Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022

Βαγγέλης Αποστόλου: Η κτηνοτροφία ένα βήμα πριν την κατάρρευση

Χαλκίδα, 8 Σεπτεμβρίου 2022


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δήλωση του Βαγγέλη Αποστόλου, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ν. Ευβοίας και πρώην Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με αφορμή την ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ για στήριξη της κτηνοτροφίας και την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης που απειλεί τη χώρα μας, μέσω της μείωσης της αγρανάπαυσης:

«Από το Μάρτη του 2022 είχα τονίσει σε ομιλία μου στη Βουλή ότι για την αντιμετώπιση της
επισιτιστικής κρίσης πρέπει να καταργηθεί η αγρανάπαυση και να αυξηθούν τόσο η διαθεσιμότητα της καλλιεργούμενης γης, όσο και η παραγωγή τροφίμων και ζωοτροφών.

Οι κινήσεις αυτές ήταν απαραίτητες από την πρώτη στιγμή προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αρνητικές επιπτώσεις, κυρίως στο κλάδο της κτηνοτροφίας, λόγω της αλματώδους αύξησης των τιμών των τροφίμων που ήρθαν, ως αποτέλεσμα, όχι μόνο του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και της αύξησης των τιμών του πετρελαίου, της ηλεκτρικής ενέργειας, των λιπασμάτων και των φυτοφαρμάκων.

Δυστυχώς η Κυβέρνηση μη αντιλαμβανόμενη το μέγεθος του προβλήματος αλλά και τις ουσιαστικές παρεμβάσεις που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και μήνες όχι μόνο θεωρούσε ότι θα έλυνε το πρόβλημα τις επισιτιστικής κρίσης μόνο με τις καταγραφές των αποθεμάτων λιπασμάτων και αλεύρων, αλλά και επέλεξε να συνεχίσει την αυξημένη και πολυετή επιδότηση μη καλλιεργούμενων εκτάσεων μέσω του προγράμματος της νιτρορύπανσης.

Πάραυτα καλωσορίζουμε το μικρό βήμα της κυβέρνησης προς τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ και την καλούμε έστω και σήμερα να αντιληφθεί τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι Έλληνες παραγωγοί και κτηνοτρόφοι αλλά και οι Έλληνες καταναλωτές που δυσκολεύονται πλέον να αγοράσουν βασικά είδη διατροφής.

Γι αυτό την καλούμε εδώ και τώρα, πρώτον να ενημερώσει τους Έλληνες παραγωγούς και κτηνοτρόφους για την τροποποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου της νέας ΚΑΠ, το οποίο δεν έχει εγκριθεί ακόμα, μετά τις πολυάριθμες και σοβαρές παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δεύτερον και το κυριότερο, να ενισχύσει ουσιαστικά τους πραγματικούς κτηνοτρόφους γιατί βρίσκονται ένα βήμα πριν την οριστική κατάρρευση των εκμεταλλεύσεών τους.

Είναι αδιανόητο αυτή τη στιγμή να μην έχει ολοκληρωθεί η πληρωμή του πρώτου πακέτου της ενίσχυσης όταν ήδη, για να επιβιώσουν οι κτηνοτρόφοι, έπρεπε να τους έχει καταβληθεί από την αρχή του καλοκαιριού και το δεύτερο πακέτο


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου