Κυριακή 31 Μαρτίου 2024

Βαγγέλης Αποστόλου: Η Νέα Αριστερά βρίσκεται σε καλή πορεία


Ομιλία του Βαγγέλη Αποστόλου, πρώην Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Εύβοιας και πρώην Υπουργού, στην πρώτη συνεδρίαση του Πανελλαδικού Συντονιστικού της Νέας Αριστεράς, που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 30-31 Μαρτίου 2024.

“Σύντροφοι και συντρόφισσες παρά τον πόλεμο που έχουμε υποστεί βρισκόμαστε σε καλή πορεία. Κι αυτή ήταν αποτέλεσμα των καλών επιλογών που κάναμε τόσο στην ανάδειξη αυτής της πορείας μας, όσο και στη συσπείρωση του χώρου μας. Είμαστε ο καθαρός χώρος της Αριστεράς. Κι αυτό το εμπεδώσαμε με τη στάση μας στη διαδικασία της κατάθεσης και της ανάδειξης της πρότασης δυσπιστίας.

Πιστεύω πλέον ότι από τη στιγμή που διασφαλίσαμε έγκαιρα το ποσοστό που μας είχε αγχώσει με την αποχώρησή μας από το ΣΥΡΙΖΑ, ήρθε η ώρα να εδραιώσουμε με τεκμηρίωση και επαφή τις προτάσεις μας. Η παρουσία μας σε χώρους και κινήματα είναι μονόδρομος για την επόμενη ημέρα.

Στη χθεσινή μου παρέμβαση στη συνάντηση για τη συγκρότηση του αγροτικού δικτύου, αναφέρθηκα σε ένα τέτοιο χώρο, τον αγροτικό. Επιτρέψτε μου μία μικρή παρέμβαση για το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργεί η νέα ΚΑΠ.

Η Κυβέρνηση με το στρατηγικό της σχέδιο δεν είχε την απαραίτητη στόχευση. Κατέθεσε ένα πρόχειρο σχέδιο με μεγάλη καθυστέρηση και χωρίς τη στοιχειώδη τεκμηρίωση.

Τι κάναμε εμείς τόσο ως Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όσο και ως Νέα Αριστερά; Καταθέσαμε έγκαιρα και με στοιχεία το δικό μας στρατηγικό Σχέδιο για τη Νέα ΚΑΠ, αλλά και προτάσεις για την παρουσία μας στο χώρο.

Όλα αυτά τα γνωρίζουν οι αγρότες γιατί τα βιώνουν εδώ και 5 χρόνια, αφού έχουν συνδεθεί με τη νέα ΚΑΠ, που η εφαρμογή της δημιουργεί πολλά προβλήματα.

Οι μαζικές κινητοποιήσεις των αγροτών, στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε., μας κάνουν να αναρωτιόμαστε αν είμαστε μπροστά σε ένα νέο «αγροτικό ζήτημα», που βάζει στο κάδρο την ίδια την βιωσιμότητα της αγροτικής εκμετάλλευσης.

Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική 2023-2027 και η Πράσινη Συμφωνία από τον πρώτο χρόνο εφαρμογής τους έχουν προκαλέσει αναστάτωση στον αγροτικό κόσμο. Η φιλόδοξη πράσινη μετάβαση, έχει προκαλέσει ορατές πλέον επιπτώσεις στο γεωργικό εισόδημα, που δυσκολεύει την ζωή των παραγωγών και την επιβίωσή τους.

Ενώ η ευρωπαϊκή πολιτική στην νέα ΚΑΠ ισχυρίζεται ότι στοχεύει στην ενίσχυση των μικρομεσαίων εκμεταλλεύσεων, στην πραγματικότητα τα επόμενα χρόνια θα βρεθούμε μπροστά σε λιγότερες και μεγαλύτερου μεγέθους αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Ενημέρωση και προετοιμασία για την επόμενη ημέρα δεν φαίνεται να υπάρχει. Η δύσκολη περιβαλλοντική συμμόρφωση, που μας επέβαλε η Ε. Επιτροπή και η καθυστέρηση στη σύνταξη των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, που θα μας διασφάλιζαν μέσω omnibus τις απαραίτητες για τη λήψη των ενισχύσεων της κτηνοτροφίας βοσκήσιμες γαίες ,χρειάζονται προσεγγίσεις που θα λύσουν μεγάλα προβλήματα.

όχι μόνο στις ενισχύσεις, αλλά και στον τομέα των επενδύσεων, που είναι απαραίτητες για να παίξει ο αγροτικός χώρος καθοριστικό ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση.

Καλό το κείμενο θέσεων που κατατέθηκε ,θετικές οι υποψηφιότητες που ανακοινώθηκαν για τις ευρωεκλογές.

Προτείνω να προστεθεί στο προεκλογικό πρόγραμμά μας και ένα ξεχωριστό κεφάλαιο για τη νέα ΚΑΠ.

ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ.”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου