Χαλκίδα, 5 Σεπτεμβρίου 2022
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δήλωση του Βαγγέλη Αποστόλου, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ν. Ευβοίας και πρώην Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την πρόσφατη υπουργική απόφαση σχετικά με την ελιά Καλαμάτας:
« Η εκ νέου καταχώριση της ονομασίας ‘ΚΑΛΑΜΑΤΑ/KALAMATA’ στο μητρώο ποικιλιών, ως συνωνύμου της ποικιλίας ελιάς ‘ΚΑΛΑΜΩΝ/KALAMOΝ’ αποτελούσε μονόδρομο για τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.
Το ΣτΕ, λανθασμένα και πρόχειρα ανέτρεψε την με αρ. 331/20735/7.2.2018 απόφαση του ΥπΑΑΤ, με την οποία δινόταν η δυνατότητα χρήσης του ονόματος «Καλαμάτα» σε όλους τους παραγωγούς της Ελλάδας, και όχι μόνο στους παραγωγούς της Μεσσηνίας.
Να επισημάνω ότι η απόφασή μου ως Υπουργού, η οποία στην πραγματικότητα επαναφέρεται τώρα αυτούσια, θα δώσει το πράσινο φως, όχι μόνο στους 2.500 τόνους της Μεσσηνίας, αλλά και σε 70.000 τόνους παραγωγή στην υπόλοιπη Ελλάδα, στη φετινή περίοδο.
Οφείλω να τονίσω για μια ακόμη φορά ότι η εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ θα έφερνε σε παγκόσμιο επίπεδο (πλην Ελλάδας) την κυριαρχία του όρου «Καλαμάτα olives», αφού οι ελληνικές ελιές, που μόνο το «ΚΑΛΑΜΩΝ» θα χρησιμοποιούσαν, θα μεταβαπτίζονταν σε «Καλαμάτα olives», όπως γινόταν μέχρι πριν λίγα χρόνια, μεταφέροντας τις όποιες δυνατότητες υπεραξίας του προϊόντος, σε χέρια τρίτων.
Γίνεται λοιπόν αντιληπτό, ότι με την απόφαση του ΣτΕ, θα ωφελούνταν καταρχάς οι εκτός Ε.Ε. τρίτες χώρες, που δε δεσμεύονται για συγκεκριμένη σήμανση στα προϊόντα τους, (όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αυστραλία, οι Αραβικές και άλλες χώρες) και θα χρησιμοποιούσαν τον όρο «Καλαμάτα olives», επειδή έχει συνδεθεί με την ποιοτική υπόσταση.
Επίσης, την ίδια ώρα που οι Έλληνες παραγωγοί και οι εξαγωγείς δεν θα μπορούσαν να κάνουν εξαγωγές με τον όρο «Καλαμάτα olives», γειτονικές χώρες όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος, το Μαρόκο, η Τυνησία θα έκαναν χρήση της ονομασίας αυτής.
Βέβαια, ειδικά για την ελιά Καλαμάτας, αν ανατρέξει κανείς στο πρωτόκολλο 3, που αφορά στην προστασία ΠΟΠ προϊόντων, θα διαπιστώσει ότι η μονογραφή για την καταρχήν συμφωνία έγινε τον Οκτώβριο του 2014, από τον τότε προεδρεύοντα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Πρωθυπουργό της Ελλάδας, τον κ. Σαμαρά, που αποδέχτηκε την πλήρη προστασία των Γεωγραφικών Ενδείξεων πλην -το τονίζω, πλην- τριών προϊόντων της Ελλάδας: τη Φέτα, την Ελιά Καλαμάτας και τη Ρετσίνα. Το τελευταίο, δυστυχώς, κυρώθηκε πρόσφατα από την Ελληνική Βουλή, στη συμφωνία με τη Ν. Αφρική, όπου διαπιστώνει κανείς ότι αναφέρεται: για την «ονομασία της ποικιλίας «Καλαμών» και «Καλαμάτα» μπορεί να εξακολουθήσει να χρησιμοποιείται για παρόμοιο προϊόν, υπό την προϋπόθεση ότι δεν παραπλανάται ο καταναλωτής όσον αφορά τη φύση του εν λόγω όρου ή την ακριβή καταγωγή του προϊόντος.».
Οπωσδήποτε, μετά την επαναφορά, ουσιαστικά, της απόφασής μου, ως Υπουργού, η οποία λύνει το πρόβλημα με την ελιά Καλαμάτας, αυτό που πρέπει όλους να μας απασχολήσει είναι η ισχυροποίηση του ΠΟΠ Καλαμάτας Μεσσηνίας.».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου