Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2020

Β. Αποστόλου: Η Στερεά Ελλάδα φτωχός συγγενής της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης

 Χαλκίδα,9 Νοεμβρίου 2020 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δήλωση του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ευβοίας Βαγγέλη Αποστόλου, με αφορμή την κατανομή των πόρων του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα: 

“Σύμφωνα με την πρόταση κατανομής των πόρων του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (Π.Ε.Π.) φαίνεται ότι η Κυβέρνηση της Ν.Δ. και ειδικότερα το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων, επαναφέρουν την αδικία που βίωσε η Στερεά Ελλάδα τη δεκαπενταετία 2001-2014. 

Ειδικότερα, με την προβλεπόμενη άτυπη κατανομή, η Στερεά Ελλάδα, παρότι βρίσκεται στις «Λιγότερο Ανεπτυγμένες Περιφέρειες», δηλαδή έχει Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) κατά κεφαλήν κάτω από 75%, θα λάβει από το νέο ΕΣΠΑ 581 € ανά κάτοικο, όταν η Αττική και το Νότιο Αιγαίο, βρισκόμενες στις «Περιφέρειες σε Μετάβαση», δηλαδή βάσει στοιχείων είναι πιο πλούσιες από τη δική μας, θα λάβουν 603 € και 729 € ανά κάτοικο αντίστοιχα. 

Το γεγονός αυτό συμβαίνει και είναι γνωστό, λόγω της στατιστικής στρέβλωσης που προξενεί η γειτνίαση με το μητροπολιτικό κέντρο της Αθήνας και η φιλοξενία της άτυπης βιομηχανικής ζώνης των Οινοφύτων. Γι αυτό και το ΑΕΠ κατά κεφαλήν της Στερεάς Ελλάδας εμφανίζεται σημαντικά αυξημένο σε σχέση με το πραγματικό. Δεδομένου δε ότι η κατανομή των κοινοτικών πόρων στις Περιφέρειες γίνεται, κατά κύριο λόγο, με βάση το ΑΕΠ κατά κεφαλήν, η Στερεά Ελλάδα γίνεται αποδέκτης μειωμένων κοινοτικών πόρων και μοιραία αδικείται. 

Το 2015 με την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η Στερεά Ελλάδα έλαβε επιπλέον χρηματοδοτήσεις μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.), ως αντιστάθμισμα αυτής της αδικίας. Το θέμα μάλιστα αναδείχθηκε και σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο, με αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προσθέσει κι άλλα κριτήρια στον αλγόριθμο της κατανομής των κοινοτικών πόρων, πέραν του ΑΕΠ κατά κεφαλήν. 

Καλούμε το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων και την Κυβέρνηση να προχωρήσουν σε μια δίκαιη κατανομή των πόρων του ΕΣΠΑ για να μην δεχθεί η Στερεά Ελλάδα το τελειωτικό πλήγμα, παραμένοντας ο φτωχός συγγενής ανάμεσα στις Ελληνικές Περιφέρειες.” 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου