Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

Απάντηση Υπουργού Β. Αποστόλου σε Επίκαιρη Ερώτηση για την "Κάρτα του Αγρότη"




ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Αγαπητέ συνάδελφε, όντως, το πρόβλημα της ρευστότητας στον αγροτικό χώρο είναι οξύτατο, πόσω μάλλον όταν είχε προϋπάρξει η κατάργηση της Αγροτικής Τράπεζας ως πιστωτικό εργαλείο στον αγροτικό χώρο.

Εμείς, λοιπόν, στα πλαίσια εφαρμογής των νέων πολιτικών που θέλουμε να υπάρξουν στον αγροτικό χώρο υλοποιούμε την «κάρτα του αγρότη», όπως ακριβώς την αναφέρατε με στόχο όχι μόνο να βοηθήσει στη ρευστότητα του αγροτικού χώρου, αλλά να αποτελέσει και αναπτυξιακό εργαλείο για τον αγροτικό χώρο.

Μάλιστα, για την υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος το Υπουργείο έχει προβεί στη σχετική δήλωση κατάθεσης και κατοχύρωσης του εθνικού σήματος αποκλειστικής χρήσης ως λεκτικό «Κάρτα του Αγρότη-AGROKARTA» και σχετική απεικόνιση στις αρμόδιες αρχές. Το έχει κατοχυρώσει αυτό το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. 

Θέλουμε να μπορεί ο Έλληνας αγρότης να κάνει αναλήψεις και να χρηματοδοτεί τις εργασίες της εκμετάλλευσής του σε ετήσια βάση, χρησιμοποιώντας τις ενισχύσεις που δικαιούται μέσα από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης αλλά και γενικότερα τις ενισχύσεις που προκύπτουν από τα δικαιώματά του, ως εγγύηση. 

Βέβαια βασικό ζητούμενο σε αυτές τις χρηματοδοτήσεις, που όντως έχουν εξασφαλισμένη την εξυπηρέτησή τους, είναι αυτό που αναφέρετε: Το χαμηλό επιτόκιο. Είναι καιρός πλέον ο αγροτικός χώρος να πάψει να είναι τοκογλυφικό θύμα γενικότερα λειτουργίας της πιστωτικής διαδικασίας στον αγροτικό χώρο. 

Όλα τα εγκατεστημένα στην Ελλάδα τραπεζικά ιδρύματα θα ενημερωθούν σχετικά με το περιεχόμενο και την πορεία εφαρμογής του προϊόντος αυτού στον αγροτικό κόσμο μέσω της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, με την οποία είμαστε σε συνεχή διάλογο για την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος. 

Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό είχα πριν από μερικές ημέρες και σχετική συνάντηση με την Πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, την κυρία Κατσέλη, η οποία και αυτή από τη δική της πλευρά εξέφρασε τη βούληση να συνδράμει το Υπουργείο στην υλοποίηση της «κάρτας του αγρότη». 

Εμείς, λοιπόν, μέσα από διαφανείς διαδικασίες, με όρους ισοτιμίας, είμαστε διατεθειμένοι να συνεργαστούμε με κάθε φορέα, κάθε τραπεζικό ίδρυμα που θέλει και αυτό από τη δική του πλευρά να συμβάλει στην ανασυγκρότηση της παραγωγικής διαδικασίας ιδιαίτερα του αγροτικού χώρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου