(*) Άρθρο του Β. Αποστόλου, δημοσιεύτηκε στην Ελευθεροτυπία 18/08/2014
Ο Έλληνας αγρότης βρίσκεται αυτή την περίοδο αντιμέτωπος με δύο επιθέσεις που τον οδηγούν στην εγκατάλειψη της παραγωγικής του δραστηριότητας. Η πρώτη από τον ΕΝΦΙΑ που βάπτισε τα χωράφια του, ακόμη κι αυτά που καλλιεργεί, οικόπεδα και μάλιστα χρυσοφόρα για τις ΔΟΥ και η δεύτερη από τον Πούτιν, που επέβαλλε εμπάργκο στις εισαγωγές των ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη Ρωσία για ένα χρόνο και βλέπουμε…
Αν η περίπτωση του ΕΝΦΙΑ χαρακτηρίζεται ως γκάφα ή προχειρότητα της Κυβέρνησης, θα φανεί από τις διορθώσεις που θα ακολουθήσουν, το εμπάργκο όμως αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα ανικανότητας και υποτέλειας, αφού θα έχει ως ανεπίστρεπτο αποτέλεσμα την έξοδο της αγροτικής μας παραγωγής από την καλύτερη και πολλά υποσχόμενη Ρώσικη αγορά. Και το χειρότερο όλων είναι ότι ενδέχεται, η όποια αποζημίωση δοθεί, να συνδεθεί με μια από τις χειρότερες εικόνες του αγροτικού χώρου, το θάψιμο των προϊόντων του στις χωματερές.
Για την αντιμετώπιση του εμπάργκο ο κ. Σαμαράς «των εντολών» κρύφθηκε και επιστρατεύθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Βενιζέλος να δώσει ψεύτικες ελπίδες για «μικρότερες δυνατές επιπτώσεις», υιοθετώντας κατά τρόπο πρωτοφανή την διπλωματία της ικεσίας.
Αλήθεια, όταν η Ε.Ε. έπαιρνε μέτρα σε βάρος της Ρωσίας γιατί ο κ. Βενιζέλος όχι μόνο δεν αντιστάθηκε αλλά ούτε καν εξέφρασε την παραμικρή επιφύλαξη;
Δεν αντιλαμβανόταν τότε ότι υπήρχε περίπτωση και από την άλλη πλευρά να ληφθούν αντίμετρα, με την Ελλάδα να είναι από τα πρώτα θύματα;
Προφανώς η κυβέρνηση δεν διανοείται ότι συμμετέχει στην Ε.Ε. με αξίωση στοιχειώδους ισοτιμίας και με δικαίωμα υπεράσπισης των εθνικών της συμφερόντων, πράγμα που άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισπανία, η Ουγγαρία ( ο Πρωθυπουργός της διαφώνησε κάθετα) υπερασπίστηκαν.
Τι να πει λοιπόν κανείς για μια Κυβέρνηση, όταν ακόμη και ο αρμόδιος Υφυπουργός Εξωτερικών ομολογεί ότι «δεν μπορούσαμε να έχουμε προβλέψει ότι θα φτάσουμε σ΄ αυτό το σημείο».
Και κατηγορείται ο ΣΥΡΙΖΑ, που όχι μόνο έγκαιρα προέβλεψε το πρόβλημα αλλά και έγκαιρα βρέθηκε (και ο Πρόεδρός του) στις πληγείσες περιοχές, καταθέτοντας την πρότασή του.
Ήταν αυτονόητη μια τέτοια αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ και για ένα άλλο λόγο: Η ευρύτερη περιοχή, έχοντας βιώσει την εικόνα των χωματερών, έκανε τα τελευταία χρόνια δύο βασικά άλματα για το χώρο, το πρώτο της αναδιάρθρωσης στις δενδρώδεις καλλιέργειες με σκοπό την πλήρη αξιοποίηση της αγοράς, φτάνοντας μέχρι του σημείου να μην πετιέται ούτε ένα κιλό αλλά και να διασφαλίζεται ένα βιώσιμο εισόδημα για τους αγρότες και το δεύτερο της καλύτερης οργάνωσης των αγροτών με τις Ομάδες Παραγωγών.
Αν το εμπάργκο δεν ανακληθεί αυτή η προσπάθεια θα τιναχθεί στον αέρα και θα σημάνει τον οριστικό ενταφιασμό της σημαντικότερης οικονομικής δραστηριότητας της περιοχής.
Αυτά που έπρεπε η Κυβέρνηση να κάνει ως προεδρεύουσα της Ε.Ε., όταν ξέσπασε η κρίση στην Ουκρανία, οφείλει να τα κάνει, έστω και τώρα:
1) Να διαφωνήσει με τα μέτρα της Ε.Ε. και να καταστήσει σαφές ότι οι παραγωγοί και όλοι οι εμπλεκόμενοι στο συγκεκριμένο κύκλο εργασιών θα αποζημιωθούν, ακόμη και από εθνικούς πόρους, αν οι διαθέσιμοι πόροι της Ε.Ε. επαρκέσουν.
2)Να δεσμευτεί ότι η παραγωγή των αγροτών που θα αποζημιωθεί δε θα μπει σε πορεία απόσυρσης προς τις χωματερές, αφού λίγα θα είναι τα νωπά προϊόντα που αναγκαστικά θα καταστραφούν, ενώ τα υπόλοιπα μπορούν να διοχετευθούν είτε προς χυμοποίηση, είτε προς ζωοτροφές, είτε με ευθύνη της Δημόσιας Διοίκησης και μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Εκκλησίας και των δομών αλληλεγγύης σε οικονομικά αδύναμες κοινωνικές ομάδες και
3) Να αντιληφθεί ότι τα προβλήματα αυτά αντιμετωπίζονται μέσα από τη διπλωματία της αγοράς, όπου η απουσία μας είναι πασιφανής και όχι της ελεημοσύνης που επιδίδεται σήμερα.
Είναι η ώρα να αναλάβει τις ευθύνες της και η Ε.Ε., υλοποιώντας άμεσα τη πρόθεσή της για την αποζημίωση των αγροτών κι όχι παραπέμποντας την απόφαση στις καλένδες. Ταυτόχρονα δε, αφού αναθεωρήσει τη στάση της για τις κυρώσεις, να καταστήσει σαφές στη Ρωσία ότι το ασθενέστερο κομμάτι των λαών τους, οι αγρότες, δεν πρέπει να μετατρέπονται σε θύματα αντιπαραθέσεων και σκοπιμοτήτων .
Δυστυχώς όμως η Ε.Ε. εξακολουθεί να παίζει με τη φωτιά. Δεν έχει αντιληφθεί ή δεν θέλει να αντιληφθεί, ότι το ρωσικό εμπάργκο στα τρόφιμα είναι το πρώτο βήμα για χειρότερες καταστάσεις. Κι αυτές οι καταστάσεις ενδέχεται να θυσιάσουν, στη μυλόπετρα της αντιπαράθεσης, και όλες τις εμπορικές συναλλαγές της χώρας μας με τη Ρωσία που ξεπερνούν τα 9,3 δις Ευρώ το χρόνο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου