Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020

Β. Αποστόλου: Οι κυριακάτικες λαϊκές αγορές άντεξαν στο χρόνο γιατί υπηρέτησαν την κοινωνική λειτουργία στην ύπαιθρο

Χαλκίδα, 17 Νοεμβρίου 2020 



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 




Ομιλία του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ευβοίας και Πρώην Υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου κατά τη συζήτηση του σ/ν Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων: «Λήψη συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/1150 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019 για την προώθηση της δίκαιης μεταχείρισης και της διαφάνειας για τους επιχειρηματικούς χρήστες επιγραμμικών υπηρεσιών διαμεσολάβησης (L 186), ρυθμίσεις για τη Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς, την Επιτροπή Ανταγωνισμού, τη λειτουργία της αγοράς και λοιπές διατάξεις». 


“Θα σταθώ ιδιαίτερα, στο άρθρο 19 του νομοσχεδίου, στο οποίο έχει ενσωματωθεί η ρύθμιση, που λύνει το πρόβλημα της λειτουργίας των κυριακάτικων λαϊκών αγορών και ειδικότερα αυτής των Κονιστρών Ευβοίας. 

Οι κυριακάτικες λαϊκές αγορές θεσμοθετήθηκαν για να υπηρετήσουν ένα σκοπό, να μπορούν οι κάτοικοι της επαρχίας την αργία της Κυριακής να προμηθεύονται από τους συμπατριώτες τους, τους αγρότες -παραγωγούς, τα προϊόντα τους. 
Έτσι οι καταναλωτές εξασφαλίζουν χαμηλότερες τιμές, καλύτερη ποιότητα και κυρίως αναπτύσσουν τις απαραίτητες κοινωνικές σχέσεις που οικοδομούν την εμπιστοσύνη μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή. 
Στη χρονική διαδρομή, σ ́αυτές τις λαϊκές, προστέθηκαν και άλλοι πωλητές , κάτοικοι της περιοχής προσφέροντας αγαθά που παράγονταν στην ευρύτερη περιοχή και κάλυπταν άλλες ανάγκες των κατοίκων, καθώς και των παραγωγών. 

Οι συγκεκριμένες λαϊκές έχουν τέτοια καταξίωση που αποτελούν πλέον θεσμό για τις περιοχές αυτές, με ιστορία, όχι μόνο γιατί άντεξαν στο χρόνο, αλλά και γιατί υπηρέτησαν το στοιχείο της κοινωνικής λειτουργίας στην ύπαιθρο. 
Το χαρακτήρα αυτό τον κρατούν μέχρι σήμερα, παρά τις όποιες μεταβολές που διαχρονικά παρατηρούνται, ιδιαίτερα με την προσθήκη προϊόντων, που είναι εκτός του αγροτοδιατροφικού τομέα. 

Η κατάργηση το 2017 της Κυριακής ως ημέρας λειτουργίας των λαϊκών αγορών ήταν αρχικά σωστή ως κίνηση, θέλοντας να αφήσει ελεύθερη ημέρα για την διάθεση των βιολογικών προϊόντων. Δεν περπάτησε όμως σχεδόν πουθενά. Αντίθετα υπήρξαν προβλήματα, με τον καταλογισμό εξοντωτικών προστίμων στους αγρότες των λαϊκών αγορών. 

Είναι προς θετική κατεύθυνση ότι, η λειτουργία αυτών των αγορών, θα παρακολουθείται και θα ρυθμίζεται από μια Επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχει η τοπική κοινωνία μέσα από την Αυτοδιοίκηση, καθώς και οι ίδιοι οι αγρότες με εκπροσώπους τους, οι οποίοι θα μεριμνούν για τη διαφύλαξη του χαρακτήρα της αγοράς και θα καθορίζουν τα θέματα λειτουργίας της. 

Η τωρινή πρόβλεψη στο νομοσχέδιο για τη λειτουργία αυτών των αγορών, 6 ημέρες την εβδομάδα, αφήνει ελεύθερη μια ημέρα για τους αγρότες. 
Βέβαια, όπως οι περισσότεροι ξέρετε, για τους αγρότες και ειδικά τους μικρομεσαίους δεν υπάρχει τέτοια ημέρα, αντίθετα αρκετοί δουλεύουν 365 ημέρες το χρόνο. 

Επιτρέψτε μου και δυο λόγια για την τροπολογία που αφορά στην ανάθεση και εκτέλεση στο Υπουργείο Υποδομών των έργων αποκατάστασης των ζημιών από τις πλημμύρες στις υποδομές. 
Αναφέρθηκε ο Υπουργός υποδομών ότι η ρύθμιση ισχύει και για την Εύβοια, που λίγες ημέρες νωρίτερα από τη Θεσσαλία είχε υποστεί μια τραγωδία με 8 νεκρούς και τεράστιες καταστροφές από πλημμύρες που εξαφάνισαν σπίτια, επιχειρήσεις και υποδομές. 

Δεν έχουν δει μέχρι τώρα κανένα αποτέλεσμα οι πληγέντες. 

Αυτή την ώρα δεν μας ενδιαφέρουν οι αρμοδιότητες. Τα έργα υποδομών που χρειαζόμαστε θέλουμε να γίνουν άμεσα και σωστά. 

Αν δεν γίνουν στη διαδρομή του Λήλαντα τέτοια έργα, δυστυχώς πάλι θα έχουμε τραγωδίες.”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου