Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Αποστόλου: Στο θέμα της βιντζότρατας ακολουθούμε τις συμβουλές των επιστημόνων και τις κατευθύνσεις της Ε.Ε.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα,  30 Οκτωβρίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, συναντήθηκε σήμερα, ανταποκρινόμενος άμεσα σε σχετικό αίτημα, με επιτροπή παράκτιων αλιέων που κινητοποιούνται για  την κατάργηση της βιντζότρατας.

Σε δήλωσή του, ο κ. Αποστόλου ανέφερε τα εξής:

«Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε  το χαρτοφυλάκιο του ΥΠΑΑΤ το 2015, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τον κίνδυνο παραπομπής της χώρας μας στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, καθώς δεν είχαμε εφαρμόσει ως χώρα τον Κανονισμό της Μεσογείου, στο κομμάτι που αφορά την εκπόνηση του διαχειριστικού σχεδίου για τις βιντζότρατες. 
Προχωρήσαμε λοιπόν, στην ανάθεση, στο ΕΛΚΕΘΕ και το ΙΝΑΛΕ, τα δύο Ινστιτούτα που αποτελούν τους συμβούλους της Πολιτείας σε θέματα αλιείας, της σύνταξης της απαιτούμενης μελέτης για το διαχειριστικό σχέδιο για τη βιντζότρατα, το οποίο εγκρίθηκε από την Ε.Ε. και ισχύει για τη χώρα μας. 
Κάναμε κάθε τι δυνατόν ώστε η χώρα μας να γλυτώσει νέα πρόστιμα, από αυτά που ήδη μας κληροδοτήθηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και το καταφέραμε. Στις 27 Απριλίου 2017 η Υπόθεση τέθηκε στο αρχείο, με Απόφαση του Κολλεγίου των Επιτρόπων.
Η βιντζότρατα είναι ένα αλιευτικό εργαλείο που μέχρι και το 2006 δούλευε κοντά στην ακτή.  Ήδη ο αριθμός των σκαφών έχει μειωθεί από τα 456 το 2007 στα 130 το 2017. Οφείλουμε να εφαρμόσουμε πιστά τις συμβουλές των επιστημόνων και μόλις έχουμε τα αποτελέσματα των μελετών, θα μπορούμε, σε εθνικό επίπεδο πλέον, να δούμε κατά πόσο χρειάζεται να εφαρμόσουμε νέα διαχειριστικά Μέτρα ή να προχωρήσουμε στην πλήρη κατάργηση του εργαλείου».



1 σχόλιο:

  1. Αξιότιμε κύριε υπουργέ,
    Ως επαγγελματίας αλιέας επιθυμώ να θέσω υπόψη σας ορισμένα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τα καταστροφικά αποτελέσματα της χρήσης της βιντσότρατας.
    Ενδεικτικά λοιπόν αναφέρω ότι:
    -Στο τομέα τις παράκτιας αλιείας έχουμε 15000 περίπου σκάφη.Στο κάθε ένα από αυτά απασχολείται άμεσα 1,5 εργάτης κατά μέσο όρο.Σε αυτούς θα πρέπει να συνυπολογίσουμε καραβομαραγκούς,μηχανικούς,τεχνίτες διχτυών και ένα πλήθος επαγγελματιών που υποστηρίζει και υποστηρίζεται από την παράκτια αλιεία.
    Ξεχωριστή αναφορά θα πρέπει να γίνει στους επαγγελματίες των ακριτικών νησιών της χώρας,των οποίων η βιωσιμότητα απειλείται από την μη συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή οδηγία περί συρόμενων εργαλείων.
    -Με δεδομένο ότι οι παράκτιοι αλιείς αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό της εθνικής αλιευτικής παραγωγής και άρα συνιστούν ένα υπολογίσιμο μέγεθος στο ΑΕΠ της χώρας,θα πρέπει να δοθεί περισσότερη έμφαση στην αειφόρο ανάπτυξη των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.
    Συνοψίζοντας αναφερόμαστε σε :
    15000 σκάφη Χ1.5 εργαζόμενοι=22500 οικογένειες Χ3 άτομα η κάθε οικογένεια=70000 περίπου άτομα + μία συνεχώς αυξανόμενη μερίδα της κοινής γνώμης ευαισθητοποιημένης σε οικολογικά ζητήματα=κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες πολίτες.Τα βλέμματα όλων αυτών είναι στραμμένα σε σας και στο έργο σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή