Παρέμβαση του Βαγγέλη Αποστόλου, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ και συντονιστή θεμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης& Τροφίμων της Κ.Ο., στη Βουλή, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας, Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014, επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας «Ρύθμιση θεμάτων Εφοδιαστικής».
«Κύριοι Υπουργοί, ευτελίζετε πραγματικά τη νομοθετική λειτουργία της Βουλής, για τον απλούστατο λόγο ότι φτάνετε μέχρι το σημείο την ύστατη ώρα να καταθέτετε εκπρόθεσμες τροπολογίες και μάλιστα για ζητήματα, τα οποία δεν είναι επείγοντα. Αυτή η διαδικασία μας προσβάλλει όλους μας.
Κύριε Δένδια, δεν περίμενα ιδιαίτερα από σας ότι θα φέρνατε εκπρόθεσμη τροπολογία για συμβάσεις που αφορούσαν τη δασοπυρόσβεση και μάλιστα του προηγούμενου χρόνου και ιδιαίτερα του 2014. Και δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, σύμφωνα βεβαίως με την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου, η συγκεκριμένη διαδικασία και ενδέχεται να αυξηθούν και τα ποσά. Εδώ τα λέει. Σας τα διαβάζω. Την έχω μπροστά μου την τροπολογία.
Οι συμβάσεις αυτές είναι ένα θέμα, για το οποίο έπρεπε να τύχουμε από εσάς τουλάχιστον κάποιας ενημέρωσης, όσον αφορά τις σχετικές χρηματοδοτήσεις. Σας το έχουμε θέσει ξανά. Είναι πάρα πολύ σοβαρό το ζήτημα. Και βεβαίως έτσι, πολύ απλά, εκπρόθεσμα, την τελευταία στιγμή, γίνεται η διαδικασία αυτή σε ένα λεπτό. Θέλουμε ενημέρωση. Και αυτή πρέπει να υπάρξει.
Ανέβηκε πριν από λίγο στο Βήμα ο Υπουργός Εργασίας και μίλησε για πρωτότυπες, λέει, νομοθετικές ρυθμίσεις που ούτε στην Ευρώπη δεν υπάρχουν: Να μην στέκονται στην ουρά το ενάμισι εκατομμύριο άνεργοι της χώρας, λες και το πρόβλημα των ανέργων είναι το να μην στέκονται στην ουρά. Μήπως το πρόβλημά τους είναι αν υπάρχει προοπτική για τη διασφάλιση κάποιας ελάχιστης απασχόλησης; Και όλοι γνωρίζουμε, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, τι συμβαίνει. Εκεί είναι το μεγάλο ερώτημα. Όχι, βεβαίως, το να καθόμαστε σήμερα και να θριαμβολογούμε ότι ιδιαίτερα για τους αγρότες φέρνουμε μία ρύθμιση, που ουσιαστικά τι τους κάνει; Και τους αγρότες τους φέρνει στην ίδια θέση, όπως και τους υπόλοιπους εργαζόμενους.
Δεν είπαμε εμείς ότι δεν συμφωνούμε με τη συγκεκριμένη ρύθμιση. Αλλά μην την παρουσιάζουμε ότι είναι η μεγάλη παρέμβαση στον αγροτικό χώρο, πόσο μάλλον όταν ο ίδιος ο Υπουργός προηγουμένως στην ομιλία του είπε: «Αυτές οι ρυθμίσεις αφορούν τους αγρότες 48 ετών και πίσω». Δηλαδή, για να το καταλάβουν και οι αγρότες: Αφορά αυτούς που σε δεκατέσσερα χρόνια, το 2028, θα φτάσουν στα 62. Για τότε μιλάμε. Δεν μιλάμε για τώρα. Και εμείς, όταν κάνουμε συγκεκριμένη παρέμβαση και λέμε ότι για να έχει κάποια ισχύ -όχι ότι κερδίζουμε και τίποτα το ιδιαίτερο, αυτό που απολαμβάνουν οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, πρέπει και οι αγρότες οπωσδήποτε να το απολαμβάνουν- πρέπει να γίνει μια απλή διόρθωση.
Είναι σαράντα χρόνια ενασχόλησης στον αγροτικό χώρο, για τον απλούστατο λόγο ότι από το ’88 και μετά άρχισε η διαδικασία της ασφάλισης στον αγροτικό χώρο. Βοήθημα ήταν πρώτα η αγροτική σύνταξη. Μην μας χρεώνετε ότι εμείς είμαστε αντίθετοι στη ρύθμιση. Αυτά, για να ξεκαθαρίσουμε τη μεγάλη παρέμβαση στον αγροτικό χώρο.
Θα σταθώ, όμως, πραγματικά και στην τροπολογία που εμείς έχουμε καταθέσει και ιδιαίτερα αφορά την αφαίρεση, την επιστροφή στο προ του ’11 καθεστώς, γιατί αποδείχθηκε ότι η εξίσωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης δεν σας έφερε δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Αυτό το έχετε και εσείς οι ίδιοι αποδεχτεί. Και τι έφερε στην ελληνική κοινωνία; Ξεπάγιασε ο κόσμος από το κρύο, διότι δεν μπορούσε να ανταποκριθεί και παρουσιάστηκε και για πρώτη φορά ένα καινούργιο φαινόμενο ρύπανσης των αστικών περιοχών, η αιθαλομίχλη. Αυτά έφερε η ρύθμιση που κάνατε.
Και έρχεστε σήμερα και καταθέτετε –αύριο, μεθαύριο- μια τροπολογία που μιλάει για μείωση κατά 30% του ειδικού φόρου κατανάλωσης, που σημαίνει γύρω στα 10 με 12 λεπτά. Και πάλι βεβαίως δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν οι πολίτες στις συγκεκριμένες τιμές και ούτε δημοσιονομικό αποτέλεσμα θα έχετε. Τίποτα, χειρότερα θα είναι τα πράγματα.
Γι’ αυτό, λοιπόν, ερχόμαστε εμείς και σας λέμε ότι καταθέτουμε την τροπολογία επαναφοράς στο προηγούμενο καθεστώς. Όχι ότι θα λύσουμε όλα τα προβλήματα με τη συγκεκριμένη τροπολογία, γιατί ξέρουμε πόσο δεινή είναι η οικονομική κατάσταση σήμερα του ελληνικού λαού. Αλλά επιτέλους, κάποια ανάσα θα υπάρξει και ίσως και καλύτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα απ’ αυτό που μέχρι σήμερα εσείς δεν έχετε αποκομίσει. Άρα, έχουμε κάθε λόγο να επιμείνουμε -και βεβαίως σε όλες μας τις παρεμβάσεις θα επιμένουμε- στην αναγκαιότητα να αποδεχτείτε τη συγκεκριμένη πρόταση.
Αλλά μια και μιλάμε και για εκπρόθεσμες τροπολογίες, θα μπω στον πειρασμό να αναφερθώ σε μια από αυτές. Υπάρχει μια τροπολογία του συναδέλφου, του Αντιπροέδρου της Βουλής, του κ. Δριβελέγκα. Εκπρόθεσμη είναι και αυτή, αλλά αφορά ξενοδοχοϋπαλλήλους που πραγματικά δεν τους νοιάζει αν θα είναι στην ουρά του ΟΑΕΔ. Τους νοιάζει ότι τους ζητάτε να έχουν πάνω από διακόσια τριάντα ημερομίσθια για να έχουν δικαίωμα να εγγραφούν στον ΟΑΕΔ. Αντιλαμβάνεστε ότι σε αυτές τις συνθήκες είναι πάρα πολύ δύσκολο. Γι’ αυτό, λοιπόν, υιοθετούμε από τη δική μας πλευρά την πρόταση της τροπολογίας η οποία λέει «τουλάχιστον να έχουν πραγματοποιήσει εκατόν πενήντα ημερομίσθια». Είναι πάρα πολύ σοβαρό. Υπάρχει ένας κόσμος ο οποίος απασχολείται στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Δεδομένου ότι εκεί που έχουν φτάσει τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα, δεν υπάρχει περίοδος ιδιαίτερα στην επαρχία πάνω από δύο μήνες.
Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι έστω και μια προσπάθεια να συμπληρώσουν τα συγκεκριμένα ημερομίσθια θα είναι απαραίτητη, θα είναι θετική. Θα το επιβραβεύσουμε, εάν δεχτείτε τη συγκεκριμένη τροπολογία.»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου