Χαλκίδα, 1 Ιουλίου 2021
Ομιλία του Βαγγέλη Αποστόλου, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ευβοίας & πρώην Υπουργού, κατά τη συζήτηση του σ/ν Υπουργείου Οικονομικών «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025».
“Κύριε Υπουργέ, το βασικό ζητούμενο στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής που έχετε καταθέσει είναι αν θα υπάρξει και σε ποιο ύψος ανάπτυξη για την περίοδο 2022-2025. Ψηλά έχετε βάλει τα νούμερα και πολύ δύσκολα θα επαληθευτούν. Μακάρι, για τη χώρα μας, να μην απογοητευτείτε.
Θα ξεκινήσω όμως την παρέμβασή μου με τον βασικότερο αυτή την ώρα παράγοντα των εξελίξεων που θα επηρεάσουν την πορεία της χώρας, την πανδημία. Ασφαλώς και πρέπει να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί, αλλά οι εκτιμήσεις σας για την πορεία της πανδημίας αφήνουν πολλά ρίσκα στην επίτευξη των στόχων που έχετε υιοθετήσει, ενώ παράλληλα, η αναφορά σας στην ανάπτυξη του παραγωγικού τομέα της χώρας είναι αόριστη έως ασήμαντη. Βέβαια, θα είναι μέγιστο λάθος αν καλύψετε τις διαφορές που θα υπάρξουν με τις ιδιωτικοποιήσεις. Το τονίζουμε αυτό το πράγμα, γιατί είναι πάρα πολύ βασικό.
Παραδέχεστε με το Μεσοπρόθεσμο ότι η βασική χρηματοδότηση των επενδύσεων που αναμένετε θα αυξηθούν σωρευτικά κατά 88% έως το 2025 και θα προέλθει κυρίως από κονδύλια ύψους 70 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα επτά έτη, από τα οποία περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια εντάσσονται στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την περίοδο 2021- 2026 –θα πω πιο κάτω περισσότερα- τα οποία λέτε ότι αντιστοιχούν στην έκτη μεγαλύτερη κατανομή του Ταμείου μεταξύ των είκοσι επτά κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Θα επαναλάβω, λοιπόν, κύριε Υπουργέ, ότι χτίζετε ψηλά τη φωλιά στις προσδοκίες σας και θα λυγίσει κλώνος. Μακάρι, να μη λυγίσει, αλλά, δυστυχώς, θα διαψευστείτε.
Ούτε στην ενημέρωση που είχαμε πριν λίγο καιρό από την Κυβέρνηση για το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά ούτε και με τη σημερινή σας πρόταση μας κάνατε σοφότερους. Τελικά, τι κάνετε με το Μεσοπρόθεσμο; Διασφαλίζετε ένα πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για να χρηματοδοτηθούν οι παρεμβάσεις στήριξης επιχειρηματικών ομίλων μέσω των κρατικών προϋπολογισμών, σε συνδυασμό με τον πακτωλό των εκταμιεύσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο προσανατολισμός, δηλαδή, και οι δαπάνες είναι υπέρ των επενδυτών και όχι υπέρ των λαϊκών αναγκών.
Επιτρέψτε μου, να σταθώ ιδιαίτερα στον πρώτο πυλώνα, την πράσινη μετάβαση, για τον οποίο έχει εκδηλωθεί τεράστιο ενδιαφέρον και έχουν ήδη γνωστοποιηθεί συγκεκριμένες προτάσεις. Οι συνολικοί πόροι που αναμένεται να απορροφήσει ξεπερνούν τα 10 δισεκατομμύρια, από τα οποία τα 6 δισεκατομμύρια προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα υπόλοιπα 4 δισεκατομμύρια από ιδιωτική και τραπεζική συμμετοχή. Οι δραστηριότητες, δε, που μπορούν να ενταχθούν στον συγκεκριμένο πυλώνα είναι πολλές, όπως η αξιοποίηση του δυναμικού της χώρας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Έχει ήδη αρχίσει ένα πολύ μεγάλο πανηγύρι, η μετάβαση στη μετα-λιγνιτική περίοδο, η προώθηση μεγάλων επενδύσεων σε αρδευτικά και αντιπλημμυρικά έργα και άλλα. Όμως, εάν δούμε μόνο τις ανάγκες για κάθε μία από αυτές τις δραστηριότητες υπερκαλύπτουν τα προϋπολογισθέντα ποσά. Επίσης, έχει διαμορφωθεί ήδη μια κατάσταση από τους χειρισμούς της Κυβέρνησης, ιδιαίτερα από πλευράς ΡΑΕ, όσον αφορά τις αδειοδοτήσεις για ΑΠΕ, τις άδειες παραγωγών που δίνονται αυτή τη στιγμή σωρηδόν σε όλη τη χώρα και έτσι, προεξοφλείται η εισροή των διαθεσίμων του Ταμείου σε συγκεκριμένα συμφέροντα.
Από την άλλη πλευρά, όλες οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία και έχουν ανάγκη να επανέλθουν στην κανονική τους λειτουργία θ’ αντιμετωπίσουν πρόβλημα τόσο της συμμετοχής –υπάρχει και είναι μεγάλο το πρόβλημα- όσο και μη δυνατότητας από πλευράς τραπεζών στήριξης. Δύσκολα παρέχεται σήμερα σε όλες αυτές τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μια στοιχειώδης στήριξη, για να μπορέσουν να σταθούν όρθιοι.
Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου παρουσιάσατε ένα μοντέλο των περιοχών που θα μπουν στο Ταμείο δίκαιης μετάβασης στην απολιγνιτοποίηση. Πρόκειται για ένα ταμείο που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης που στηρίζεται σε πέντε πυλώνες και χρειάζεται συνολικά 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Ειλικρινά, πού θα βρεθούν όλα αυτά τα χρήματα, για να μπορέσουν να καλύψουν όλα τα αιτήματα που αυτήν την ώρα εμφανίζονται σε αιολικά πάρκα, σε φωτοβολταϊκά τόξα; Έχουν πάρει άδειες και έχουν χαρακτηριστεί ήδη «στρατηγικής σημασίας» επενδύσεις.
Εμείς, επειδή έχετε αφήσει αναπάντητο το ερώτημα για το πώς θα αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας…
Επιμένουμε ότι ο αγροτοδιατροφικός τομέας πρέπει να έχει δεσπόζουσα θέση, γιατί είναι ένας παραγωγικός τομέας που ανανεώνεται φυσικά, έχει υψηλή ανταποδοτικότητα σε μικρό χρόνο και μάλιστα, χωρίς να απαιτεί υψηλά κεφάλαια καλύπτει τη βασικότερη παράμετρο της επιβίωσης ενός λαού, τη διατροφή, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει τεράστιες εξαγωγικές δυνατότητες. Συνάμα, βέβαια, είναι ο χώρος που παρουσιάζει υψηλό δείκτη στενών συνεργειών με άλλους κλάδους και τομείς της πραγματικής οικονομίας, όπως η μεταποίηση, οι εξαγωγές, ο τουρισμός, η εστίαση, το τοπικό εμπόριο κτλ..
Ο πράσινος μετασχηματισμός που ήδη υπάρχει ως δέσμευση, όσον αφορά τη νέα κοινή αγροτική πολιτική, δεν αποτελεί για εμάς ένα εγχείρημα που μας φοβίζει. Ίσα-ίσα, θα τον υπηρετήσουμε και δεν θα μας δημιουργήσει επιφυλάξεις. Δεν μπορούμε όμως –και αυτό να μην το ξεχνάει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή- να αποδεχθούμε ότι η ελληνική γεωργία έχει σήμερα ανάγκες για να υπηρετήσει ποιοτικά και οικολογικά προϊόντα όταν ήδη η χώρα μας έχει όλες αυτές τις προϋποθέσεις και συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο φιλικές προς το περιβάλλον.
Όλα αυτά είναι σίγουρο ότι δεν έχουν ληφθεί υπόψη στο Μεσοπρόθεσμο που καταθέσατε. Δεν έχει ληφθεί ούτε καν η νέα ΚΑΠ που προχθές συμφωνήθηκε, ούτε καν γνωρίζουμε αν το στρατηγικό σχέδιο για τον αγροτικό χώρο έχει κατατεθεί και τι περιέχει και αν έχει συμπεριληφθεί. Για όλους αυτούς τους λόγους καταψηφίζουμε το Μεσοπρόθεσμο.”
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου