Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022

Β. Αποστόλου: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βουλιάζει στο χάος της ανικανότητάς της

 Χαλκίδα, 30 Ιανουαρίου 2022


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Ομιλία του Βαγγέλη Αποστόλου, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Ν. Ευβοίας και πρώην Υπουργού, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί της προτάσεως δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης, που υπέβαλε ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και οι Βουλευτές της κοινοβουλευτική του ομάδας.

«Κύριοι Υπουργοί,
θα περίμενα πιο ουσιαστικές απαντήσεις, ειδικά για τη διαχείριση της τελευταίας κρίσης. Φτάνει πια η επίκληση της κλιματικής αλλαγής και του συμβαίνουν και σε άλλες χώρες. Όπως περίμενα από σας μια ενημέρωση για το συντονισμό και τα μέτρα που πάρθηκαν στη κρίσιμη σύσκεψη.

Δεν το κάνατε γιατί δεν μπορείτε να δεχτείτε ότι τα επιτελικά σας στελέχη προκάλεσαν τέτοια αποτελέσματα. Το απόλυτο χάος. Τραγικό και επικίνδυνο για τους πολίτες της χώρας μας.
Γιατί κ. και κ. συνάδελφοι, η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπηρετεί μόνο ένα σκοπό, την τοποθέτηση στο κέντρο του επικοινωνιακού κάδρου, μίας μόνο αρχής: του Πρωθυπουργού.
Ενός πρωθυπουργού που είναι άφαντος, προστατευμένος από την κριτική, στην οποία, αν ποτέ εκτεθεί, αντιδρά ωσάν αλάθητος και εντέλει πολιτικά ανεύθυνος.
Οι συγγνώμες του κύριου Μητσοτάκη δεν πηγάζουν από αίσθηση καθήκοντος για ανάληψη πολιτικών ευθυνών. Γιατί πρωτίστως, η συγγνώμη ενός πρωθυπουργού είναι πολιτική.

Ειδικά στη διαχείριση της πανδημίας η κατάσταση είναι τραγική, με δεκάδες νεκρούς κάθε μέρα και διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, ενώ οι εκκλήσεις των γιατρών για ενίσχυση του ΕΣΥ έχουν γίνει πλέον φωνές απόγνωσης. Είναι μεγάλο αγκάθι για την εικόνα του κ. Μητσοτάκη το ότι είχε στα χέρια του τη μελέτη Λύτρα-Τσιόδρα.

Την ίδια ώρα απελπισμένοι και οικονομικά εξαθλιωμένοι γονείς να επωμίζονται τεράστια κόστη και μαθητές να στοιβάζονται σε παγωμένα σχολεία.

Κ.κ. συνάδελφοι δεν ξεχνούν οι εργαζόμενοι την αντεργατική νομοθεσία Χατζηδάκη. Ούτε ξεχνούν οι γονείς των παιδιών που ασθενούν με covid την τροπολογία για τη μείωση των αποδοχών τους.
Η ακρίβεια έχει καθηλώσει τους καταναλωτές κι εσείς ούτε την αγορά των τροφίμων δεν μπορείτε να ελέγξετε, όταν μπορούσατε για παράδειγμα να περιορίσετε την ασυδοσία των καρτέλ και των σούπερ μάρκετ με την υποχρεωτική πληρωμή των 60 ημερών που εμείς θεσπίσαμε για τα νωπά και ευαλλοίωτα προϊόντα.

Η καθολική αποτυχία της κυβέρνησης είναι πια σε πρωτοφανές επίπεδο. Άκουσα τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να αναφέρεται με ανακρίβειες σε ζητήματα του αγροτικού χώρου. Λόγω χρόνου θα σταθώ μόνο σε ένα, το κορυφαίο, τη διαχείριση των κοινοτικών πόρων.

Παραλάβαμε το 2015 1,3 δις πρόστιμα εξ αιτίας της κακής διαχείρισης που έκαναν οι δικές σας κυβερνήσεις στις ενισχύσεις της κτηνοτροφίας και άλλο 1,2 δις καταλογισμούς για τους συνεταιρισμούς. Όχι μόνο τα σταματήσαμε αλλά και μετά από δικές μας προσπάθειες έχουν ήδη επιστραφεί 500 εκατ. (θα επιστραφούν κι άλλα) και οι καταλογισμοί έχουν μειωθεί στο μισό.
Παράλληλα βέβαια βάλαμε και τάξη στο χρόνο πληρωμών. Δυστυχώς αυτό που επικρατεί σήμερα στις πληρωμές είναι ένα χάος που ενδέχεται να βάλει ξανά τη χώρα μας σε νέες περιπέτειες.

Κι αφού οι εικόνες, είναι αυτές που απασχολούν τους επικοινωνιολόγους της, κανείς δεν ξεχνά, την εικόνα της κυρίας, που λυγίζει βλέποντας τη φωτιά να φτάνει στο σπίτι της στις Γούβες της Βόρειας Εύβοιας.

Κανείς δεν ξεχνά την εικόνα των εγκλωβισμένων σε λεωφορείο στην παλιά λεωφόρο Ποσειδώνος, να βγαίνουν σχεδόν κολυμπώντας για να μην πνιγούν.
Κανείς δεν ξεχνά τα ακινητοποιημένα οχήματα στην Αττική Οδό αλλά και την απόγνωση των οδηγών στη Κατεχάκη, στη Μεσογείων, στη Μαραθώνος.

Όταν η πατρίδα μου, η Βόρεια Εύβοια, καταστράφηκε ολοσχερώς, ο κ. Μητσοτάκης, επισκέφθηκε την Ιστιαία, 4 μήνες μετά, για να παραστεί στην επανάληψη μιας φιέστας που για τρίτη φορά είχε οργανωθεί στην περιοχή με σκηνοθέτη τον κ Μπένο.
Ο Πρωθυπουργός όχι μόνο δεν συναντήθηκε με τους κατοίκους, αλλά και δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να ασχοληθεί με το μεγάλο πρόβλημα που έχουν, την εξασφάλιση της επιβίωσής τους, στον τόπο τους.
Μάλιστα συνοδευόταν από το μισό Υπουργικό Συμβούλιο, από το οποίο τις μέρες της φωτιάς δεν βρέθηκε ούτε ένας να απαντήσει στα καταιγιστικά τηλεφωνήματα του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας. Καιγόμαστε, μας εγκαταλείψατε, ενώ την ίδια στιγμή ο ίδιος ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ανερυθρίαστα δήλωνε ότι “δεν παρακολουθούσε και πολύ” το πύρινο μέτωπο της Εύβοιας. Τι πιο βάναυσα απογυμνωμένο από κάθε πολιτική ευαισθησία, από την παραδοχή αυτή;

Ειδικά στην Εύβοια, η ανοργανωσιά και το χάος ήταν τέτοια που, ενώ η φωτιά ξεκίνησε σε συνθήκες πλήρους άπνοιας και ευχερούς προσβασιμότητας, έφτασε μετά από εννέα μέρες να σβήσει στη θάλασσα, διασχίζοντας κάθετα το νησί, από τον Ευβοϊκό στο Αιγαίο και πάλι πίσω, κατακαίοντας ό,τι ελάχιστο είχε απομείνει.


Και δυστυχώς η ανικανότητα του αποκαλούμενου από εσάς συνάδελφοι της Ν.Δ. “επιτελικού κράτους” στις επόμενες κρίσεις, επιβεβαιώθηκε πλήρως. Ο πολυδιαφημισμένος, πανέτοιμος κρατικός μηχανισμός όχι μόνο δεν ήταν έτοιμος, αλλά και κατέρρευσε παταγωδώς.

Δε γίνεται, κάθε φορά που αντιμετωπίζει η χώρα μας ένα πρόβλημα, να χαρακτηρίζεται ως πρωτοφανής κρίση που οφείλεται στην κλιματική αλλαγή και δε μπορεί να αντιμετωπιστεί με κανέναν τρόπο.

Εδώ που έχουμε φτάσει η μόνη πρωτοφανής είναι η δυσβάσταχτη καθημερινότητα, στην οποία έχει υποβάλει την ελληνική κοινωνία αυτή η κυβέρνησή σας.

Τελειώνω, όπως πρέπει να τελειώσει και η κυβέρνησης Μητσοτάκη, που τόσα δεινά έχει προκαλέσει στον ελληνικό λαό.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου