Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Επικίνδυνη Ρύπανση από τον Χ.Υ.Τ.Α Β. Εύβοιας

Προς τους κ.κ. Υπουργούς
-Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
-Εσωτερικών
-Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

Καθημερινότητα πια αποτελούν τα τεράστια προβλήματα του προκαλούν τα απόβλητα του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων της Β. Εύβοιας, καθώς εδώ και δύο χρόνια, όπως έχει επανειλημμένα καταγραφεί από τον Τοπικό Τύπο σε διάφορα δημοσιεύματα με αποδεικτικά στοιχεία από τα αναφερθέντα περιστατικά, οι περιβαλλοντικές καταστροφές που συντελούνται κατά την υπερχείλιση του είναι συνεχής.

Οι συνέπειες της κακής μελέτης, που όπως φαίνεται έχει πραγματοποιηθεί στον συγκεκριμένο Χ.Υ.Τ.Α, έχουν ως αποτέλεσμα να υπερχειλίζει ακόμα και σε περιόδους μη βροχόπτωσης, αποδεικνύοντας πως δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη για το ενδεχόμενο έντονων καιρικών φαινομένων (βροχή, χιόνι), αφού το σύστημα διαβροχής το οποίο είναι τοποθετημένο δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα πέρα από μία μικρή πίστωση χρόνου. Πόσω μάλλον όταν δεν πραγματοποιείται αυτόματα η λεγόμενη διαβροχή ή ανακύκλωση των λυμάτων, αλλά χειροκίνητα. Πρόσφατο παράδειγμα ήταν και η μόλυνση της Παναγίας Ντινιούς, όταν ο ΧΥΤΑ “έσπασε” με αποτέλεσμα τα υγρά απόβλητα που υπερχείλισαν να ρυπάνουν την Παναγιά και τα γύρο αγροτεμάχια, καταλήγοντας στον παραπόταμο Δηνιόρεμα και τέλος μέσου του ποταμού Ξηριά στην θάλασσα.

Ακόμα μία απόδειξη της δυσλειτουργίας του μηχανισμού είναι ότι δεν ανταποκρίνεται ούτε στις προβλεπόμενες ανάγκες, καθώς σύμφωνα με καταγγελίες, ο φυσητήρας που δίνει αέρα και με την αναερόβιο διαδικασία θα πραγματοποιήσει την επεξεργασία των υγρών αποβλήτων, φαίνεται να μην έχει λειτουργήσει απαρχής.

Επιπρόσθετα η επικινδυνότητα του Χ.Υ.Τ.Α. Β. Εύβοιας εν συνόλω αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ο βόθρος συλλογής των επεξεργασμένων λυμάτων είναι τοποθετημένος μέσα σε ένα χώρο που περιέχει μηχανήματα και ηλεκτρολογικούς πίνακες, το οποίο κάτω από ειδικές συνθήκες μπορεί να οδηγηθεί σε έκρηξη.

Τέλος, σα να μην έφταναν όλα τα προαναφερθέντα προβλήματα, οι εργαζόμενοι στο Χ.Υ.Τ.Α. παραμένουν απλήρωτοι, ενώ είναι αδιευκρίνιστες οι συνθήκες κάτω από τις οποίες πραγματοποιήθηκαν οι προσλήψεις τους.

Επειδή όλα τα παραπάνω ισχύουν και δημιουργούν τεράστιες επιπτώσεις τόσο στο περιβάλλον όσο και στην καθημερινότητα και υγιεινή των κατοίκων των περιοχών όπου φτάνουν τα απόβλητα μετά από κάθε υπερχείλιση του Χ.Υ.Τ.Α

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Εάν μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιήσει ελέγχους τόσο στους αρμόδιους φορείς όσο και επιτόπου στον μηχανισμό για τη σωστή λειτουργία του Χ.Υ.Τ.Α. στην περιοχή της Β. Εύβοιας;
2. Τι μέτρα θα πάρουν για να εξασφαλιστεί η σωστή λειτουργία και να σταματήσουν οι περιβαλλοντικές καταστροφές που συντελούνται, και 
3. Πότε και πώς θα ικανοποιήσουν τα δίκαια αιτήματα των εργαζόμενων στο Χ.Υ.Τ.Α. οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου