Ο βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλης Αποστόλου, και Συντονιστής θεμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τοποθετείται ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια της επίκαιρης επερώτησης των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών, Σχετικά με τη φέτα:
«Η αναστάτωση που έχετε φέρει στον αγροτικό χώρο με την αδυναμία σας να τον υπερασπιστείτε, έχει ραγίσει τη κοινωνική συνοχή της περιφέρειας. Δεν βγαίνουν στους δρόμους οι αγρότες γιατί τους αρέσει …βλέπουν κάθε χρόνο τη ζωή τους να γίνεται δυσκολότερη και γι αυτό αντιδρούν. Κι εσείς με την απραξία σας χειροτερεύετε τα πράγματα. Αυτό κάνατε και για το πρόβλημα που συζητάμε .
Ένα δεδομένο του αγροτικού μας χώρου που δεν έχει προσεχθεί, όχι μόνο από εσάς αλλά και τους προκατόχους σας είναι το μεγάλο εύρος του και η δυνατότητά του να παράγει προϊόντα αυξημένης ζήτησης στη παγκόσμια διατροφική αγορά, όπως για παράδειγμα η φέτα. Τι κάνετε όμως για να στηριχτεί το προϊόν τόσο από πλευράς παραγωγής όσο και από πλευράς διάθεσης. Απολύτως τίποτα.
Οι ρυθμοί παραγωγής τα τελευταία χρόνια δείχνουν πτώση του αιγοπρόβειου γάλακτος κατά 50.000 τόνους το χρόνο κι αυτό χωρίς να συνοδεύεται με αντίστοιχη μείωση του αριθμού των ζώων..
Ο λόγος είναι γνωστός σε όλους.. τα ζώα υποσιτίζονται
1)γιατί έχει αισθητά μειωθεί η χρηματοδότηση και μετά τη κατάργηση της αγροτικής πίστης έχει εξαφανιστεί και
2) γιατί οι τιμές των ζωοτροφών έχουν φτάσει στα ύψη.
Στις εξαγωγές τα πράγματα είναι χειρότερα. Ενώ αυξάνονται, εσείς με τις συμπεριφορές σας τις υπονομεύετε.
Θα σταθώ στην απάντησή σας στην Επιτροπή για το αν αποδέχτηκε η χώρα μας, στο πλαίσιο των εμπορικών και οικονομικών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με τον Καναδά, να δοθεί η δυνατότητα στον δεύτερο χρήσης του ονόματος φέτα στα λευκά του τυριά. Τι είπατε:
«Ειδικά, σε ότι αφορά στο προϊόν Φέτα, οι διαπραγματεύσεις απέβησαν γόνιμες. Ο Καναδάς αναγκάστηκε να σεβαστεί την απόφαση της Ε.Ε. για τη Φέτα ως προϊόν Π.Ο.Π. που διακινείται αποκλειστικά από την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή αγορά. Κατόπιν αυτού, επήλθε συμφωνία σχετικά με την διακίνηση της Φέτας στον Καναδά, με την οποία αλλάζουν ριζικά οι πρακτικές του παρελθόντος.
Συγκεκριμένα με την εν λόγω συμφωνία οι νέοι παραγωγοί του Καναδά δεν επιτρέπεται να αναγράψουν «φέτα», αλλά «τύπου φέτας», δηλαδή μείνατε ευχαριστημένος γιατί θα συνεχιστεί ουσιαστικά η μέχρι σήμερα διαχείριση του λευκού τυριού του Καναδά που πουλιόταν ως Φέτα. Κι αυτό το θεωρείτε επιτυχία.
Η συγκεκριμένη συμφωνία αποτελεί εξοντωτικό χτύπημα σε ένα προϊόν που ήδη έχει κατακτήσει ηγεμονεύουσα θέση στην παγκόσμια αγορά. Και τις συνέπειες αυτού του χτυπήματος τις είδαμε σε επόμενο χρόνο. Σε επιστολή του Υπουργού Εμπορίου της Σιγκαπούρης, η οποία στάλθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2013, φαίνεται καθαρά ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κάνει ανάλογη με τη συμφωνία του Καναδά για τη φέτα και με τη Σιγκαπούρη.
Στην επιστολή αυτή, είναι ξεκάθαρο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρησιμοποιεί και για άλλη μια φορά τη φέτα για τα συμφέροντα των βορειοδυτικών εταίρων μας, παρά τις διαβεβαιώσεις, τόσο από τον υπουργό κ. Χατζηδάκη όσο και τον υφυπουργό κ. Μηταράκη, οι οποίοι σε όλους τους τόνους διαβεβαίωναν ότι είναι πολύ καλή η συμφωνία με τον Καναδά και ότι θα ισχύει μόνο εντός της συγκεκριμένης χώρας”.
Από ενημέρωση που είχαμε από το Υπουργείο Εξωτερικών στο Ντουμπάι: λευκό τυρί κοινοτικής προέλευσης (Δανία και Γαλλία) πωλείται με χρησιμοποίηση της προστατευμένης ονομασίας φέτας. Από όλα αυτά φαίνεται ξεκάθαρα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεπουλάει τη φέτα και αναρωτιόμαστε αν είναι δυνατόν να σχεδιάζονται τέτοιες συμφωνίες χωρίς προηγουμένως να ερωτηθεί η ελληνική πλευρά; Δυστυχώς για μία ακόμη φορά αποδείχθηκε ότι η χώρα μας δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί προς όφελός της τις δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα που έχει στον αγροτοδιατροφικό.
Ένας από τους βασικότερους λόγους που έχουν συμβάλει στην ευρεία διάδοση του προϊόντος τα τελευταία χρόνια είναι το γεγονός ότι η φέτα είναι από τα βασικά προϊόντα στο «καλάθι» της μεσογειακής διατροφής, που έχει τις γνωστές πλέον σε όλους ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό. Έχετε τεράστια ευθύνη. Έχετε υποστεί μια στρατηγική ήττα που θα έχει ανυπολόγιστες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές επιπτώσεις για τη χώρα μας”.
Τι έχετε κάνει για να δημιουργηθεί ελεγκτικός μηχανισμός στην Ε.Ε. για την τήρηση των όρων του κανονισμού 1151/2012 όσον αφορά την προστασία των προϊόντων ΠΟΠ-ΠΓΕ, διότι ευρωπαϊκές εταιρείες κυκλοφορούν με την ετικέτα «φέτα» ψευδεπίγραφα προϊόντα εκτός Ε.Ε; Απολύτως τίποτα .
Η συμφωνία Ε.Ε. με τον Καναδά έχει απλώς μονογραφεί … δεν έχει υπογραφεί ακόμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το θέμα θα διαχειριστεί η νέα Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το νέο Ευρωκοινοβούλιο που θα προκύψουν μετά τις εκλογές. Υπάρχει λοιπόν δυνατότητα διαπραγμάτευσης μέχρι την ολοκλήρωση της συμφωνίας .
Η υπόθεση της φέτας δεν έχει κλείσει..
Είναι η τελευταία σας ευκαιρία να δείξετε μια ελάχιστη αποτελεσματικότητα για τον αγροτικό χώρο.»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου