Ομιλία του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν.Ευβοίας και πρώην Υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου, την Πέμπτη 3/12/2020, στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας: «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας».
Ξεκίνησε την ομιλία του ο κ. Χατζηδάκης, χρησιμοποιώντας ένα δημοσίευμα για τους πολεοδομικούς κανόνες της αρχαίας Κύθνου, που ακόμη και σήμερα δεν υπάρχουν στη χώρα μας.
Ξέχασε να πει τι υπάρχει: Μια χώρα που δομήθηκε από εργολάβους με βάση την επέκταση των οικισμών προ του 1923, πολλοί από τους οποίους δεν εμφανίζονται ούτε καν στους χάρτες του 1960. Κι αυτή την πολεοδόμηση την υπηρέτησαν οι δικές σας κυβερνήσεις κ. υπουργοί.
Πριν μου πείτε τι κάνατε εσείς, σας απαντώ.
Εμείς κάναμε ένα μεγάλα βήματα στα ζητήματα χρήσεων γης και χωροταξίας. Ξεκινήσαμε με το νούμερο ένα έργο που ήταν όχι μόνο απαραίτητο αλλά και υποχρέωση συνταγματική, τη σύνταξη των δασικών χαρτών. Τι μας είχατε παραδώσει; Τίποτα.
Παρότι υπήρχαν έτοιμοι για πολλές περιοχές, από το 2010, δεν τους αναρτήσατε, τους αφήσατε κλειδωμένους στα Δασαρχεία και στις Διευθύνσεις Δασών γιατί δεν θέλατε να αναδειχτούν οι καταπατήσεις και οι αυθαιρεσίες.
Εμείς το 2017 πήραμε την απόφαση να προχωρήσουμε και σας παραδώσαμε δασικούς χάρτες για το 50% της χώρας και μάλιστα περιοχών με προβλήματα, όπως η αυθαίρετη εκτός σχεδίου δόμηση.
Είναι λογικό να έγιναν λάθη στη μεγάλη αυτή προσπάθεια, κάποια τα αντιμετώπισε το ΣτΕ, όπως αυτό με την 2017/2020 απόφασή του, με την οποία απέρριψε τη μερική κύρωση δασικών χαρτών χωρίς να έχουν εξεταστεί οι αντιρρήσεις. Δεν έχετε φαίνεται διαβάσει την απόφαση.
Εσείς το μόνο που κάνετε είναι να παρεμβαίνετε εκεί που υπηρετούνται συμφέροντα.
Ανακαλέσατε με διάταξη του ν.4685/20 και με Υπουργική Απόφαση δασικούς χάρτες για να αφαιρέσετε από αυτούς διάφορες νέες κατηγορίες εκτάσεων.
Εναντίον αυτής της πράξης σας έχουν κάνει προσφυγή περιβαλλοντικές οργανώσεις.
Ποιους θέλετε να καλύψετε πίσω από αυτές τις διαδικασίες, όταν οι αλλαγές χρήσης που επιτρέπουν το Σύνταγμα και η νομολογία του ΣτΕ είναι σαφείς.
Μπορούν να γίνουν μόνο όταν προέχει για την εθνική οικονομία η αγροτική εκμετάλλευση και μετά από τεκμηρίωση για κάθε επιμέρους περίπτωση.
Έτσι κι αλλιώς όλοι οι δασικοί χάρτες θα επιστρέψουν στο στάδιο της ανάρτησης, στο οποίο πρέπει να επανεξεταστεί η διαδικασία των αντιρρήσεων.
Είναι κρίμα ένα τόσο μεγάλο, αυτό της σύνταξης των δασικών χαρτών που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε να καταποντιστεί στη μυλόπετρα της αδράνειας και τελικά να αχρηστευτεί.
Από την άλλη πλευρά η αποψίλωση που επιχειρείτε της δημόσιας διοίκησης στελεχιακά αλλά και θεσμικά συνδέεται με την επιθυμία σας να οδηγήσετε στον αποκλειστικό έλεγχο όλων των διαδικασιών από το ανεκδιήγητο επιτελικό σας κράτος;
Θεσμοθετείτε το Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας και το Κεντρικό Συμβούλιο Χωροταξικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων, τα οποία μπορούν να εκδίδουν αποφάσεις γνωμοδοτικού χαρακτήρα, οι οποίες πρέπει λέει να εκδίδονται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Κι όπως το έχετε ήδη καθιερώσει ως κανόνα στην υπηρέτηση των συμφερόντων, με την άπρακτη πάροδο της προθεσμίας η διαδικασία συνεχίζεται, παρακάμπτοντας τα παραπάνω όργανα.
Άρα η σύντμηση του χρόνου των διαδικασιών δεν σημαίνει απλούστευση και επιτάχυνση αλλά και λήψη των αποφάσεων κατά βούληση με ότι αυτό συνεπάγεται.
Ο περιορισμός της εκτός σχεδίου δόμησης ως θεμελιώδης αρχή είναι σωστή, αλλά έτσι όπως έρχεται από την Κυβέρνηση αποτελεί αποσπασματικό σχεδιασμό και χαρά των συμφερόντων.
Γιατί πρέπει πρώτιστα να ολοκληρωθούν ο πολεοδομικός σχεδιασμός και οι δασικοί χάρτες, αλλά και να προστατευθούν οι μικροϊδιοκτήτες.
Και πάλι όμως δεν πρέπει να σας διαφεύγει ότι κατά το ΣτΕ δεν συντρέχει κανένας λόγος διατήρησης των ρυθμίσεων για τις παρεκκλίσεις και συσχετίζει την αρτιότητα του κάθε γηπέδου με το πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο.
Μην επιχειρήσετε να το αποφύγετε. Θα σας το απορρίψει το ΣτΕ. Κι εδώ επιτρέψτε μου δύο ερωτήματα, πρώτον είναι δυνατόν να μιλάτε για τοπικά πολεοδομικά σχέδια, αγνοώντας την αναγκαιότητα εκπόνησης των μελετών γεωλογικής καταλληλότητας και παραμερίζοντας το γεωτεχνικό κόσμο; και
δεύτερον είναι επίσης δυνατόν να μιλάτε για χωροταξικό σχεδιασμό, χωρίς να λαμβάνετε υπόψη την αναγκαιότητα προστασίας της γης υψηλής παραγωγικότητας που αποτελεί συνταγματική επιταγή, αλλά και τις ιδιαιτερότητες της κτηνοτροφικής και γεωργικής δραστηριότητας;
Κι έρχομαι στη τροπολογία για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας(ΑΠΕ) – με βάση βέβαια την ανακοίνωσή σας κ. Υπουργοί. Αλλάζετε ουσιαστικά το χάρτη.
Επιβάλλετε άδικες επιβαρύνσεις στους παραγωγούς, καλώντας τους να καλύψουν το έλλειμα του Ειδικού Λογαριασμού των ΑΠΕ.
Χρηματοδοτήσατε τη ΔΕΗ για να φανεί κερδοφόρα με τα χρήματα του Λογαριασμού και ταυτόχρονα προχωράτε στην επιβολή έκτακτης εισφοράς.
Βέβαια την ίδια στιγμή απαλλάσσετε αυτής της εισφοράς τα μεγάλα αιολικά πάρκα, μεταφέροντας ουσιαστικά το βάρος στους μικρομεσαίους επενδυτές.
Πρόκειται για μια παρέμβαση καταστροφική για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του χώρου.
Κλείνω με την απόφαση και μάλιστα ομόφωνη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, που σας ζητά την απόσυρση του ν/σ.
Δεν λάβατε, λένε, καθόλου υπόψη σας τις απόψεις τους.
Το περίμενα. Αυτός είναι ο σεβασμός που έχετε στις τοπικές κοινωνίες και στην αυτοδιοικητική τους λειτουργία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου