατισμού, της συνεργασίας, που πρέπει να υπάρχει στον αγροτικό χώρο.

Και είπαμε πάρα πολύ απλά ότι θέλουμε η Επιτροπή που θα έλθει να έχει μία αντιπροσώπευση τέτοια που να καλύπτει όλους τους αγρότες, που αυτή την ώρα βρίσκονται στις κινητοποιήσεις. Εάν εσείς αυτό το ερμηνεύετε ότι προσπαθούμε να βάλουμε τους αγρότες να μαλώνουν μεταξύ τους, εγώ δεν μπορώ να έχω τέτοια ερμηνεία.

Αναφερθήκατε ιδιαίτερα στα διαθέσιμα αποθέματα του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΕΛΓΑ. Το έχουμε πει και το ξαναλέμε πάλι ότι σύμφωνα με σχετική υπουργική απόφαση είμαστε υποχρεωμένοι, όταν τα διαθέσιμά μας δεν είναι άμεσα αναγκαία να εκταμιευθούν, να τα αξιοποιήσουμε καλύτερα. Και στην προκειμένη περίπτωση, το ξέρετε ότι ένα μεγάλο ποσό, ιδιαίτερα του ΟΠΕΚΕΠΕ ήταν «παρκαρισμένο» επί χρόνια σε τραπεζικό ίδρυμα με 0,5% και ήλθαμε εμείς και τα συγκεκριμένα χρήματα τα βάλαμε repos στην Τράπεζα της Ελλάδος με 2,3%-2,4%. Δεν ήταν αυτό επ’ ωφελεία του αγροτικού χώρου; 
Βεβαίως, το τονίζουμε ότι όταν αυτά, καταστεί αναγκαίο να τα διαθέσουμε και δεν μπορούμε να καλύψουμε βεβαίως, θα τα ζητήσουμε από την Τράπεζα της Ελλάδος για να κάνουμε τις σχετικές πληρωμές.
Επειδή, όμως πραγματικά το είπατε προχθές και το επαναλαμβάνετε ότι χρησιμοποιήθηκαν για την πληρωμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου –μάλιστα βάλατε, δεν τα ξεχνάω εγώ αυτά, σας το λέω, και τη φράση ότι εκτέλεσε ο Αποστόλου ως Υπουργός «σκοτεινή αποστολή»- και μετά βεβαίως, αφού έγινε ολόκληρη ιστορία εδώ και επεισόδιο, είπατε ότι αφορούσε την επίσκεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Επαναλαμβάνω, λοιπόν, «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί». 
Όχι μόνο δεν ήλθε Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά εσείς οι οποίοι φέρατε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο –μάλιστα, το φέρατε και είχατε και συνομολογήσει πολλοί ότι ούτε καν το διαβάσατε ούτε καν ξέρατε τι συμφωνήσατε- έρχεσθε σήμερα και ζητάτε πραγματικά, ευθύνες και ιδιαίτερα επικαλούμενοι μια επίσκεψη, η οποία δεν έγινε ποτέ; 
Άρα, εσείς δέσατε τη χώρα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Εσείς δεν διαβάσατε. Εσείς δεν έχετε ομολογήσει ότι έχετε τεράστια ευθύνη.  Δεν θέλω να οξύνω περισσότερο την κατάσταση, αλλά σας παρακαλώ, κύριε Κεγκέρογλου, λίγη αλήθεια στα λεγόμενά σας πρέπει να υπάρχει. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου