Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Το μεγάλο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας διευρύνει τα πολιτικά αδιέξοδα της συγκυβέρνησης

Η διαδικασία της ψήφισης της πράξης νομοθετικού περιεχομένου για τις αποκρατικοποιήσεις έδωσε μια καθόλου κολακευτική εικόνα για τη Βουλή. Οι σκηνές που διεξήχθησαν ιδιαίτερα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ με τους βουλευτές να διαφοροποιούνται απο τη κομματική γραμμή και τον αρχηγό τους να εξαφανίζεται δεν περιποιεί ιδιαίτερη τιμή στη κοινοβουλευτική διαδικασία. Ανάλογη περίπου ήταν και η στάση μέρους των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ και του αρχηγού της
Βέβαια οι βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου έγιναν χθες δεκτές (παρά τη καταψήφιση ενός άρθρου και της τροπολογίας για τον ΕΟΠΠΥ) και άνοιξαν το δρόμο για το μεγάλο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

Με το πρώτο άρθρο ο διορισμός του προέδρου και του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ θα γίνεται μόνο από την κυβέρνηση χωρίς την σύμφωνη γνώμη της αντιπολίτευσης. Στην ουσία νομιμοποιείται η σημερινή διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ.
Με το δεύτερο
καταργείται το ελάχιστο απαραίτητο ποσοστό συμμετοχής του Δημοσίου στις ΔΕΚΟ
Με το άρθρο τρία 
μεταφέρονται όλα τα δικαιώματα διαχείρισης και εκμετάλλευσης των ακινήτων του Δημοσίου χωρίς αντάλλαγμα στο ΤΑΙΠΕΔ. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η δόμηση εκτός σχεδίου, παραχώρηση αιγιαλού και αναγκαστική απαλλοτρίωση εκτάσεων. 
Το άρθρο τέσσερα (απορρίφθηκε) διατύπωνε χαριστικές ρυθμίσεις σε μεγαλοεργολάβους που έχουν αναλάβει κατασκευαστικά έργα του Δημοσίου και συμπεριλάμβανε την κατάργηση εισφορών 2% και 2 τοις χιλίοις υπέρ του ΤΕΕ επί των αμοιβών των μηχανικών και των καταβαλλόμενων ποσών στους αναδόχους για την εκτέλεση δημοσίων έργων.
Με το άρθρο πέντε προβλέπονται ευνοϊκές τροποποιήσεις υπέρ των ασφαλιστικών εταιρειών για το Επικουρικό Κεφάλαιο στον κλάδο των αυτοκινήτων. 
Με το έκτο άρθρο γίνονται τροποποίησεις του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, των νόμων 2386/1996, ν.2753/1999, ν.2836/2000 και του του π.δ. 191/2008 Μεταξύ άλλων προβλέπεται η εξίσωση φόρου σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης στα 33 ευρώ στο χιλιοστόλιτρο ενώ ορίζεται ως υποχρεωτική εντός 14ημέρου η καταχώρηση στο Πληροφοριακό Σύστημα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών συστημάτων από τους εμπόρους όλων των συναλλαγών του πετρελαίου εσωτερικής καύσης.

Ο ΣΎΡΙΖΑ θα συνεχίσει τον αγώνα του μέσα και έξω από τη Βουλή για την υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος και την ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου