Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων Τουριστικών Καταλυμάτων


Προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων- Οικονομικών - Τουρισμού

Για να προσελκύσει το ενδιαφέρον μικρών  επενδυτών(αγροτών, κτηνοτρόφων, μικροεπιχειρηματιών), η πολιτεία κατά το παρελθόν εφάρμοσε   επιδοτούμενα προγράμματα.Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής ήταν η δημιουργία ενός μεγάλου αριθμού καταλυμάτων διαφορετικών κατηγοριών (ενοικιαζόμενα δωμάτια και μικρά ή μεσαία ξενοδοχεία) καθώς και άλλων μικρότερων, σε αριθμό  δραστηριοτήτων τουριστικού ενδιαφέροντος.

Οι επιδοτήσεις που χορηγήθηκαν, ευρωπαϊκής και εθνικής προέλευσης, ανέρχονται σε  εκατομμύρια ευρώ. Στην ίδια τάξη μεγέθους είναι και τα ιδιωτικά κεφάλαια που χρησιμοποιήθηκαν, προερχόμενα είτε από ίδια κεφάλαια των επενδυτών είτε από δάνεια τραπεζών.
Στο χείλος του γκρεμού βρίσκονται  σήμερα, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και τα ξενοδοχεία μικρής και μεσαίας δυναμικότητας σε όλη τη χώρα ενώ τα 2/3 των μονάδων παλεύουν για τη βιωσιμότητά τους. Tο 66,1% των ξενοδοχειακών κλινών στην Ελλάδα βρίσκεται σε τέσσερις περιοχές: Κρήτη, Δωδεκάνησα, Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα (2011). Στις περιοχές της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας καθώς και σε όλη τη νησιωτική χώρα, η πλειοψηφία των μικρομεσαίων τουριστικών  καταλυμάτων αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο. Αντίστοιχα προβλήματα βιωσιμότητας αντιμετωπίζουν τα ειδικής μορφής καταλύματα σε όλο τον Ελλαδικό χώρο.
Εκτός όμως από τις εταιρείες του κλάδου, σοβαρές είναι οι επιπτώσεις, από τη κατάσταση αυτή, και στα έσοδα του κράτους.
Η  έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού και η πιστή εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών των κυβερνήσεων, οδήγησαν στον μαρασμό τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου και στην ερήμωση της υπαίθρου.
Οι τράπεζες καταγγέλλουν τις δανειακές συμβάσεις όταν η αντικειμενική αδυναμία, δεν επιτρέπει στους οφειλέτες-επιχειρηματίες να ανταποκριθούν στις δανειακές υποχρεώσεις τους και απαιτούν την καταβολή του συνόλου των οφειλών.
Κατασχέσεις, πλειστηριασμοί και δεσμεύσεις οικογενειακών περιουσιών οδηγούν τους νέους επιχειρηματίες στην απόλυτη φτώχεια. 
Η πιθανή μετεξέλιξη αυτών των καταλυμάτων σε κατοικίες, οδηγεί σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση από την αρχική στόχευση δηλαδή της ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας και θα δημιουργήσει μεγάλο πλεόνασμα στην προσφορά κατοικιών με αρνητικά επίσης αποτελέσματα. 
Συγχρόνως το οικονομικό επιτελείο της τρικομματικής κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, διαπραγματεύεται την πλήρη κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των ελεύθερων  επαγγελματιών, την οποία σχεδιάζει να συνοδεύσει με νέα ληστρική φορολογική κλίμακα με τέτοιο τρόπο που να υπερτριπλασιάζεται η φορολογική τους επιβάρυνση, με το «κεφαλικού» τύπου τέλος επιτηδεύματος  ανεξάρτητα από τα έσοδα. Παράλληλα σχεδιάζεται ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων να επιβάλλεται στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας ανεξάρτητα αν ιδιοχρησιμοποιείται και ανεξάρτητα αν τα ακίνητα είναι ηλεκτροδοτούμενα ή αποφέρουν εισόδημα στο κάτοχο τους. Σ΄ αυτά τα ακίνητα συμπεριλαμβάνονται και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα.

Επειδή οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου του τουρισμού αποτελούν βασικό κλάδο της οικονομίας της χώρας.
Επειδή η σχεδιαζόμενη κατάργηση του αφορολόγητου ορίου, η πλήρης κατάργηση των φοροαπαλλαγών, ο νέος φόρος στα ακίνητα, η αλλαγή της φορολογικής κλίμακας και των φορολογικών συντελεστών, καθώς και τα λοιπά φορολογικά μέτρα οδηγούν στο κλείσιμο τις μικρές τουριστικές επιχειρήσεις και ανοίγουν την πόρτα μόνο στις μεγάλες ανώνυμες εταιρείες.

Ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:

  • Ποια μέτρα θα λάβετε ώστε οι τράπεζες να σταματήσουν, ειδικά αυτή την περίοδο, να καταγγέλλουν τις δανειακές συμβάσεις και να  προχωρήσουν σε ρυθμίσεις τέτοιες ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν οι δανειολήπτες – μικροεπιχειρηματίες του τουρισμού ;
  • Προτίθεστε να στηρίξετε τις Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις και οικογενειακές επιχειρήσεις, ειδικά σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης; Εάν ναι, με ποιο τρόπο; Υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο ενίσχυσης τους;
  • Έχετε εκτιμήσει σε τι πεδίο και με ποιους όρους οι ελληνικές τουριστικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να λειτουργήσουν, μετά από κάθε δημοσιονομική σας απόφαση για επιβολή φόρων, αυξήσεων και όποιων άλλων υποχρεώσεων επιβάλλονται στις τουριστικής επιχειρήσεις;
  • Ποιος είναι ο μακροχρόνιος σχεδιασμός σας σχετικά με τις μικρομεσαίες και τα ειδικής μορφής καταλύματα στον τουριστικό κλάδο; 
  • Με ποιο τρόπο θα υποβοηθήσετε την ανάπτυξη αγροτουριστικών και οικοτουριστιτών δραστηριοτήτων;
  • Τι ενέργειες θα κάνετε ώστε να απαλλάξετε από τον φόρο ακίνητης περιουσίας τους μικρούς επιχειρηματίες των τουριστικών καταλυμάτων ή έστω να αντιμετωπίσετε ισότιμα τις ομοειδείς επιχειρήσεις στον κλάδο του τουρισμού με τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες ;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου