Κυριακή 10 Αυγούστου 2014

Σοκ στον αγροτικό κόσμο (*)

(*) Δημοσιεύτηκε στην Αυγή της Κυριακής 10.08.2014
του Βαγγέλη Αποστόλου
Την περασμένη εβδομάδα ο αγροτικός χώρος υπέστη ένα διπλό σοκ. Το πρώτο με τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων εφαρμογής του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), όπου είδε τα χωράφια του, ακόμη κι αυτά που καλλιεργούσε, να βαφτίζονται οικόπεδα και μάλιστα να υπολογίζεται ο φόρος τους με αξίες Μυκόνου και Σαντορίνης.
Το δεύτερο με την απόφαση του πρωθυπουργού της Ρωσίας Ντιμίτρι Μεντβέντεφ να επιβάλει εμπάργκο στις εισαγωγές όλων των νωπών αγροτικών προϊόντων της Ε.Ε. για έναν χρόνο, πράγμα που καθιστά άμεσα αδύνατη τη διάθεση μιας δικής μας παραγωγής αξίας άνω των 400 εκατομμυρίων ευρώ και μεσοπρόθεσμα επιφέρει την απώλεια της μεγαλύτερης αγοράς των ελληνικών ποτών και τροφίμων.
Στη περίπτωση του ΕΝΦΙΑ οι αγρότες βίωσαν για μια ακόμη φορά τη γνωστή εικόνα: βουλευτές της συγκυβέρνησης, που ψήφισαν τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις να επιχειρούν, δήθεν διαμαρτυρόμενοι, να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, το δε υπουργείο Οικονομικών, μετά βέβαια από ακόμη μια εντολή του κ. Σαμαρά(!!!), να υπόσχεται διορθώσεις.
Ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ψηφιζόταν ο ΕΝΦΙΑ, τόνιζε ότι η ύπαιθρος της Ελλάδας θα πληγεί περισσότερο, πόσο μάλλον που προβλεπόταν και η εισαγωγή στον συγκεκριμένο φόρο και των ακινήτων που υπηρετούν την αγροτική δραστηριότητα .
Για την ανάγκη στήριξης των εξαγωγικών δυνατοτήτων των αγροτικών μας προϊόντων πριν έναν μήνα είχε επισκεφτεί την Ημαθία και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν η αρχή της εξαγωγικής περιόδου, κυρίως του ροδάκινου της περιοχής, όταν φάνηκαν οι πρώτες δυσκολίες που είχαν συνδεθεί με τον πόλεμο της Ουκρανίας.
Τα γεγονότα που ακολούθησαν όχι μόνο ανέδειξαν την αναγκαιότητα της επίσκεψης, αλλά και τη σχετική σκληρή επισήμανση του προέδρου στις συναντήσεις με τους παραγωγούς για την κακή διαχείριση από πλευράς της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε. του ζητήματος της Ουκρανίας, πράγμα που μπορούσε να λειτουργήσει, όπως και τελικά έγινε, και σε βάρος της χώρας μας .
Για την αντιμετώπιση του εμπάργκο της Ρωσίας, ο κ. Σαμαράς κρύφθηκε και επιστρατεύθηκαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Καρασμάνης και ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Βενιζέλος. Ο πρώτος έσπερνε ψεύτικες διαβεβαιώσεις στους βουλευτές στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της περασμένης Τρίτης ότι οι εξαγωγές των ελληνικών αγροτικών προϊόντων θα συνεχιστούν απρόσκοπτα και ο δεύτερος ψεύτικες ελπίδες για «μικρότερες δυνατές επιπτώσεις», υιοθετώντας κατά τρόπο πρωτοφανή τη διπλωματία της ικεσίας.
Αλήθεια, όταν η Ε.Ε. έπαιρνε μέτρα σε βάρος της Ρωσίας, γιατί ο κ. Βενιζέλος όχι μόνο δεν αντιστάθηκε αλλά ούτε καν εξέφρασε την παραμικρή επιφύλαξη;
Δεν αντιλαμβανόταν τότε ότι υπήρχε περίπτωση και από την άλλα πλευρά να ληφθούν αντίμετρα, με την Ελλάδα να είναι από τα πρώτα θύματα;
Φαίνεται λοιπόν και από τα δύο ζητήματα του αγροτικού χώρου ότι η κυβέρνηση δεν είναι απλά πρόχειρη και αναποτελεσματική, αλλά και πιστός εντολοδόχος πολιτικών υποτέλειας που έχουν ως στόχο και αποτέλεσμα τη διάλυση του παραγωγικού ιστού της χώρας και την παράδοση ακόμη και του διατροφικού συμπλέγματος σε ξένα συμφέροντα.
* Ο Βαγγέλης Αποστόλου είναι βουλευτής, συντονιστής ΕΚΕ αγροτικών θεμάτων του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου