Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Ο Α.Τσίπρας στην 77η ΔΕΘ για το αγροτοδιατροφικό σύμπλεγμα

Το αγροτοδιατροφικό σύμπλεγμα

Αφορά έναν παραγωγικό τομέα που, σε χώρες με φυσικά πλεονεκτήματα όπως η Ελλάδα, μπορεί να αποτελέσει βασικό μοχλό συνολικής ανάπτυξης και ανασυγκρότησης της υπαίθρου και της περιφέρειας. Γι' αυτό, στόχος μας είναι η επέκταση και η ποιοτική αναβάθμιση της αγροτικής παραγωγής. Με την ανάπτυξη των βιολογικών καλλιεργειών και κτηνοτροφιών, αλλά και όλου του αγροτοδιατροφικού συμπλέγματος. Σχεδιάζουμε να υποστηρίξουμε τόσο τις ιδιωτικές αγροτικές επιχειρήσεις και τη βιώσιμη συνεργασία τους με μεταποιητικές επιχειρήσεις όσο και συνεταιριστικές επιχειρήσεις, με εντελώς νέες μορφές, όμως, από τις αποτυχημένες που μας κληροδότησε ο δικομματισμός. Όπως και τη δημιουργία εμπορικών δικτύων, εσωτερικών ή διεθνών, με τη συνεργασία ανάμεσα στους παραγωγούς.
Φωτο από www.antikry.com
Δεσμευόμαστε να δημιουργήσουμε συνθήκες που θα διασφαλίζουν τη συνέχεια και τη σταθερότητα της γεωργικής παραγωγικής διαδικασίας.
Όλοι οι Έλληνες παραγωγοί γνωρίζουν πολύ καλά τι μπορούν να καλλιεργήσουν και σε ποια προϊόντα υπερτερεί η περιοχή τους. Εκείνο που τους λείπει, όμως, είναι η εξειδικευμένη στήριξη. Αν και είναι χιλιάδες οι άνεργοι γεωτεχνικοί και εγκληματική η υποβάθμιση της αγροτικής έρευνας. Προωθούμε ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα στήριξης του αγροτοδιατροφικού τομέα, που θα διασφαλίζει τη διατροφική επάρκεια του πληθυσμού της χώρας μας την περίοδο που έρχεται η οποία θα είναι ελλειμματική σε τρόφιμα τόσο στην Ευρώπη όσο και σ' όλον τον κόσμο. Προωθούμε τη σύνταξη και υλοποίηση ενός ρεαλιστικού αγροτικού χωροταξικού σχεδίου κατά περιφέρεια, περιφερειακή ενότητα και δήμο.

Δεσμευόμαστε να διαμορφώσουμε ένα δίχτυ ασφαλείας για τον αγροτικό κόσμο
Προϋπόθεση είναι η έκδοση κάρτας αγρότη. Θα εκδώσουμε, δηλαδή, για τα επόμενα δύο χρόνια για κάθε αγρότη, με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, καλλιεργητική κάρτα με διάρκεια αντίστοιχη της καλλιεργητικής περιόδου και με οικονομικό πλαφόν βασισμένο στα στοιχεία των δηλώσεων καλλιέργειας της τελευταίας διετίας. Με αυτήν την κάρτα, μέσω της μίας και μοναδικής τράπεζας που επιθυμεί, ο ίδιος ο αγρότης θα επιλέγει τους νόμιμους προμηθευτές των εισροών του. Αυτοί θα αποπληρώνονται το τίμημα των πωλήσεών τους απευθείας από την τράπεζα, μέχρι το ποσό του εγκεκριμένου πλαφόν.

Επίσης:
* θα στηρίξουμε τις καλλιέργειες και τις εκτροφές με συγκριτικά πλεονεκτήματα και συσσωρευμένη τεχνογνωσία και εμπειρία,
* θα ελέγξουμε την αισχροκέρδεια στην αγορά γεωργικών εφοδίων και να σπάσουμε τα ασύδοτα καρτέλ των μεσαζόντων από το χωράφι στο ράφι,
* θα διευκολύνουμε την αυτοοργάνωση των παραγωγών, για την απευθείας διάθεση των προϊόντων τους στους καταναλωτές.

Παράλληλα, διεκδικούμε ριζική αναθεώρηση της ΚΑΠ με:
* αύξηση του προϋπολογισμού για τη γεωργία,
* στήριξη του εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτών με τιμές πάνω από το κόστος παραγωγής,
* ριζική ανακατανομή των πόρων υπέρ των μεσογειακών προϊόντων και των μικρομεσαίων αγροτών,
* προτεραιότητα στην ποιοτική γεωργία (ποιοτικά, παραδοσιακά και βιολογικά προϊόντα) και ολική απαγόρευση γενετικά τροποποιημένων,
* σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή και την ποιότητα των προϊόντων, και
* ιδιαίτερη πολιτική στήριξης της νησιωτικής και ορεινής παραγωγής.

Θα επανασχεδιάσουμε την κατανομή των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την ελληνική γεωργία από το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, με κριτήρια: εθνικά, παραγωγικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου