Τη σύγκληση Ευρωπαϊκής Διάσκεψης Χρέους, κατά το πρότυπο της Διάσκεψης του Λονδίνου το 1953 για τη ρύθμιση του χρέους της Γερμανίας, ζητά ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στην Helena Smith, που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της βρετανικής εφημερίδας Guardian, με τίτλο: «Ο αρχηγός της ελληνικής αντιπολίτευσης ζητά Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για το χρέος» και υπότιτλο: «Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας δηλώνει ότι η μόνη βιώσιμη λύση στην κρίση χρέους είναι “κούρεμα για την Ελλάδα και για όλη την περιφέρεια του νότου”».
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρεται στους δύο πυλώνες της ευρωπαϊκής κρίσης: ο πρώτος είναι το χρέος, το οποίο πρέπει να γίνει βιώσιμο, και ο δεύτερος η λιτότητα, που πρέπει να τερματιστεί. «Εάν συνεχίσουμε με μέτρα, όπως αυτά που λαμβάνονται τώρα, είναι σαν να ρίχνουμε λάδι στη φωτιά», τονίζει χαρακτηριστικά. Και συνεχίζει: «Η μόνη βιώσιμη λύση είναι το κούρεμα, όχι μόνο του ελληνικού δημόσιου χρέους, αλλά του χρέους του νότου της ευρωζώνης συνολικά», υπογραμμίζοντας ότι, όσο οι πιστωτές αναβάλλουν τη διαγραφή σημαντικού μέρους του υπέρογκου χρέους της Ελλάδας, τόσο αυξάνεται το οικονομικό και κοινωνικό κόστος της λύσης. «Γι’ αυτό προτείνουμε Διάσκεψη, όπως εκείνη του Λονδίνου το 1953, που απάλλαξε τη Γερμανία από, περίπου, 60% του χρέους της. Θέλουμε να συμφωνήσουμε με τους πιστωτές μας σε μια αξιόπιστη λύση. Σημασία δεν έχει που θα πραγματοποιηθεί, αλλά να γίνει το συντομότερο δυνατό».
Για να ανακάμψει κάποτε η κατεστραμμένη ελληνική οικονομία, είναι κρίσιμο να δοθεί στην Ελλάδα «ρήτρα ανάπτυξης», η οποία, όπως συνέβη και με τη Γερμανία, θα συνδέει την αποπληρωμή του χρέους με την ικανότητα της χώρας να πληρώσει, επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας. «Γι’ αυτό ζητάμε χρόνο, μορατόριουμ στην αποπληρωμή του χρέους, ώστε να κατευθύνουμε τα κεφάλαια που θα εξοικονομήσουμε στην ανάπτυξη. Θα είναι μια αμοιβαία επωφελής λύση», είπε χαρακτηριστικά.
Όπως σημειώνει η ανταποκρίτρια της εφημερίδας Helena Smith, «ο χαρισματικός ηγέτης, που εκτινάχθηκε στο προσκήνιο όταν το κόμμα του πενταπλασίασε το εκλογικό ποσοστό του στις εκλογές του Ιουνίου, επέμεινε ότι η αποσπασματική αντιμετώπιση εκ μέρους των διεθνών πιστωτών στην επίλυση της κρίσης δεν θα καταστρέψει μόνο την Ελλάδα, αλλά όλη την Ευρώπη».
Και συνεχίζει η Helena Smith: «Αλλά ο 38χρονος αριστερός έχει επίσης δικαιωθεί. Το κυνήγι της λιτότητας στο όνομα μιας βάναυσης δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα έχει προκαλέσει ιστορικά ρεκόρ φτώχειας και ανεργίας, την παγίδευσε στην ύφεση και επανειλημμένα οδήγησε σε δημοσιονομικές αποκλίσεις, που έχουν βυθίσει τη χώρα σ’ ένα ολοένα και πιο βαθύ σπιράλ θανάτου. Άνοιξε βαρέλια δίχως πάτο στο νότο της Ευρώπης, τα οποία οι φορολογούμενοι στο βορρά καλούνται στη συνέχεια να χρηματοδοτήσουν».
Σχολιάζοντας τις πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τη δυσπιστία του για την επαναφορά του δημόσιου χρέους της χώρας σε τροχιά βιωσιμότητας: «Είναι σαφές ότι η τελευταία συμφωνία συνιστά συμβιβασμό, ο οποίος θα παρατείνει την αβεβαιότητα…Η κυρία Μέρκελ οφείλει να πει στους πολίτες της χώρας της, πριν από τις γερμανικές εκλογές του 2013, ότι το πρόγραμμα στην Ελλάδα δεν βγαίνει. Αντί γι’ αυτό, οι πιστωτές “αγοράζουν χρόνο” με ανεπαρκείς αποφάσεις. Όταν ξεκίνησε η κρίση το 2009, το χρέος μας ήταν, περίπου, 120% του ΑΕΠ. Για φέτος, οι επίσημες προβλέψεις το ανεβάζουν στο 175,6%. Και τώρα οι πιστωτές μας λένε ότι, για να γίνει βιώσιμο, θα πρέπει να επανέλθει στο 124% το 2020. Ας υποθέσουμε ότι έχουν δίκιο. Πως θα φτάσουμε, όμως, εκεί; Ύστερα από δώδεκα χρόνια καταστροφικής λιτότητας και με μέτρα της τάξης των €19 δις, η Ελλάδα θα έχει μετατραπεί σε “κρανίου τόπο”».
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου