Χαλκίδα, 28/6/2019
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο υποψήφιος Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ευβοίας και τέως Υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου κατά την παρουσία του στο Κανάλι Κόντρα και στην εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου» με τους δημοσιογράφους Μάκη Κουρή και Γιώργο Σιαδήμα.
Κύριε Αποστόλου πως πάει η μάχη; Τι λέει η επαρχία, η Εύβοια;
Κοιτάξτε είναι μια μάχη που έχει τις δυσκολίες της, γιατί διεξάγεται μετά από ένα αποτέλεσμα που δεν περιμέναμε στις ευρωεκλογές, αλλά από κει και πέρα τουλάχιστον από τις προσωπικές επαφές που έχω στην επαρχία βλέπω ότι ο κόσμος πλέον αντιμετωπίζει διαφορετικά τις εθνικές εκλογές, Αυτό που πιστεύουμε εμείς είναι ότι ένας πολύς κόσμος ο οποίος δεν ήρθε στις κάλπες στις προηγούμενες εκλογές είναι του ΣΥΡΙΖΑ και θα έρθει στις ερχόμενες. Με βάση τις συσπειρώσεις του 2015 ο περισσότερος κόσμος από αυτούς είναι δικός μας. Ταυτόχρονα υπάρχει και μια πίεση η οποία φαίνεται ότι εμφανίζεται στα μικρότερα κόμματα, επ’ ωφελεία των μεγάλων κομμάτων, Εμείς πιστεύουμε ότι σ αυτή τη διαδικασία θα έχουμε μια τέτοια αύξηση η οποία μπορεί να φτάσει ακόμα και σε ένα νικηφόρο αποτέλεσμα.
Υπάρχει αυτή η τάση και τη βλέπουμε και στις δημοσκοπήσεις που γίνονται. Το βλέπουμε στα ποσοστά των μικρών κομμάτων που υπήρχαν και δεν κατέβηκαν στις εθνικές εκλογές. Υπάρχει ένας κόσμος ιδιαίτερα στα κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, ο οποίος παρουσίασε ποσοστά πάρα πολύ μικρά κι εμείς πιστεύουμε ότι αυτή την ώρα και αυτός ο κόσμος αλλά και η συμμετοχή θα μας δημιουργήσουν προϋποθέσεις για νικηφόρο αποτέλεσμα.
Ότι η Ν.Δ. έχει ανέβει τόσο ψηλά πως το εξηγείται;
Τόσο ψηλά δεν ανέβηκε, ήταν η αποχή που ανέβασε τα ποσοστά της. Πιστεύουμε ότι το θέμα της αποχής είναι ένα ζήτημα, που αν όντως καταφέρουμε και πείσουμε τον κόσμο να έρθει να ψηφίσει θα το ξεπεράσουμε. Σας περιέγραψα από την αρχή ότι υπάρχουν δυσκολίες . Εμείς τη μάχη τη δίνουμε, μην ξεχνάτε ότι δίναμε μάχες σε εποχές με το 2,5 και το 3% και έχουμε συνηθίσει στις δυσκολίες. Όλοι οι βουλευτές τρέχουν, υπάρχει μια συλλογικότητα όσον αφορά τη λειτουργία των βουλευτών.
Να μην ξεχνάμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας σε στιγμές πάρα πολύ δύσκολές. Φέραμε ένα θετικό αποτέλεσμα, προς την κατεύθυνση ότι η χώρα πλέον έχει βγει από τα μνημόνια και τις υποχρεώσεις, μπορεί από μόνη της να διαχειρίζεται τα δημοσιονομικά της θέματα…
Μπορεί να υπάρχουν δεσμεύσεις αλλά αυτές τις δεσμεύσεις θα της υλοποιεί η ίδια με δικές της πολιτικές, όχι με πολιτικές που καθορίζουν οι άλλοι. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.
Οι δεσμεύσεις υπάρχουν αλλά το πώς θα υλοποιηθούν είναι θέμα της πολιτικής που εφαρμόζει η εκάστοτε κυβέρνηση.
Κύριε Αποστόλου θέλετε να δώσετε απαντήσεις σε πολλά που ακούστηκαν.
Οπωσδήποτε θα ξεκινήσω από το φίλο μου και εδώ και χρόνια σύντροφο Στάθη Σταυρόπουλο. Την περίοδο που και ο κ. Βαρουφάκης συμμετείχε στη Κυβέρνηση στις αποφάσεις που έπαιρνε η κυβέρνηση ήταν συμμέτοχοι όλοι. Μάλιστα ο Βαρουφάκης ήταν εισηγητής σε θέματα οικονομικά. Άρα λοιπόν δε μπορεί σήμερα να διαφοροποιείται, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εγώ συμφωνώ ότι κάτι δεν κάναμε σωστά.
Σχετικά με το νούμερο των 86 δις, που ειπώθηκε ότι ζημιώσαμε τη χώρα ,δεν είχαμε καμία αύξηση .,ούτε κατά ένα ευρώ, του δημόσιου χρέους. Απλώς ανακυκλώσαμε υποχρεώσεις και βεβαίως τις ανακυκλώσαμε και με τη σύμφωνη γνώμη και τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των θεσμών, γιατί μεταφέρθηκαν αυτές οι υποχρεώσεις προς τη δική τους κατεύθυνση. Εγώ σας λέω ότι δεν υπήρξε καμία επιβάρυνση. Μιλάμε για ανακύκλωση, υπήρχαν δόσεις τις οποίες έπρεπε να πληρώσουμε με αυτά τα χρήματα Άρα λοιπόν στην προκειμένη περίπτωση δεν επιβαρύναμε ονομαστικά το χρέος.
Βάλατε το θέμα των capital control. Όλοι μαζί τα αποφασίσαμε και εισηγητής ήταν αντίστοιχα ο αρμόδιος Υπουργός Οικονομικών, δηλαδή ο κ. Βαρουφάκης. Ξέρω πως λειτουργεί το Υπουργικό Συμβούλιο. Αποφάσισε με βάση την εισήγηση, που πάντα γίνεται από τον αρμόδιο Υπουργό. Είναι δυνατόν για παράδειγμα να συζητάμε θέματα του αγροτικού χώρου και να μην εισηγείται ο αρμόδιος Υπουργός και να αποφασίζει το Υπουργικό Συμβούλιο;
Κάποια στιγμή πρέπει να αντιμετωπίζουμε σοβαρά τις καταστάσεις και με βάση όπως διαμορφώνονται. Άρα λοιπόν δε φορτώσαμε το χρέος μας ούτε 1 ευρώ.
Ειπώθηκε από πλευράς της Ν.Δ. ότι παρερμηνεύουμε τις εκφράσεις της, όχι. Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για 7ήμερη λειτουργία. Ξέρετε ιδιαίτερα σε δύσκολες εποχές για έναν εργαζόμενο τι σημαίνει αυτό, ότι δεν μπορεί να αντιδράσει στη μετατροπή της 7ήμερης λειτουργίας σε 7ήμερη εργασία. Το είπε αυτό ο κ. Μητσοτάκης, όπως είπε και το σχετικό με το θέμα της εισόδου του ιδιωτικού τομέα στον ασφαλιστικό τομέα.
Είναι χαρακτηριστική η φράση, σύστημα Πινοσέτ. Εσείς τα είπατε αυτά όχι εμείς.
Άρα λοιπόν όταν μιλάμε αυτή την ώρα για πρόγραμμα είναι δυνατόν να μη μιλάμε για το φορολογικό; Εμείς έχουμε καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση.
Μέχρι την έξοδο της χώρας τον Αύγουστο είχαμε συγκεκριμένες μνημονιακές υποχρεώσεις, από κει και πέρα δεν είδατε τι έγινε από την πλευρά της κυβέρνησης και σε πρώτη και σε δεύτερη φάση;
Δεν μειώθηκε το Φ.Π.Α στο χώρο της εστίασης από το 24 στο 13%, δε μειώθηκαν άλλοι φόροι; Είπαμε ότι μπήκαμε σε κανονικότητα τον Αύγουστο και είχαμε ως πρώτο θέμα την αύξηση του υποκατώτατου μισθού, κάναμε παρέμβαση μείωσης και στο Φ.Π.Α. και ταυτόχρονα μια ελάφρυνση και στον ΕΝΦΙΑ.
Μειώθηκε η μερική απασχόληση, όπως μειώθηκε και η ανεργία. Τη πήραμε στο 29 ,κοντά στο 30%, και την πήγαμε 10 μονάδες κάτω. Μειώσαμε την ανεργία, στηρίξαμε ειδικά τους άνεργους, ειδικά τους οικονομικά ασθενέστερους και βεβαίως όταν μας επέτρεψαν δημοσιονομικά οι συνθήκες μπήκαμε και σε μονιμότερου χαρακτήρα παροχές, όπως η 13η σύνταξη.
Μην αναφέρετε ότι έγιναν προεκλογικά αυτά σε εμάς, σας το έχω αναφέρει αυτό, ότι στον αγροτικό χώρο πληρώνανε μέχρι την Κυριακή το πρωί που άνοιξαν οι κάλπες του Γενάρη του2015 Μη μιλάτε λοιπόν ότι εμείς κάναμε προεκλογικές παροχές;
Σας παρακαλώ μίλησα ότι ονομαστικά το χρέος δεν αυξήθηκε, σε ποσοστό του ΑΕΠ είναι εντελώς διαφορετικά τα πράγματα. Να μη βάζετε λέξεις στο στόμα σας και χαρακτηρίζετε συνομιλητές σας, οι οποίες δεν είναι πραγματικές. Σας είπα εγώ ότι λέτε ψέματα; Γιατί βάζετε τέτοια λέξη στο στόμα σας; Όταν μιλάμε για χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι λογικό να υπάρχει μια αύξηση, όταν όμως μιλάμε ονομαστικά για το χρέος δεν υπάρχει . Εκεί είναι η διαφωνία μας.
Άκουσα την εκπρόσωπο της Ν.Δ. ότι θα καταργήσετε τα επιδόματα; Τα λέτε επιδόματα πείνας και τυράννιας… Θα τα καταργήσετε κι αυτά; Να το ακούσει η ελληνική κοινωνία. Είδατε λοιπόν πως βγαίνουν οι λέξεις μερικές φορές. Να το πείτε ότι καταργείτε τα επιδόματα, αυτά που εμείς με μεγάλο κόπο και προσφορά του ελληνικού λαού δώσαμε στους οικονομικά ασθενέστερους. Το πληροφορήθηκε κι αυτό ο ελληνικός λαός…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου