Σάββατο 6 Απριλίου 2024

Χωρίς κοινοτικούς πόρους ο αγροτικός χώρος

 Άρθρο του Βαγγέλη Αποστόλου, πρώην Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ευβοίας και πρώην Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως κατ΄ επανάληψη έχει τονιστεί, παρέλαβε το 2015 1,4 δις δημοσιονομικές διορθώσεις, δηλαδή πρόστιμα που επιβλήθηκαν στη χώρα μας από την Ε. Επιτροπή εξαιτίας της κακής διαχείρισης των βοσκοτόπων από τις πρότερες Κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. και 1,1 δις καταλογισμούς, δηλαδή ανακτήσεις ασυμβίβαστων κρατικών ενισχύσεων που δόθηκαν σε φορείς και πρόσωπα του αγροτικού χώρου.

Τι κάναμε εμείς τότε για να διορθώσουμε την κατάσταση, που μας οδηγούσε σε απώλειες των μοναδικών πόρων που είχε εκείνη την περίοδο για την επιβίωσή του; Σταματήσαμε την επιβολή των προστίμων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και περάσαμε στη διαδικασία των επιστροφών στο σύνολό τους, από την Ε.Ε .στη χώρα μας, με τα μισά ήδη να έχουν ήδη επιστραφεί, ενώ παράλληλα βάλαμε τάξη στις πληρωμές, φτάνοντας μάλιστα και τις δύο πρώτες χρονιές 2016 και 2017 σε ποσά ρεκόρ, που ξεπέρασαν τα 2 δις κάθε χρόνο. Την ίδια δε στιγμή συμφωνήσαμε να μειώσουμε και τους καταλογισμούς στο 1/3.

Αυτά παραδώσαμε το 2019 στη Κυβέρνηση της Ν.Δ, που δυστυχώς για τη χώρα μας, αδυνατεί να διαχειριστεί σωστά τους κοινοτικούς πόρους και επανέρχεται και πάλι στη γνωστή γι αυτήν φάση, της επιβολής νέων προστίμων και καταλογισμών.

Είναι χαρακτηριστικοί οι δύο πίνακες που δόθηκαν στη δημοσιότητα αυτές τις ημέρες και αναφέρονται σε δύο πρόσφατους καταλογισμούς που επιβλήθηκαν στη χώρα μας και αφορούν
α) στην Ενιαία Ενίσχυση ποσού 258 εκατ. ευρώ και
β) στην πολλαπλή συμμόρφωση ποσού 22.855 εκατ. ευρώ

Αν δε, προσθέσουμε και τα 812 εκατ. ευρώ, που το Γενικό Δικαστήριο της Ε.Ε. αναζητά την επιστροφή γιατί τα έχει κρίνει τελεσίδικα παράνομα, τότε πρόκειται ουσιαστικά για μια απώλεια που θα σημαδέψει το χώρο, πόσο μάλλον όταν συνδέεται με τη γνωστή μελανή σελίδα που αφορά στην κυνική ομολογία του Δημάρχου Σπάρτης Πέτρου Δούκα, όταν σε συνάντηση το Φεβρουάριο του 2022 με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό, ομολόγησε ότι το 2007, που ήταν Υφυπουργός Οικονομικών «γυρίσαμε τις εκλογές γιατί πήγαμε στην Ηλεία με τις τσάντες και μοιράζαμε λεφτά».

Η ομολογία αυτή που χαρακτηρίστηκε εποποιία από τον παριστάμενο Υπουργό αποκαλύπτει το χάος που επικρατούσε στη διαχείριση των κοινοτικών πόρων, αλλά και την ύβρη απέναντι στους δικαιούχους, αφού οι πυρόπληκτοι της Ηλείας εδικαιούτο πράγματι αποζημιώσεων.

Όμως η Κυβέρνηση περιφρόνησε τη διαδικασία που έπρεπε να τηρήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, φτάνοντας σε παράνομες πληρωμές. Κι αυτό σημαίνει, δυστυχώς, ότι σε μία ώρα που ο αγρότης αγωνίζεται για να επιβιώσει θα βρεθεί εκτός στήριξης. 

 

https://www.matrix24.gr/2024/04/choris-kinotikous-porous-o-agrotikos-choros/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου