Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Κτηματολόγιο χωρίς δημόσιο έλεγχο (*)

(*) Πηγή Ελευθεροτυπία: http://www.enet.gr/?i=portofoli.el.home&id=367534

Σε μετωπική σύγκρουση οδηγείται η αξιωματική αντιπολίτευση με την κυβέρνηση για τη δημόσια περιουσία, με αφορμή το νομοσχέδιο για τους δασικούς χάρτες και το κτηματολόγιο, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή και αρχίζει η επεξεργασία του στην αρμόδια επιτροπή παραγωγής και εμπορίου την Πέμπτη.

Τα 4 τελευταία χρόνια δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε ένα νέο πρόγραμμα κτηματογράφησης
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Βαγγέλης Αποστόλου, δηλώνει στην «Ε» ότι «η δημόσια γη μπαίνει στο στόχαστρο» και καταγγέλλει: «Το σίγουρο είναι ότι εκατοντάδες χιλιάδες καταπατητές και διεκδικητές θα βρουν στη φαρέτρα τους την επομένη της ψήφισης του σχεδίου νόμου άλλο ένα, το ισχυρότερο από καταβολής του ελληνικού κράτους, όπλο για τη λεηλασία της δημόσιας γης».

Αφορμή για να ανεβούν οι αντιπολιτευτικοί τόνοι, ενώ αναμένονται ευρύτερες αντιδράσεις και από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και στους κόλπους της τρικομματικής κυβέρνησης, δίνει το γεγονός ότι στο επίμαχο νομοσχέδιο προστέθηκε την τελευταία στιγμή από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος ρύθμιση, με την οποία ο Οργανισμός Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας (ΟΚΧΕ) πρακτικά καταργείται, αφού αφομοιώνεται από την «Κτηματολόγιο Α.Ε.».
Δημιουργείται μια νέα εταιρεία, η οποία μετονομάζεται σε Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση (ΕΚΧΑ Α.Ε.).
Η «Κτηματολόγιο Α.Ε.», με περισσότερους από 400 υπαλλήλους είναι η εταιρεία που υλοποιεί τα προγράμματα του κτηματολογίου, τα οποία καρκινοβατούν, αφού επί δύο δεκαετίες έχουν δαπανηθεί συνολικά περί τα 1 δισ. ευρώ και έχει υλοποιηθεί μόλις το 17,7% του συνολικού έργου, ενώ τα τέσσερα τελευταία χρόνια δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε ένα νέο πρόγραμμα κτηματογράφησης.
Ο ΟΚΧΕ που καταργείται, είναι ένας μικρός και ευέλικτος φορέας με 30 υπαλλήλους, κυρίως εξειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό, που αποτελεί δικλίδα ασφαλείας για το δημόσιο χαρακτήρα του κτηματολογίου, τις κτηματολογικές αρμοδιότητες νομιμοποιητικού χαρακτήρα στο έργο της «Κτηματολόγιο Α.Ε.», της διαχείρισης με δημόσιο έλεγχο των εισπράξεων από τα τέλη κτηματολογίου, που θα ανέλθουν άνω των 1,5 δισ. ευρώ την επόμενη επταετία.
Επίσης ο ΟΚΧΕ έχει την ευθύνη διαχείρισης της Εθνικής Υποδομής Γεωχωρικών Πληροφοριών, που είναι προαπαιτούμενο για το σχεδιασμό και τις επενδύσεις, στις οποίες η απεικόνιση των γαιών είναι θεμελιώδους σημασίας.
Παρέμβαση
Ο Βαγγέλης Αποστόλου, βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ, στη δήλωση-παρέμβασή του μέσω της «Ε», μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «στην κοινή αντίληψη ότι το Εθνικό Κτηματολόγιο δεν υπερασπίζεται τη δημόσια γη και από εργαλείο καταγραφής και προστασίας έχει καταστεί εργαλείο επιβράβευσης της λεηλασίας της, η κυβέρνηση απαντά με την εκχώρηση όλων των διαδικασιών καταγραφής των εμπράγματων δικαιωμάτων δημοσίου και ιδιωτών αλλά και σύνταξης των δασικών χαρτών στο βασικό υπεύθυνο αυτής της πορείας, την "Κτηματολόγιο Α.Ε.".»

Οι βασικές ρυθμίσεις του ν/σ που υπηρετούν αυτόν το στόχο είναι:
Η κατάργηση του ΟΚΧΕ και η μεταφορά των αρμοδιοτήτων του στην "Κτηματολόγιο Α.Ε.", ενώ έπρεπε να συμβεί το αντίθετο.
Η εξαφάνιση του τεκμηρίου κυριότητας του Δημοσίου, ένα δεδομένο ισχυρότερο του τίτλου, που το σεβάστηκαν όλες οι κυβερνήσεις της νεότερης Ελλάδας γιατί εδράζεται στις διεθνείς συνθήκες και τα πρωτόκολλα που υπεγράφησαν κατά την απελευθέρωση των ελληνικών εδαφών κι ως τέτοιο αποτελεί το ισχυρότερο εργαλείο υπεράσπισης μιας μεγάλης δημόσιας περιουσίας και
Η υφαρπαγή των αρμοδιοτήτων κύρωσης των δασικών χαρτών από τη δασική υπηρεσία και η εκχώρησή της στην "Κτηματολόγιο Α.Ε.".
Ταυτόχρονα βέβαια ανοίγει και ο δρόμος της εισόδου των ιδιωτών στο κτηματολόγιο, παρ' ότι ο υπουργός ΥΠΕΚΑ, ο κ. Λιβιεράτος, διαβεβαίωνε για το αντίθετο λέγοντας ότι "καμιά άλλη χώρα της Ευρώπης δεν έχει ιδιωτικοποιήσει το κτηματολόγιό της"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου