Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Παρέμβαση για την Τροπολογία με θέμα τη φορολόγηση του εισοδήματος των αγροτών στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών «Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα και συναφείς Ρυθμίσεις»



Παρέμβαση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλη Αποστόλου, και Συντονιστή θεμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Κ.Ο., για την Τροπολογία στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών «Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα και συναφείς Ρυθμίσεις» με θέμα τη φορολόγηση του εισοδήματος των αγροτών.

«Κύριε Πρόεδρε, όσο κι αν φαίνεται παράξενο, η παρέμβασή μου έχει ως στόχο να στηρίξει την τροπολογία που έχουν καταθέσει δεκαεπτά Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και αφορά τον αγροτικό χώρο. Διότι όντως, όλα αυτά τα ζητήματα που αναφέρονται στην τροπολογία, είτε αφορούν το καθαρό αγροτικό φορολογητέο εισόδημα -που δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει για τους αγρότες-, είτε το τέλος επιτηδεύματος -δεν είναι επιτηδευματίας ο αγρότης, ο αγρότης είναι παραγωγός-, είτε ζητήματα που έχουν σχέση με τον ΕΝΦΙΑ. Είναι αδιανόητο αυτό, στην παραγωγική δραστηριότητα τα εργαλεία άσκησής της να θεωρούνται ως φορολογητέα ύλη στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων. Και υπάρχουν και άλλα ζητήματα που αναφέρονται στην τροπολογία. 

Και πραγματικά εκπλήσσομαι, γιατί δεν ζητήθηκε από τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, της Συγκυβέρνησής, από τους Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που συνεργάζονται, από εμάς που πάντα φωνάζαμε και λέγαμε ότι πρέπει να υπάρχει αυτή η ιδιαιτερότητα για τον αγροτικό χώρο. Εκτός εάν το κάνουν για λόγους επικοινωνιακούς. Τότε πραγματικά αδικούν την προσπάθεια που έχουν κάνει. 

Και σας το λέμε αυτό, γιατί δεν μπορεί να ισχυρίζεται ο Εισηγητής ότι, «Αγαπητοί συνάδελφοι, αυτά τα είχαμε κουβεντιάσει εμείς με τον κ. Θεοχάρη, τον πρώην Γενικό Γραμματέα και τα είχε κάνει δεκτά». Ερώτημα: Μήπως τα έκανε δεκτά μετά την καρατόμησή του; Είναι ένα ερώτημα το οποίο πρέπει να απαντηθεί, για τον απλούστατο λόγο ότι ο κ. Θεοχάρης ήταν αυτός τα εισηγήθηκε. Και γνωρίζουμε όλοι με ποιες διαδικασίες επιβλήθηκαν ακόμη και στους συγκεκριμένους Βουλευτές που αντιδρούσαν. Άρα, από αυτήν την άποψη ας κατεβάσουν λίγο τον πήχη. 

Εμείς έχουμε να προτείνουμε. Και πραγματικά ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει τις προτάσεις για τον αγροτικό χώρο. Και κατηγορούμαστε πολλές φορές ότι είμαστε θιασώτες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Ξέρετε στην κατάσταση που έχουμε φτάσει, εμείς δεν λέμε όχι σε ό,τι εργαλείο μπορεί λίγο να μας βοηθήσει. Απλά έχουμε μια διαφορετική προσέγγιση όσον αφορά τη διαχείριση και κυρίως τη στόχευση που έχει η συγκεκριμένη Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Προτείνουμε, λοιπόν, στους συναδέλφους να επανέλθουν και να καταθέσουμε μια πρόταση απάλειψης πολλών δυσάρεστων καταστάσεων που έχουν δημιουργηθεί, ιδιαίτερα στο φορολογικό καθεστώς του αγροτικού χώρου, και όλοι μαζί να βοηθήσουμε, με μια τεκμηρίωση -διότι πραγματικά δεν υπάρχει τεκμηρίωση έτσι όπως έχει κατατεθεί η συγκεκριμένη τροπολογία- τον αγροτικό χώρο. 

Αυτά και μακράν παρεξηγήσεων ότι εμείς θέλουμε επικοινωνιακά να διαχειριστούμε το συγκεκριμένο ζήτημα. Όχι.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου