Κυριακή 3 Μαρτίου 2024

Βαγγέλης Αποστόλου: Η Νέα Αριστερά μας επιτρέπει να ελπίζουμε

Ομιλία του Βαγγέλη Αποστόλου, πρώην βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ευβοίας και πρώην Υπουργού, στην Πανελλήνια Ιδρυτική Συνδιάσκεψη της Νέας Αριστεράς που πραγματοποιείται στο ΣΕΦ 01-02-03/03/2024.

Ολοκληρώνουμε σήμερα, με την πανελλαδική μας συνδιάσκεψη, την προσπάθεια να κρατήσουμε ζωντανά όλα αυτά που χρόνια υπηρετήσαμε, όλα αυτά που μας έφεραν στην Κυβέρνηση που το 2018 έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, αλλά και στην αντιπολίτευση του 2019 με το ισχυρό 32%.

Αυτά και μόνο αποτελούν σήμερα για τους συντρόφους της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς, τη διέξοδο πριν τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ. Κι ασφαλώς δεν αναφέρομαι σε προσωπικές προσκλήσεις. Οι σύντροφοι που εξακολουθούν να μένουν πίσω ήρθε η ώρα να δείξουν τα ανάλογα αντανακλαστικά, να περιφρουρήσουν τις αξίες του χώρου και μαζικά να στηρίξουν το εγχείρημά μας. Ένα εγχείρημα που αποτελεί πλέον το μονόδρομο εκείνο που θα μας επιτρέψει να ελπίζουμε.

Επιτρέψτε μου, σύντροφοι και συντρόφισσες, να συνδέσω την παρέμβασή μου και με την επικαιρότητα. Ξεκινώ με μία ιδιαίτερη αναφορά στον αγροτικό χώρο.
Την ίδια ώρα που εμείς αναδεικνύουμε τη μεγαλύτερη ως τώρα οργανωτική μας προσπάθεια, οφείλουμε να τη συνδέσουμε με την κινητοποίησή τους, όχι μόνο γιατί έχει μαζικό χαρακτήρα, αλλά και γιατί ακούμπησε όλη την ελληνική κοινωνία.

Δυστυχώς εξακολουθούν να εμπαίζονται από τη Κυβέρνηση της Ν.Δ. Γιατί ο κ. Μητσοτάκης δεν υλοποιεί αυτά που εμείς έχουμε θεσπίσει για να στηρίξουν το χώρο, όπως είναι η νομοθετική ρύθμιση για την πληρωμή των αγροτικών προϊόντων σε 60 ημέρες που εξαφάνισαν;

Γιατί δεν εφαρμόζει αυτό που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όταν παρέδωσε στην Κυβέρνηση της Ν.Δ. είχε ήδη επιβάλει και κατοχυρώσει με νόμο και μάλιστα μετά από μία έντονη και επίπονη διαβούλευση στο πλαίσιο της Ε.Ε. την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης του γάλακτος και του κρέατος στα ζωικά προϊόντα, με σκοπό τη διαφάνεια της αγοράς και την αποφυγή της παραπλάνησης του καταναλωτή;

Ούτε αυτή η νομοθετική ρύθμιση υλοποιήθηκε ποτέ, από τη σημερινή κυβέρνηση, όπως δεν υπηρετήθηκαν και άλλες που έχουν συνδεθεί με τη νέα ΚΑΠ, η εφαρμογή της οποίας δημιουργεί πολλά προβλήματα, όπως είναι η μεγάλη καθυστέρηση στη σύνταξη του στρατηγικού σχεδίου για τον αγροτικό χώρο, η δύσκολη περιβαλλοντική συμμόρφωση , που μας επέβαλε η Ε. Επιτροπή, η καθυστέρηση στη σύνταξη των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης και γενικότερα οι προσεγγίσεις που λύνουν μεγάλα προβλήματα, όχι μόνο στις ενισχύσεις, αλλά και στον τομέα των επενδύσεων, που είναι απαραίτητες για να παίξει ο αγροτικός χώρος καθοριστικό ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Θέλω να ελπίζω ότι η πίεση των Ευρωπαίων αγροτών, αλλά και των Ελλήνων με τις μαζικές τους κινητοποιήσεις θα βοηθήσουν να βρεθούν λύσεις.

Και δυο λόγια για τα περιβαλλοντικά. Δεν μπορεί την ίδια ώρα που η περιβαλλοντική συμμόρφωση της Νέας ΚΑΠ μας δημιουργεί προβλήματα να εξαγγέλει, η Κυβέρνηση της Ν. Δ., νέες νομιμοποιήσεις στα δασικά αυθαίρετα.
Προσπαθούν να περάσουν τις οικιστικές πυκνώσεις με νέες διαδικασίες. Δώσαμε μεγάλες μάχες για να αποσυρθούν Επιχειρούν τώρα μέσω των δασικών χαρτών. Δε θα το περάσουν για το απλούστατο λόγο ότι όλοι οι Δασικοί χάρτες που έχουν συνταχθεί μέχρι σήμερα έχουν ακυρωθεί από το ΣΤΕ.

Δεν φταίει για την πρόκληση των φυσικών καταστροφών η κλιματική αλλαγή… κάποιο χέρι… κάποιο συμφέρον τις προκαλεί… απλά η κρίση τις μεγαλώνει. Και μόνο η ανάδειξη των αναδόχων δασικών εργασιών σε βασικούς διαχειριστές των δασών που καίγονται δείχνει ότι ακόμη και το φυσικό περιβάλλον θα παραδίδεται βορά στα ιδιωτικά συμφέροντα.
Σ. και σ. η δικαίωση της πορείας μας είναι πλέον ορατή.
Μπήκαμε ήδη στην επόμενη ημέρα. Από τη δική μας συμμετοχή και δράση θα εξαρτηθούν πολλά.”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου