Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Να γίνουν άμεσα οι εκτιμήσεις των ζημιών από τις χαλαζοπτώσεις και να αποδοθούν έγκαιρα οι αποζημιώσεις.

ΔΗΛΩΣΗ του βουλευτή Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ και υπεύθυνου ΕΕΚΕ Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου με αφορμή την επίσκεψή του στις πληγείσες από τις πρόσφατες χαλαζοπτώσεις περιοχές της Στερεάς Ελλάδας: 

«Τις τελευταίες ημέρες εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών επλήγησαν σε όλη την Ελλάδα από έντονη χαλαζόπτωση . 

Για τον περιορισμό των καταστροφών αυτών είχε σχεδιαστεί εδώ και 2 χρόνια ένα εθνικό πρόγραμμα αντιχαλαζικής προστασίας, ιδιαίτερα των περιοχών της Κεντρικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, που βέβαια δεν παρείχε καμία προστασία, αφού δεν λειτούργησε γιατί η σχετική συμφωνία ανάθεσης του έργου υπεγράφη μόλις προχθές. 

Αυτή την ώρα οι πληγέντες αγρότες βρίσκονται σε αγωνία όχι μόνο για το ζήτημα της έγκαιρης καταβολής των αποζημιώσεων αλλά και για την άμεση εκτίμηση των ζημιών. 

Επειδή η καταστροφή αυτή εμφανίζεται σε μια ώρα που αγροτικός κόσμος επιβαρύνεται συνεχώς με φοροεπιδρομές και χαράτσια κάθε είδους και αν υπάρξουν καθυστερήσεις και περιορισμοί στις αποζημιώσεις τότε θα οδηγηθούν δεκάδες αγροτικές οικογένειες στην οικονομική καταστροφή. 

Επιβάλλεται άμεσα 
1)ο ΕΛΓΑ να ολοκληρώσει τις εργασίες εκτίμησης των ζημιών, ώστε να αποζημιωθούν άμεσα όλοι οι πληγέντες καλλιεργητές. 
2)ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να αντιμετωπίσει τη δεδομένη υποστελέχωση του ΕΛΓΑ, ώστε να μπορέσει να καταγράψει έγκαιρα τις ζημιές και 
3)να αναζητηθούν οι ευθύνες για τη καθυστέρηση εφαρμογής του προγράμματος αντιχαλαζικής προστασίας, αφού είναι γνωστό ότι τα φαινόμενα χαλαζόπτωσης είναι συνήθη στη χώρα μας αυτή τη περίοδο; 

Θα παρακολουθούμε από κοντά την πορεία καταβολής των αποζημιώσεων των πληγέντων, αφού για τις συγκεκριμένες ζημιές έχουν καταβληθεί από τους παραγωγούς τα απαραίτητα ασφάλιστρα και στα ταμεία του ΕΛΓΑ πρέπει να υπάρχουν ως αποθεματικά τα αναγκαιούντα χρηματικά ποσά. »


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου