Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019

Β. Αποστόλου: Βάλαμε τη χώρα σε δρόμο ασφάλειας και ανάπτυξης-Το σκάνδαλο NOVARTIS είναι υπαρκτό και επιχειρείται σκηνοθεσία συγκάλυψης από τη Ν.Δ.


Αθήνα, 16/9/2019 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Συνέντευξη του βουλευτή Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλη Αποστόλου, στην εκπομπή της ΕΡΤ1 “Μαζί το Σαββατοκύριακο” με τον Γιάννη Σκάλκο και την Ευρυδίκη Χάντζιου, την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019.



Κύριε Αποστόλου αφού λοιπόν τα είχε όλα στη φαρέτρα του ο τέως Πρωθυπουργός που είπε χθες στην έκθεση της Θεσσαλονίκης γιατί πήγε σε εθνικές εκλογές τον Ιούλιο και δεν περίμενε να πάει λίγους μήνες αργότερα, έστω κι αυτή την περίοδο, σε εθνική κάλπη; 

Κοιτάξτε οι εκλογές ήταν θα σας έλεγα απόρροια του αποτελέσματος των Ευρωεκλογών. Κρίθηκε ότι έπρεπε να πάμε μετά από αυτή την ψήφο του ελληνικού λαού σε εθνικές εκλογές. Εγώ θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στον απολογισμό ουσιαστικά που έκανε χθες ο πρώην Πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη. Εναν απολογισμό που για να είναι παραδεκτός πρέπει να συνοδεύεται, και έτσι έγινε και με τα σχετικά νούμερα.. οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια. 

Όταν εμείς παραλάβαμε τη χώρα τον Γενάρη του 2015 μιλούσαμε τότε για ελλείμματα τα οποία έφταναν στο 15 % και όταν παραδώσαμε τη διακυβέρνηση είχαμε πλεόνασμα 1,1%, όταν πήραμε τη διακυβέρνηση είχαμε μια ανεργία κοντά στο 28% και ήδη την παραδώσαμε 10 μονάδες πιο κάτω στο 17%. Όταν τότε υπήρχε μια ύφεση περίπου 5% και σήμερα την πήγαμε σε μια ανάπτυξη 1,9%, όταν κι εσείς το είπατε νωρίτερα αφήσαμε μια ασφάλεια δημοσιονομική 37 δις, τη στιγμή που η αντιπολίτευση μας έλεγε ότι πάμε για 4ο μνημόνιο, πάμε για έκτακτες συνθήκες. Δεν θυμάστε την περίφημη ιστορία με την περικοπή των συντάξεων. 

Άρα είχαμε μια τέτοια πορεία που ουσιαστικά φτάσαμε, και να μην το θεωρεί ότι ήταν δική της επιτυχία η κυβέρνηση, από το 23 % που ήταν τα spreadς τότε, όταν παραδώσαμε, να έχουμε στο 2% το δεκαετές ομόλογο. Όλα αυτά ήρθαν ως αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόσαμε τη συγκεκριμένη περίοδο. Και βεβαίως δεν είναι μόνο αυτό, είναι και ότι την επομένη της εξόδου από την κρίση, επειδή θέλαμε το θετικό κλίμα να έχει ανταπόκριση και στον Έλληνα πολίτη , αρχίσαμε σιγά- σιγά και εκεί να έχουμε θετικά αποτελέσματα. 

Πως αξιολογείτε τη χθεσινή τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα, ότι καθυστερήσατε σε κομβικά σημεία και γι αυτό χάθηκαν οι εκλογές; 

Ο Αλέξης Τσίπρας στάθηκε ιδιαίτερα στις συνθήκες, που εξαιτίας του μνημονίου ήμασταν υποχρεωμένοι να λειτουργούμε. Αυτό να μην το ξεχάσουμε, και το άλλο ζήτημα είχε σχέση με την επικοινωνιακή διαχείριση. Ήταν ένα πρόβλημα, δε νομίζω αυτή την ώρα πως θα πρέπει να το ανοίξουμε περισσότερο. Δε μπορούμε να ξεχάσουμε ότι υπάρχει ένα κατεστημένο, ιδιαίτερα στα ΜΜΕ του ιδιωτικού χώρου, το οποίο εξαρχής πάντα ήταν απέναντι μας, ήταν κάτι το οποίο το είδαμε, το βιώσαμε, και βεβαίως εκεί ίσως κάτι παραπάνω μπορούσαμε να κάνουμε. Δε νομίζω ότι όλα αυτά όμως μπορούν να αμαυρώσουν έστω κατ' ολίγο αυτή την προσπάθεια που κάναμε. Η χώρα πλέον έχει μπει σε άλλη περίοδο και από τη δική μας πλευρά, μόνο και μόνο το ότι αφήσαμε αυτή την ασφάλεια τη δημοσιονομική ,το ότι πήραμε μέτρα τα οποία και η επόμενη κυβέρνηση αρχίζει και τα υλοποιεί δείχνει πολλά. 

Βεβαίως υπάρχουν και περιπτώσεις που ειλικρινά θα μας βρει απέναντι, με μια αντιπολίτευση μαχητική, διότι αυτό που επιχειρείται με το νομοσχέδιο για τις επενδύσεις, η παρέμβαση στα εργασιακά είναι απαράδεκτη. 

Ο κ. Τσίπρας είπε εμείς είμαστε ανοιχτοί για το θέμα της Novartis και εξεταστικές και προανακριτικές και ειδικά δικαστήρια ακόμα

Υπάρχει μια ουσιώδης διαφορά μεταξύ των δύο περιπτώσεων , της προηγούμενης και της τωρινής. Στην προηγούμενη περίπτωση είχαμε καταθέσεις ,μαρτυρίες που αναφερόντουσαν σε συγκεκριμένα πρόσωπα, για τα οποία η δικαιοσύνη έστειλε στη Βουλή για να αποφασίσει, στην προκειμένη όμως περίπτωση έχουμε πρωτοβουλίες πολιτικών προσωπων. Σαμαράς και Βενιζέλος δήθεν ανακάλυψαν ότι πρόκειται για σκευωρία. Άρα λοιπόν είναι εντελώς διαφορετικά τα πράγματα. Δεν έχουμε καμία πρωτοβουλία της Δικαιοσυνης. Η Δικαιοσύνη στέλνει το φάκελο απλώς μετά από αυτές τις καταθέσεις. 

Να επιχειρούνται ρεβασινσμοί απέναντι σ' αυτούς οι οποίοι έκαναν το αυτονόητο. Δηλαδή αυτό που ήρθε από τη Δικαιοσύνη τη πρώτη φορά , εμείς δε μπορούσαμε να μη πούμε ναι. Είναι εντελώς διαφορετικό από το να έρθει μετά από μια πρωτοβουλία από συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα που χαρακτηρίζουν σκευωρία την προηγούμενη διαδικασία. 

Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ξεκάθαρος, είπε τι θέλετε επιτροπές, ειδικά δικαστήρια, γιατί επιτέλους πρέπει αυτό το σκάνδαλο να γίνει εντελώς γνωστό στον ελληνικό λαό. Δημιούργησαν ιδιαίτερα για τους ασθενείς άσχημες συνθήκες, δε χρειάζεται τώρα να αναφερθώ στις ακρίβειες, στις υπερτιμολογήσεις, στην ιδιαίτερη μεταχείριση που είχε η Novartis. Εδώ φτάσαμε σε σημείο να έχει πληροφόρηση εσωτερική και για τα ομόλογα... για όλη αυτή διαδικασία. 

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι δεν είμαστε εμείς αντίθετοι σε όλη αυτή την ιστορία. Δεν μπορούμε όμως να μην τονίσουμε ότι έφτασαν στο σημείο να ανακατέψουν τον πρώην Πρωθυπουργό για να φτάσει η συγκεκριμένη δικογραφία στη Βουλή. Ενώ εντελώς διαφορετικό θα ήταν αν δεν υπήρχε η αναφορά του Προέδρου. Άρα ας προχωρήσουν και σε εξεταστική επιτροπή, ό,τι θέλουν , εμείς θέλουμε να γίνει γνωστό ότι επιτέλους σε αυτό το σκάνδαλο πρέπει κάποιοι να πληρώσουν. Και δε θα πληρώσουν μόνο πρόσωπα φυσικά πρέπει να πληρώσουν και πολιτικά πρόσωπα, όλοι όσοι ουσιαστικά έχουν την ευθύνη. Δε μπορεί λοιπόν να προδιαγράφει η Ν.Δ. δικαστικές αποφάσεις, όπως έκανε ο κοινοβουλευτικός σας εκπρόσωπός τους για την περίπτωση της Χρυσής Αυγής, γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. 

Επαναλαμβάνω ότι την προηγούμενη φορά υπήρχε αίτημα από τη δικαιοσύνη, δε μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά και ακολουθήσαμε τη σωστή διαδικασία. Αυτό που κάνετε είναι ρεβανσισμός γιατί επιχειρείτε να στήσετε μια σκευωρία για πρόσωπα τα οποία εκ των πραγμάτων υιοθέτησαν μια πρόταση της Δικαιοσύνης που στηριζόταν σε μαρτυρίες και καταθέσεις. Αυτό που στήσατε δεν έχει σχέση με την προηγούμενη παραπομπή. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου