Άρθρο του Βαγγέλη Αποστόλου, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργού,
στην «Εφημερίδα των Συντακτών» τη Δευτέρα 29/3/2021
Η Εύβοια αυτή την περίοδο βρίσκεται σε σύγκρουση με τις εταιρείες που οδηγούν την κούρσα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Ειδικά δε μετά την ανακοίνωση, ότι οι επενδύσεις αυτές θα συνδεθούν και με το Ταμείο Ανάκαμψης, βρέθηκαν απέναντί μας και πολυεθνικοί όμιλοι.
Η πιο πρόσφατη, προτεινόμενη επένδυση, αφορά στην ανακοίνωση της Διϋπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων των 8 αιολικών πάρκων, συνολικής ισχύος 470 MW, 4 στη Βόρειο– Κεντρική και 4 στη Νότια Εύβοια. Μας ρωτούν πολλοί, μα γιατί αντιδράτε εσείς στην Εύβοια, όταν μάλιστα αποδέχεστε τις ΑΠΕ και έχετε και το υψηλότερο αιολικό δυναμικό;
Αντιδρούμε για τους παρακάτω λόγους:
1) Γιατί έχουμε ήδη καλύψει τη συμβολή μας στον εθνικό στόχο για αιολική ενέργεια εδώ και χρόνια με την εγκατάσταση 34 γιγαντιαίων πάρκων που έχουν χωροθετηθεί στη νότια Εύβοια.
2) Γιατί ένα μέρος των ανεμογεννητριών θα εγκατασταθεί σε περιοχές Natura, αλλά και σε περιοχές, όπου υπάρχουν ένα πλήθος άλλων πραγμάτων ιδιαίτερης και μοναδικής περιβαλλοντικής και πολιτιστικής αξίας.
3) Γιατί ακόμη και η ίδια Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (η ΡΑΕ) έχει αποδεχθεί ότι είναι αναγκαία η αναθεώρηση του υπάρχοντος Ειδικού Χωροταξικού για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας(ΑΠΕ).
4) Γιατί είναι αδιανόητο αυτό που κάνει η ΡΑΕ να προτείνει ως θέσεις για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων, δηλαδή ουσιαστικά το νέο Ειδικό Χωροταξικό, τις θέσεις που υποδεικνύουν οι επενδυτές. Πρόκειται για μεθόδευση που προκαλεί τις τοπικές κοινωνίες.
5) Για να αποτρέψουμε τόσο το άνοιγμα ενός ακόμη παραθύρου για την ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας σε προστατευόμενες περιοχές, όσο και την προκήρυξη διαγωνισμών για έργα, πριν από την ολοκλήρωση των σχετικών περιβαλλοντικών μελετών.
6) Γιατί αν στις υπάρχουσες 350 ανεμογεννήτριες προστεθούν άλλες 91 νέες και μάλιστα τεραστίων διαστάσεων θα αλλάξει η φυσιογνωμία της Εύβοιας .
7) Γιατί η άποψη ότι η εγκατάσταση αυτών των μονάδων θα δημιουργήσει απασχόληση δεν μπορεί να σταθεί, αφού όλα τα εξαρτήματα θα εισάγονται έτοιμα και ο συνολικός χρόνος εγκατάστασης δεν θα ξεπεράσει τα 2 έως 3 χρόνια και
8) Γιατί θέλουμε να στηρίξουμε την τεράστια περιβαλλοντική βαρύτητα του φυσικού περιβάλλοντος της Εύβοιας στη παραγωγική της ανασυγκρότηση, μέσα από τη σύνδεση του αγροτοδιατροφικού χώρου με τον αγροτοτουριστικό.
Όλες αυτές οι αντιδράσεις μας γνωρίζουμε ότι θα αναμετρηθούν με συμφέροντα που επιδιώκουν να εκμεταλλευθούν τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων που τρέχουν.
Βασικός πρωταγωνιστής σε αυτή την εξέλιξη ήταν και είναι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), η οποία έχει φτάσει μέχρι του σημείου να ικανοποιεί άμεσα όλα τα αιτήματα που έχουν σχέση με τη χωροθέτηση νέων αιολικών πάρκων, χωρίς να έχει αξιολογήσει τη φέρουσα ικανότητα των περιοχών εγκατάστασης με βάση το προηγούμενο χωροταξικό, πόσο μάλλον όταν και η ίδια αποδέχεται ότι έχει υπερκαλυφθεί.
Αυτό που όμως δεν έχει αντιληφθεί η ΡΑΕ είναι ότι σχεδιάζει «χωρίς το ξενοδόχο». Δεν έχει εξετάσει ακόμη το ζήτημα της κυριότητας και της χρήσης των δασικού χαρακτήρα εκτάσεων που προτείνει να εγκατασταθούν τα συγκεκριμένα αιολικά πάρκα.
Οι επείγουσες διαδικασίες για τις επενδύσεις αυτές ήδη άρχισαν να εφαρμόζονται με την υποβολή του αιτήματος για την ένταξη στις στρατηγικές επενδύσεις. Μένει τώρα ουσιαστικά στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση ένα περιθώριο μόνο 30 ημερών, από την υποβολή του φακέλου, για τη γνωμοδότησή του επί των περιβαλλοντικών όρων.
Κι εδώ μπαίνει ένα άλλο ερώτημα: Πως θα κληθεί να γνωμοδοτήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο, χωρίς να έχει στα χέρια του την Μελέτη Αξιολόγησης της φέρουσας ικανότητας της περιοχής με βάση το προϋπάρχον Ειδικό Χωροταξικό; Κι αν παρέλθει δε η προθεσμία αυτή, τότε αυτόματα εγκρίνεται και ο φάκελος.
Γι αυτό αν θέλει ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας να δώσει αξιοπιστία στις αρνητικές απόψεις που εκφράζει οφείλει να κάνει ένα πρώτο θεσμικό βήμα για την αποτροπή της επέλασης των ανεμογεννητριών στο νησί. Να γνωμοδοτήσει αρνητικά στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και να μην αφήσει να εξαντληθεί άπρακτη η προθεσμία των 30 ημερών. Γιατί το τελευταίο θα σημαίνει στην πραγματικότητα θετική άποψη.
Όμως έτσι όπως εξελίσσεται η υπόθεση, η κινηματική λειτουργία φαίνεται να είναι το μοναδικό εργαλείο που μπορεί να ανατρέψει την εγκατάσταση των συγκεκριμένων αιολικών πάρκων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου