ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
O βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργός Βαγγέλη Αποστόλου, στο δελτίο KONTRA News 10 και το δημοσιογράφο Γιώργο Μελιγγώνη, την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020, για τα θέματα της επικαιρότητας.
Θα ήθελα καταρχάς να σας ρωτήσω πως απαντάτε στην κριτική που δέχτηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ χθες ο οποίος όπως και ο ίδιος ο Πρόεδρος σας δήλωσε έσπασε την απαγόρευση αλλά και για το ΚΚΕ με δεδομένου ότι είμαστε σε καραντίνα, ο κορονοϊός θερίζει κλπ, δε θα ήταν φέτος σκόπιμο να τιμηθεί με άλλο τρόπο η επέτειος του Πολυτεχνείου;
Κοιτάξτε κύριε Μελλιγώνη είναι για τον ελληνικό λαό όχι μόνο ημέρα μνήμης αλλά και της υπεράσπισης της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων των πολιτών. Βέβαια η χθεσινή ημέρα είχε και μια ιδιαιτερότητα, γινόταν μέσα σε συνθήκες πανδημίας, αυτήν της προστασίας της υγείας, γι αυτό και όλες οι εκδηλώσεις έγιναν με την τήρηση των σχετικών υγειονομικών κανόνων. Δυστυχώς η Κυβέρνηση έχοντας χάσει τον έλεγχο και της πανδημίας και της οικονομικής κατάστασης χρησιμοποίησε τον αυταρχισμό για να αλλάξει και να απομονώσει αυτή την εικόνα. Οι δυνάμεις καταστολής έφτασαν μέχρι το σημείο να κυνηγούν πολίτες μέχρι τα σπίτια τους και βεβαίως πολίτες οι οποίοι διαδήλωσαν αλλά τήρησαν όπως σας είπα νωρίτερα τις υγειονομικές ιδιαιτερότητες και τα μέτρα που έπρεπε να τηρούν κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεών τους Όμως τι είχαμε από την άλλη πλευρά πέρα των βίαιων προσαγωγών οι οποίες έφτασαν μέχρι το σημείο να πηγαίνουν στα σπίτια τους, αλλά είχαμε και όργιο αυταρχισμού και καταστολής μέσα στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Εμείς έχουμε τονίσει και το τονίσαμε ξανά θα υπερασπιστούμε την υγεία των συμπολιτών μας υπηρετώντας τα μέτρα αλλά δε θα αφήσουμε την κυβέρνηση που ηττήθηκε χθες να χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα την περιστολή των λαϊκών δικαιωμάτων. Είναι ξεκάθαρη λοιπόν η άποψη μας και η έγνοια μας, τη στιγμή αυτή ενδιαφερόμαστε να σωθούν οι συνάνθρωποί μας, να σωθεί η κοινωνία και θα κάνουμε ό, τι είναι δυνατό για να συμβεί αυτό, ο, τι δηλαδή περνάει από το χέρι μας.
Το πως φτάσαμε εδώ, σ αυτή την κατάσταση που βιώνουμε, δεν είναι κάτι το οποίο ήρθε ως μονόδρομος, ήρθε αυτό εξαιτίας της συμπεριφοράς της Κυβέρνησης, η οποία έφτασε μέχρι το σημείο να μην έχει προσλάβει μόνιμους γιατρούς και νοσηλευτές στα νοσοκομεία. Σήμερα ακούσαμε για προσλήψεις ιδιωτών γιατρών, τους οποίους θα πληρώνει με 2.000 ευρώ το μήνα ενώ την ίδια στιγμή οι επίκουροι που έχουν σηκώσει όλο το βάρος 8 μήνες που έχουν προσφέρει πάρα πολλά και τους έχουν στα 1300 ευρώ, κάτι πρέπει να γίνει και προς αυτή την κατεύθυνση εξομοίωσης των αμοιβών, εκτός από την πρόσληψη των ιδιωτών γιατρών.
Δε μερίμνησε για την προσθήκη ΜΕΘ στο ΕΣΥ.
Η Κυβέρνηση λέει τώρα κύριε Αποστόλου ότι τις έχει διπλασιάσει, ότι πήρε 565 και είναι τώρα 1080 και θα φτάσουν ως τα Χριστούγεννα στα 1200 κρεβάτια.
Υπήρχαν δωρεές. Αυτά λέμε ότι έπρεπε να είχαν γίνει πριν τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη. Φτάσαμε σε ένα σημείο αυτές τις δωρεές να μην τις έχουμε αξιοποιήσει ακόμη. Και το ζήτημα είναι τώρα τι κάνουμε εμείς; Τώρα είναι η δύσκολη ώρα, τώρα που έχει πιεστεί τόσο πολύ το σύστημα υγείας που δε μπορεί να ανταποκριθεί. Άρα δεν έπρεπε να έχουν γίνει πιο μπροστά; Δεν έπρεπε να έχουν γίνει συνταγογραφήσεις με δωρεάν τεστ για όλους τους πολίτες, δεν έπρεπε να αντιμετωπιστούν ζητήματα, να μην τα επαναλαμβάνω με τον τουρισμό, τα ΜΜΜ, με την παρουσία των παιδιών στα σχολεία. Όλα αυτά δείχνουν ότι δεν είχαν πάρει τα απαραίτητα μέτρα και φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση.
Εμείς όμως από τη δική μας πλευρά και σ αυτή την κατάσταση όχι μόνο επαναλαμβάνουμε ότι θα τηρούμε τα μέτρα αλλά και με την πρόταση που καταθέσαμε θέλαμε και θέλουμε να βοηθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, Δηλαδή σε μια τέτοια κατάσταση το να μη γίνεται ένα συμβούλιο πολιτικών αρχηγών δε είναι ένα θέμα το οποίο δείχνει πως σκέφτεται και πως αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις; Δεν καταθέσαμε συγκεκριμένη πρόταση και για τον Υπουργό Υγείας και για τις προσλήψεις, το σχέδιο όλο που πρέπει να υπάρχει, και για θέματα που έχουν σχέση με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχουν μέχρι σήμερα πάρει και είναι εξοντωτικές για πολλές οικογένειες, πολλούς εργαζόμενους. Φανταστείτε ότι μέσα σ' αυτές τις συνθήκες είχαμε τον πτωχευτικό κώδικα, είχαμε τις παρεμβάσεις στα εργατικά δικαιώματα, τα οποία δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσουν όταν η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε μια τέτοια κατάσταση. Αυτά λοιπόν από τη δική μας πλευρά, επαναλαμβάνω και πάλι, εμείς και προτάσεις έχουμε και θέλουμε να βοηθήσουμε, αλλά να γνωρίζουν ότι είμαστε ένα κόμμα το οποίο έχει θέσεις και απόψεις και πρέπει να ασκεί την κριτική αυτή την οποία τουλάχιστον σε θετική κατεύθυνση θα πάνε τα πράγματα αν μας ακούσουν.
Κύριε Αποστόλου επειδή αναφερθήκατε στην πρόταση για Υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής, αναρωτιέμαι όταν σας ρωτάνε λέτε στο ΣΥΡΙΖΑ ότι αυτό δε συνιστά συγκυβέρνηση, όμως ένα πρόσωπο μόνο του τι μπορεί να κάνει; Εγώ σας λέω αύριο να δεχόταν ο κ. Μητσοτάκης και να βάζατε τον καλύτερο άνθρωπο του κόσμου Υπουργό Υγείας, αν πήγαινε στον κ. Θεοδωρικάκο και του έκοβε τις προσλήψεις γιατρών, στον κ. Σταϊκούρα και δεν του ενέκρινε κονδύλια για να ενισχύσει τα Νοσοκομεία. Τι νόημα θα είχε να έχουμε έναν Υπουργό κοινής αποδοχής;
Μιλάμε για Υπουργό Υγείας αλλά προηγουμένως αφού κάτσουμε κάτω και αναδείξουμε – συντάξουμε ένα σχέδιο 6μηνης διάρκειας το οποίο σχέδιο αυτό θα προβλέπει όλα αυτά που έχουν σχέση με την ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας, αυτό αφορά τους υπόλοιπους Υπουργούς, δε θα τους αφορά το πως θα λειτουργεί το Υπουργείο Υγείας. Άρα λοιπόν εκεί αυτοί θα έχουν την κατεύθυνση να ενισχύσουν το σύστημα υγείας μέσα από τις δυνατότητες που έχουν οι Υπουργοί για να βοηθήσουν την κατάσταση. Όμως ο Υπουργός Υγείας θα είναι αυτός που με ένα επιτελείο, δεν είναι δύσκολο αυτά να γίνουν, θα παρακολουθεί και θα υλοποιεί και πάλι το επαναλαμβάνω ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Αυτό δεν είχε μέχρι σήμερα η κυβέρνηση κι αυτό δεν έχει και τώρα, και το βλέπετε παίρνει αποφάσεις κάθε μέρα, αλλαγές από δω, αλλαγές από κει, δεν περπάτησε το ένα, να περπατήσει το άλλο, είναι δύσκολες οι καταστάσεις το γνωρίζουμε, αλλά φαντάζεστε εάν υπήρχε ένα σχέδιο και με βάση τους αλγόριθμους που έχουν και όλα αυτά, ιδιαίτερα οι επιστημονικές ομάδες, θα βοηθούσε να ήταν μέσα σ αυτή τη διαδικασία, θα είχαμε οπωσδήποτε διαφορετικά αποτελέσματα, είναι κρίσιμη η κατάσταση τώρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου