Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019

Β. Αποστόλου: Οι προγονικές μνήμες διασφαλίζουν την ιστορική συνέχεια


Χαλκίδα, 22/9/2019 



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Στην εκδήλωση του Συλλόγου των Απανταχού Παντειχιανών “Άγιος Γεώργιος” που έγινε την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου στο Καλοχώρι Παντείχι στη μνήμη των αλησμόνητων πατρίδων, παραβρέθηκε και ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Εύβοιας και πρώην Υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου. 

Παρατίθεται ο σύντομος χαιρετισμός του:

“Να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση και να συγχαρώ το Σύλλογο των Απανταχού Παντειχιανών που διατηρεί άσβεστες τις προγονικές μνήμες. Χωρίς αυτές δεν θα μπορούσε να υπάρξει ιστορική συνέχεια.

Την περίοδο της ελληνικής ιστορίας 1920-24 , δηλαδή από την έναρξη της Μικρασιατικής
εκστρατείας και την άτακτη υποχώρηση του ελληνικού στρατού, μέχρι το διωγμό και τις σφαγές των Ελλήνων και την ανταλλαγή των πληθυσμών που ακολούθησε, όλα αυτά τα γνώρισα μέσα από ιστορικές αναφορές.

Αυτό όμως που με έφερε πιο κοντά με το κλίμα εκείνης της περιόδου ήταν η συμμετοχή μου το 1999, αν θυμάμαι καλά, ως εκπρόσωπος του Ελληνικού Κοινοβουλίου στην αντιπροσωπεία που κατέθεσε στον ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, το αίτημα μας για την αναγνώριση της σφαγής και των διωγμό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας ως γενοκτονία.

Είχα τη τύχη να γνωρίσω τότε έναν μεγάλο υπερασπιστή της προσπάθειας αυτής, τον αείμνηστο Ενεπεκίδη, αλλά και ανθρώπους που είχαν βιώσει τις τραγικές εκείνες στιγμές. Μόνο τότε κατάλαβα πως μπόρεσαν, ένα κράτος χρεοκοπημένο εκείνη την περίοδο και ένας λαός που τον πέταγαν στη θάλασσα, όχι μόνο να υπηρετήσουν τις ανάγκες περίθαλψης και στέγασης 1,5 εκατ. προσφύγων, αλλά και να δημιουργήσουν τόσο μεγάλες τομές στην ελληνική κοινωνία και μάλιστα σε όλα τα επίπεδα.

Οικονομικό με τη δημιουργία πολυπληθούς εργατικής τάξης στα μεγάλα αστικά κέντρα, πολιτικό με τη ριζοσπαστικοποίηση των πολιτικών δυνάμεων, αλλά και πολιτισμικό με τα νέα μουσικά ακούσματα, τη κουζίνα, τις νέες πνευματικές και λογοτεχνικές αναζητήσεις.

Θερμά συγχαρητήρια λοιπόν για τη προσπάθειά σας. Συνεχίστε... τη χρειάζεται ο τόπος μας.

Χρειαζόμαστε όμως και κάτι άλλο. Να γίνει κάποια στιγμή και ο πλήρης απολογισμός της καταστροφής αυτής.

Δεν είναι μόνο οι αρπαγές και οι λεηλασίες σπιτιών και περιουσιών, είναι οι σφαγές, οι βασανισμοί, οι βιασμοί... είναι ο ευτελισμός κάθε ανθρώπινης αξιοπρέπειας που υπέστησαν οι πρόγονοί μας. Τους το χρωστάμε.”


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου