Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

Συνάντηση του Υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου με συνεταιρισμούς και ομάδες παραγωγών του νομού Ηλείας.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

                            


Αθήνα, 26 Οκτωβρίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε σήμερα ευρεία συνάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου, με συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών και   βουλευτές του νομού Ηλείας.

Στη συνάντηση τέθηκαν θέματα που αφορούν τον αγροτικό χώρο της ευρύτερης περιοχής, όπως είναι
η βασική ενίσχυση, η κορινθιακή σταφίδα, η βιομηχανική ντομάτα, οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, οι καταστροφές από τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Ηλεία, καθώς και η ενοικίαση γεωργικού χαρακτήρα παραλίμνιων εκτάσεων της ευρύτερης περιοχής Αγουλινίτσας.

Ειδικότερα, στη συνάντηση παρευρέθησαν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Χρήστος Βαλιανάτος και  Σωτήρης Κακαλέτρης,  ο πρόεδρος της Παναιγειάλειου Ένωσης Αθανάσιος Σωτηρόπουλος  και ο Διευθυντής Μιλτιάδης Σταυρόπουλος,  οι βουλευτές Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Γεωργοπούλου - Σαλτάρη και Μ. Μπαλαούρας και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης  Κουτσούκος.


Σε ό,τι αφορά τις πληρωμές και συγκεκριμένα  την προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης ο κ. Αποστόλου τόνισε ότι για μία ακόμα φορά το ΥΠΑΑΤ προχώρησε στην έγκαιρη καταβολή της, ενώ για όσους η συγκεκριμένη ενίσχυση ήταν μικρότερη των 250 ευρώ, επεσήμανε ότι  αυτή θα καταβληθεί στο σύνολό της περίπου στο τέλος Δεκεμβρίου, όπου θα πραγματοποιηθεί και η εξόφληση του ποσού της βασικής ενίσχυσης. 

Επιπλέον, για την αναδιάρθρωση της καλλιέργειας κορινθιακής σταφίδας υπογράμμισε ότι μπορεί να επιτευχθεί μέσω των σχεδίων βελτίωσης, για τα οποία ήδη υπάρχει σχετική προδημοσίευση της δράσης. Για την περίπτωση των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ καθώς και για την κάλυψη των ζημιών από τις πλημμύρες του 2016, ο υπουργός τόνισε ότι ήδη σε ότι αφορά τις ασφαλιστικές καλύψεις μέσω ΕΛΓΑ τα θέματα έχουν δρομολογηθεί. Επιπλέον, ανέφερε ότι σύντομα ξεκινάει και η σύνταξη της σχετικής υπουργικής απόφασης που θα αφορά την κάλυψη μη ασφαλιστέων ζημιών του 2016 μέσω των αποκαλούμενων κρατικών οικονομικών ενισχύσεων, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «στόχος μας είναι μέχρι το τέλος του έτους να ενεργοποιήσουμε και το μέτρο 5.2 του νέου ΠΑΑ 2014-2020, που αφορά στις  Επενδύσεις αποκατάστασης ζημιών σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Αναφορικά με τις ζημιές από τις πρόσφατες πυρκαγιές στην περιοχή, ο ΕΛΓΑ ήδη προχωράει στην κάλυψη των συγκεκριμένων αποζημιώσεων ενώ σε ότι αφορά την τυχόν ενίσχυση των κτηνοτρόφων και των μελισσοκόμων σε τροφές είναι κάτι που το εξετάζουμε σε συνάρτηση με τα στοιχεία που συλλέγουμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες καθώς και τους διαθέσιμους πόρους».

Οι ενοικιαζόμενες καλλιεργούμενες εκτάσεις γύρω από την ευρύτερη περιοχή της Αγουλινίτσας, όπως δήλωσε ο κ. Αποστόλου, είναι ένα θέμα που απασχολεί  το ΥΠΑΑΤ και σύντομα θα υπάρξει ευρεία σύσκεψη με τους αρμόδιους φορείς ώστε να καταθέσουν προτάσεις στην καλύτερη αξιοποίησή τους και διάθεση της χρήσης τους. Τέλος, σε ό,τι αφορά την πίεση της τιμής που δέχθηκε η βιομηχανική ντομάτα στην Ηλεία, ο κ. Αποστόλου τόνισε ότι ο συνεργατισμός (που ήδη υπάρχει στην περιοχή) σε συνδυασμό με τον πρόσφατο νόμο που ψηφίστηκε και υποχρεώνει την πληρωμή των νωπών προϊόντων μέσα σε 60 ημέρες, αποτελούν τα κατάλληλα εργαλεία ώστε οι παραγωγοί να εμπορευτούν με καλύτερους οικονομικούς όρους τα προϊόντα τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου