Στις σημερινές συνθήκες βαθιάς ύφεσης και ενώ το σύνολο των μισθωτών και συνταξιούχων βλέπουν να εξανεμίζεται το εισόδημά τους και φθάνουν στο σημείο να μη μπορούν να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους, οι τραπεζίτες έχουν ήδη εισπράξει 25 δις από το ΤΧΣ και με την αναμενόμενη δόση των 31,5 δις περιμένουν να εισπράξουν τα υπόλοιπα για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών τους, διατηρώντας παράλληλα και το management, αφοί οι όροι που θα τεθούν θα είναι ευνοϊκοί.
Οι εκπρόσωποι της εσωτερικής τρόικας στις εμφανίσεις τους στα ΜΜΕ υπερασπίζονται τα δικαιώματα των τραπεζιτών, προβάλλοντας ως δικαιολογία ότι δεν είναι υπαίτιοι οι ίδιοι για την κατάρρευση των τραπεζών τους αλλά η πτώχευση της ελληνικής οικονομίας, που προκάλεσε την υποβάθμιση των τραπεζών με αποτέλεσμα αυτές να αποκλειστούν από τις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίων.
Ακόμη υποστηρίζουν ότι τα κεφάλαια, που θα μπουν στο τραπεζικό σύστημα από αυτή τη διαδικασία, θα ενισχύσουν την τελείως « στεγνή» εσωτερική αγορά, και έτσι θα έχει θετική επίπτωση στην εξέλιξη της οικονομικής κατάστασης.
Οι ισχυρισμοί τους είναι ανυπόστατοι επειδή δεν είναι δυνατόν να διοχετευθεί ρευστότητα στην αγορά για τους εξής λόγους:
1. Η τρόικα αλλά και η Τράπεζα της Ελλάδος εξασκεί πίεση για μείωση της έκθεσης των ελληνικών τραπεζών σε ΕΚΤ και E.L.A., και έτσι δεν επιτρέπεται καμία αισιόδοξη πρόβλεψη ότι τα χρήματα θα πέσουν στην αγορά, αφού πρόκειται να υποκαταστήσουν τη ρευστότητα, που εξασφαλίζουν οι τράπεζες από τον ELA και την ΕΚΤ.
2. Το μέρος της δόσης, που ανήκει στο ΔΝΤ μπορεί να μην καταβληθεί, επειδή το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Έτσι το προς είσπραξη ποσό θα μειωθεί και δεν θα είναι αρκετό να καλύψει τις ανάγκες των τραπεζών για ανακεφαλαιοποίηση.
3. Κανένα πιστωτικό ίδρυμα, έστω και μετά την ανακεφαλαιοποίηση, δεν θα έδινε δάνεια στην ελληνική αγορά σε συνθήκες βαθιάς ύφεσης, με τις ελληνικές επιχειρήσεις να βρίσκονται υπερχρεωμένες και άρα υψηλού κινδύνου. Το μόνο που μπορεί να επιτευχθεί θα ήταν ίσως ευνοϊκές ρυθμίσεις των υφισταμένων δανείων ή διαγραφές επισφαλών απαιτήσεων.
Η τρικομματική Κυβέρνηση συνεχίζοντας την αδιέξοδη πολιτική της λιτότητας και υποκύπτοντας στις εντολές της τρόικας, δεν μπορεί να ανακόψει την εσωτερική υποτίμηση και να θέσει τις βάσεις για ανάκαμψη και βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας.
Για να υπάρχει έστω και ελάχιστη πιθανότητα να διοχετευθεί ρευστότητα στην αγορά, πρέπει πρώτα να ανατραπούν οι βασικές πολιτικές επιλογές του μνημονίου και της συγκυβέρνησης και να τεθούν περιοριστικοί όροι για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έτσι ώστε να διοχετευθεί ρευστότητα στην αγορά.
Οι ισχυρισμοί, περί ενίσχυσης της ρευστότητας της αγοράς, δεν δικαιολογούν την μέχρι σήμερα στήριξη των τραπεζιτών χωρίς να τίθενται όροι και προϋποθέσεις για την είσπραξη των ποσών της ανακεφαλαιοποίησης, που θα εξασφαλίζουν τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου.
Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου