Αθήνα, 1/12/2019
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
O βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργός Βαγγέλη Αποστόλου, στην εκπομπή της ΕΡΤ1 “Μαζί το Σαββατοκύριακο” με με τον Γιάννη Σκάλκο και την Βούλα Μαλλά, την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου 2019, σχετικά με τις προκλήσεις Ερντογάν, την αστυνομική βία και τη νησιωτικότητα.
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:
Κύριε Αποστόλου επειδή και ο σημερινός Πρωθυπουργός αλλά και ο τέως, ο κ. Τσίπρας, ο Πρόεδρος σας, επιχείρησαν και επιχειρούν να διατηρούν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τον Ταγίπ Ερντογάν, τελικά επικρατεί μια αίσθηση ότι η Ελλάδα συνεχώς επιδιώκει την καλή γειτονία αλλά ο κ. Ερντογάν δεν ανταποκρίνεται σ αυτά τα καλέσματα και σ αυτά τα κελεύσματα.
Ιδιαίτερα η τελευταία πρόκληση της Τουρκίας δείχνει ότι θέλει να κλιμακώσει την κατάσταση και κυρίως θέλει να δημιουργήσει μια πραγματικότητα ευρύτερα στην περιοχή μας στηριζόμενη σε παράνομες ενέργειες. Άρα λοιπόν από τη δική μας πλευρά πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει μια αντίδραση και βεβαίως πιέζοντας την Ε.Ε., θα σας έλεγα να φτάσουμε μέχρι τον Ο.Η.Ε, σε όλα τα φόρα .
Πρέπει επίσης να υπάρξει μια άμεση παρέμβαση από πλευράς της χώρας μας και ιδιαίτερα προς τη Λιβύη , επειδή είναι μια τρίτη χώρα, η οποία συμμετέχει σ αυτή τη διαδικασία. Καλό θα είναι αύριο κιόλας η Ε.Ε. να στείλει ένα μήνυμα στη Λιβύη και να την πιέσει γιατί όχι μόνο είναι παράνομη η ενέργειά της αλλά θα έχει κι άλλες επιπτώσεις στις σχέσεις της Λιβύης με την Ε.Ε.. Η Ε.Ε. με την Τουρκία, έχει κι ένα παρελθόν, παρόλες τις αποφάσεις που έχουν παρθεί για συγκεκριμένα μέτρα, δείχνει ότι δεν προχωράει πέραν της λεκτικής της παρέμβασης,.
Άρα λοιπόν πρέπει να πιέσουμε την κατάσταση, να μη δημιουργηθούν καταστάσεις που οι Τούρκοι επιδιώκουν είτε με τις έρευνές τους είτε με την παρέμβαση τους με γεωτρήσεις κτλ, σε χώρους που όλοι, και το Διεθνές Δίκαιο, δείχνουν ότι εμείς είμαστε που ζητάμε την εφαρμογή των νόμιμων προϋποθέσεων.
Κύριε Αποστόλου, έχω την εντύπωση, διορθώστε με αν κάνω λάθος, ότι υπάρχει μια διφορούμενη στάση από το ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα, ότι πρέπει να υπάρχει λειτουργία μεν του ακαδημαϊκού ιδρύματος, σαφέστατα, από την άλλη δε μπορεί να ασκείται και αστυνομική βία, δε μπορώ να καταλάβω πως θα υπάρξει αυτή η ισορροπία όταν τα φαινόμενα είναι δυναμικά.
Για τη λειτουργία του Πανεπιστημίου καθ' ύλην αρμόδια είναι η Σύγκλητος, είναι η Διοίκηση του Πανεπιστημίου,. Απο κει και πέρα αυτό που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, από τα επεισόδια στην ΑΣΣΟΕ μέχρι τα πρόσφατα , έχουμε μια κλιμάκωση από πλευράς των αστυνομικών δυνάμεων. Στην αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων συμφωνώ κι εγώ ότι ξεφεύγει των ορίων.
Άρα θα πρέπει οπωσδήποτε αυτή η επιθετική παρέμβαση να φύγει από τη μέση γιατί δεν προσφέρει τίποτα, απλώς οξύνει τα πράγματα. Από κει και πέρα, βεβαίως και διαφωνώ γι αυτά που είπατε ότι πήγαν στο σπίτι του κ. Χρυσοχοϊδη, όπως και διαφωνώ και με αυτές τις ανακοινώσεις “σε 15 μέρες...”, τα τελεσίγραφα και όλα αυτά.
Εκεί όταν ιδιαίτερα θέλεις να εκκενώσεις κτίρια μέσα στα οποία δεν υπάρχουν μόνο αυτοί οι οποίοι παράνομα έχουν καταφύγει εκεί, υπάρχουν κι έχουν στεγαστεί εκεί πρόσφυγες, υπάρχουν παιδιά, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι κατέφυγαν εκεί για να ζήσουν και να επιβιώσουν. Εκεί οπωσδήποτε χρειάζεται μια εντελώς διαφορετική διαχείριση.
Πρώτα ερευνούμε τι υπάρχει μέσα σ αυτά τα κτίρια, πρέπει πρώτα να διασφαλίσουμε αυτούς τους ανθρώπους και το θέμα της εκκένωσης έρχεται σε δεύτερη μοίρα σε σχέση μ' αυτά. Άρα λοιπόν πρέπει και η αστυνομία να καταλάβει ότι η ανθρώπινη πλευρά στη διαχείριση αυτών των καταστάσεων νάναι βασικό σημείο στη λειτουργία της.
Ένα σχόλιο για το τι κάνετε για να ενισχύσουμε τα νησιά μας;
Στην πρόσφατη αναθεώρηση του Συντάγματος είχαμε καταθέσει ερμηνευτική δήλωση ιδιαίτερα στη νησιωτικότητα, όπου οπωσδήποτε και το θέμα της μείωσης του Φ.Π.Α. αλλά και γενικότερα της ανάδειξης της νησιωτικότητας ως ένα βασικό σημείο για τη στήριξη των νησιών. Νομίζω πως είναι η ώρα, έστω κι αν δεν έγινε δεκτή η δήλωσή μας στη συνταγματική αναθεώρηση, να γίνει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου