Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Ανοιχτή προγραμματική Διαβούλευση Στερεάς Ελλάδας στη Λαμία 29/11/14 με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

 Η αυριανή Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει στη Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας πόρους και αρμοδιότητες για να αποκτήσει τη δική της ταυτότητα.





Στην ομιλία του στη Περιφερειακή Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ στη Λαμία ο βουλευτής Ευβοίας και επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Π.Σ. της Στερεάς Ελλάδας Βαγγέλης Αποστόλου στάθηκε ιδιαίτερα στο σχεδιασμό της αυριανής ημέρας για τη Περιφέρεια:

«Κυρίες και κύριοι , φίλες και φίλοι
σας ευχαριστώ κι εγώ που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ. 
Να καλωσορίσω και να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον πρόεδρό μας τον Αλέξη τον Τσίπρα, που ξεκινά σήμερα ένα οδοιπορικό, από την Περιφέρειά μας, από τη Λαμία, με στόχο να καταθέσει και στις τοπικές κοινωνίες το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, σε σύζευξη με την περιφερειακή του εξειδίκευση, που ως αυριανός πρωθυπουργός θα υπηρετήσει.

Η παράταξή μας στην Περιφέρεια, Η ΣΤΕΡΕΑ ΣΕ ΝΕΑ ΤΡΟΧΙΑ, οραματίζεται τη δημιουργία μιας ανοικτής περιφέρειας, με ταυτότητα, με πόρους και αρμοδιότητες, με διεκδικητική λειτουργία, μια περιφέρεια που να μπορεί να εξομαλύνει τις περιφερειακές ανισότητες και να εδραιώσει τη περιφερειακή συνείδηση. 

Προτείναμε τη Δημιουργία Κέντρου Προγραμματισμού της Περιφερειακής Πολιτικής και Ανάπτυξης της Στερεάς, με θεσμοθετημένο ρόλο στον σχεδιασμό, στην παρακολούθηση και επιστημονική στήριξη της περιφερειακής πολιτικής και ανάπτυξης και με την κατοχύρωση σ’ αυτό της συμμετοχής των εκπροσώπων των τοπικών κοινωνιών. Και σ’ αυτή τη λειτουργία οι φορείς αλλά και οι πολίτες, με τα κινήματά τους και τη συλλογικότητά τους , θα έχουν ουσιαστική συμμετοχή όχι μόνο στον σχεδιασμό αλλά και στην υλοποίηση των πολιτικών. 

Τι βιώνουμε σήμερα ως περιφέρεια; Όχι μόνο μια θεσμική υποχώρηση αλλά και μια συνεχή περικοπή πόρων, που δεν επιτρέπουν ούτε το στοιχειώδη προγραμματισμό.
Οι κοινοτικοί πόροι αντί να αποτελούν μέσον και πρόσθετους πόρους στην διαδικασία του προγραμματισμού και ειδικότερα στην κατάρτιση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, αποτελούν στην ουσία πόρους υποκατάστασης των τρεχουσών δαπανών του ΠΔΕ. Και το πιο επικίνδυνο: Υποκατέστησαν τον προγραμματισμό, μέχρι του σημείου μάλιστα, αυτό που ονομάζουμε διαρθρωτική και περιφερειακή πολιτική πρακτικά να μην υφίσταται. 

Εμείς στα πλαίσια της εξειδίκευσης της κεντρικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ με τη περιφερειακή, πέραν της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής και κοινωνικής κρίσης, που η περιφέρειά μας θα πάρει αναλογικά το μερίδιό της, θα δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στην παραγωγική της ανασυγκρότηση, μέσα από την αξιοποίηση των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων.

Οι πόροι της επόμενης περιόδου και οι θεματικές συγκεντρώσεις είναι εντελώς ανεπαρκείς και σε μεγάλη απόκλιση από τις βασικές αναπτυξιακές ανάγκες της περιφέρειάς μας. Οδηγηθήκαμε στην έξοδο από το στόχο 1 με πλαστά στοιχεία, λόγω γειτνίασης με την Αττική, πράγμα που μας στέρησε σημαντικούς πόρους για έργα υποδομής που έχουμε ανάγκη. 
Για το θέμα αυτό υπάρχει στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ειδική πρόβλεψη αντιμετώπισής του, που κυρίως θα αντιμετωπίσει τις έντονες χωρικές ανισότητες, αλλά και θα υπηρετήσει μια αναπτυξιακή στόχευση. Θα αξιοποιήσουμε την θέση της περιφέρειάς μας στο χωροταξικό και παραγωγικό σύστημα, δηλαδή τη γειτνίαση της με την Αττική, δημιουργώντας ευκαιρίες ανάπτυξης στους κλάδους του αγροτοδιατροφικού συμπλέγματος, του εναλλακτικού τουρισμού και των υπηρεσιών. 

Πολλοί θα πουν: και που θα βρείτε τους πόρους; Πρώτον ξεκαθαρίζουμε ότι οι πόροι των τομεακών προγραμμάτων, που διαχειρίζονται σήμερα τα Υπουργεία θα μεταφερθούν στη Περιφέρεια. Έτσι θα έχουμε την δυνατότητα ουσιαστικού και ολοκληρωμένου σχεδιασμού και αντιμετώπισης των επιτακτικών αναγκών αλλά και των μακροπρόθεσμων αναπτυξιακών προοπτικών. Η απαίτηση του νέου ΕΣΠΑ για «έξυπνη εξειδίκευση» είναι ένα ευχολόγιο με τους πόρους που κατανέμονται στην Περιφέρεια.
Δεύτερον από ένα ισχυρό ΠΔΕ, που θα δημιουργηθεί από την κεντρική πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για διαπραγμάτευση του χρέους. Θα εξοικονομηθούν πόροι που σήμερα πάνε στην εξυπηρέτηση του χρέους και αύριο θα διατεθούν για την παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση.
Και τρίτον από τους πρόσθετους πόρους που θα προκύψουν από την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας, με την υλοποίηση του προγράμματος που προτείνουμε.

Πρέπει να το πούμε ξεκάθαρα : Χρειαζόμαστε μια νέα κυβέρνηση .Μόνο αυτό θα ανοίξει το δρόμο για την συνολική ανασυγκρότηση της κοινωνίας και της οικονομίας. Γι αυτό θα αγωνιστούμε μαζί με τους πολλούς μέσα και έξω από την Περιφέρεια, μέσα κι έξω από την Βουλή.

Επιτρέψτε μου να δώσω το λόγο στον αυριανό ηγέτη της χώρας, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.»


Αλ. Τσίπρας από τη Λαμία: «Τίμιες, αδιάβλητες, καθαρές, εκλογές τώρα»! 



Για το απύθμενο θράσος των κυβερνώντων έκανε λόγο ο Αλ. Τσίπρας από τη Λαμία μιλώντας στην περιφερειακή σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ Στερεάς Ελλάδας. «Έχουν το θράσος να διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις που στόχο έχουν να σπείρουν το πανικό και την αποσταθεροποίηση της οικονομίας. Και δε διστάζουν προκειμένου να προβοκάρουν τον ΣΥΡΙΖΑ, να αποσταθεροποιήσουν την ίδια την οικονομία» είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζοντας ότι ο Α. Σαμαράς έχει οχυρωθεί στο Μαξίμου και αρνείται κάθε ιδέα δημοκρατικής διεξόδου». Με αυτόν τον τρόπο, η χώρα οδηγείται «σε μια παρατεταμένη περίοδο ακραίας σύγκρουσης, και η προεδρική εκλογή μετατρέπεται σε διαδικασία εκτροπής». Όπως εκτίμησε ο Αλ. Τσίπρας «αυτή η κυβέρνηση μόνο ένα έργο μπορεί να επιτελέσει πια :Να δυσκολέψει τη ζωή της επόμενης κυβέρνησης. Μόνο αυτό μπορεί να κάνει και από ότι φαίνεται συντονίζεται σε αυτή τη προσπάθεια με τις προθέσεις της τρόικας». Ως εκ τούτου, ο ΣΥΡΙΖΑ προκρίνει «τίμιες, αδιάβλητες, καθαρές, εκλογές τώρα», πριν τα νέα σκληρά μέτρα και τις συμφωνίες. «Για να εναρμονιστεί η Βουλή με τη λαϊκή θέληση. Για να εκλεγεί πρόεδρος που θα εκφράζει πραγματική τη λαϊκή πλειοψηφία και την εθνική ομοψυχία. Για να δοθεί ισχυρή εντολή διαπραγμάτευσης στη νέα κυβέρνηση, ώστε να μπει η χώρα σε ένα άλλο δρόμο, εντελώς διαφορετικό από το δρόμο της καταστροφής και της απόγνωσης που ακολουθεί σήμερα». Αναφερόμενος στην προπαγάνδα της συνεννόησης και της συναίνεσης, ο Αλ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αποδεχτεί τα νέα μέτρα σε βάρος του λαού που ετοιμάζονται να υπογράψουν και να επιβάλουν». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στο «χιλιοπαιγμένο έργο της περίφημης διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης Σαμαρά με τη Τρόικα», ένα έργο που δυόμισι χρόνια τώρα, «το χουμε δει τόσες φορές, που σχεδόν έχουμε μάθει απέξω και τους διαλόγους: Στην αρχή η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι δε θα υπάρξουν νέα μέτρα. Στη συνέχεια αρχίζει να υποχωρεί, μιλώντας για μέτρα μεν αλλά ανώδυνα δε. Αργότερα δηλώνει αιφνιδιασμένη για το πόσο σκληροί και ανάλγητοι είναι αυτοί οι δανειστές μας. Και ακολούθως διακόπτει τις συνομιλίες για να το ξανασκεφτεί. Και τότε αρχίζει το γνωστό σίριαλ της κινδυνολογίας. Που καταλήγει με ακρίβεια στο γνωστό τέλος της άτακτης υποχώρησης, της αυτογελοιοποίησης και της παράδοσης, που αμέσως, όμως, βαφτίζεται σε στάση ευθύνης και θυσίας για να σωθεί η χώρα».

Το ξεκάθαρο μήνυμα για ομαλή προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία συνοδεύτηκε από την ανάπτυξη της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την ανάκτηση της εργασίας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε τους βασικούς άξονες της ΔΕΘ με ιδιαίτερη μνεία στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης καθώς και στα άμεσα μέτρα που θα ανακόψουν την καθίζηση της πραγματικής οικονομίας. Ανέπτυξε το σχέδιο για την ανάκτηση της Εργασίας που με κύρια αιχμή την αύξηση του κατώτατου μισθού θα ενισχύσει τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων και τα δημόσια οικονομικά. 

Όπως υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας, «το πρόγραμμα αυτό είναι ανεξάρτητο από την βασική πολιτική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι η κατάργηση των νόμων του Μνημονίου, η αλλαγή πολιτικής και η επαναδιαπραγμάτευση για το χρέος, καθώς αποτελεί μία είναι μια πολιτική που δεν χρειάζεται καμία απολύτως πρόσθετη χρηματοδότηση». Ως εκ τούτου, μπορεί να μπει σε εφαρμογή, ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η πορεία και η χρονική διάρκεια των διαπραγματεύσεων» σημείωσε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα βασικά σημεία του προγράμματος παραγωγικής ανασυγκρότησης που έχει επεξεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ:
  • «Το πρώτο σημείο είναι η στήριξη της εργασίας. Η ανάπτυξη και η παραγωγική ανασυγκρότηση δεν έχει κανένα κοινωνικό όφελος, αν δεν δημιουργεί θέσεις σταθερής και αξιοπρεπούς εργασίας. 
  • Το δεύτερο σημείο είναι η στήριξη των μικρών επιχειρήσεων και των συλλογικών πρωτοβουλιών κοινωνικής οικονομίας. Και όχι των οικονομικά ισχυρών που τείνουν να διαμορφώνουν μονοπωλιακές ή ολιγοπωλιακές καταστάσεις, για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους. 
  • Το τρίτο σημείο είναι η επιδίωξη ο παραγόμενος πλούτος να μένει στον τόπο και να επενδύεται. Έτσι θα μπορέσουμε να κρατήσουμε τους νέους ανθρώπους που σήμερα δεν έχουν άλλη επιλογή πέρα από τη μετανάστευση
  • Το τέταρτο σημείο είναι η χρήση όλων των εργαλείων δημόσιας πολιτικής για την ολόπλευρη στήριξη της παραγωγικής ανασυγκρότησης.
  • Και το πέμπτο σημείο είναι προστασία του δημόσιου πλούτου και του περιβάλλοντος».
Το κοστολογημένο, ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, έχει μία βασική προϋπόθεση για να εφαρμοστεί, όπως επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: να γίνει κτήμα των ανθρώπων, των φορέων, των συλλογικοτήτων που θα κληθούν να το υλοποιήσουν. 
Ο ΣΥΡΙΖΑ «οφείλει και να ακούσει, να διορθώσει και να συνθέσει με τους τοπικούς φορείς και τα κινήματα των πολιτών» σχολίασε ο Αλ. Τσίπρας κλείνοντας την ομιλία του στη Λαμία.

Ολόκληρη η Ομιλία του Αλέξη Τσίπρα:








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου