Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

ΣΕΛΜΑΝ: Πρωτοχρονιάτικος «μποναμάς» η απόλυση των 174 εναπομείναντων εργαζομένων της στην Εύβοια.


Πηγαίνοντας στη δουλειά τους αμέσως μετά τις γιορτές οι εργαζόμενοι της επιχείρησης έμαθαν την απόφαση της εταιρείας για την οριστική διακοπή των εργασιών της στις 8/2/13. Απόφαση που είναι νομοτελειακό αποτέλεσμα της πολιτικής του δικομματισμού, της συγκυβέρνησης και των εργοδοτικών αυθαιρεσιών και επιδιώξεων

Εδώ και αρκετά χρόνια με σειρά παρεμβάσεων μας, επισημάναμε τις ευθύνες των κυβερνήσεων του δικομματισμού αλλά και της συγκυβέρνησης αργότερα, για το όργιο αυθαιρεσιών, παρανομιών και εκβιασμών των τωρινών και προηγούμενων ιδιοκτητών προς τους εργαζόμενους της κάποτε κραταιάς και ιστορικής βιομηχανίας ΣΕΛΜΑΝ.

Τονίζαμε επίσης ότι οι νέοι ιδιοκτήτες παίζουν παιχνίδια κερδοσκοπίας στις πλάτες των εργαζομένων και του δημοσίου συμφέροντος, έχοντας αγοράσει σε χαμηλή τιμή τεράστιες εκτάσεις και εξοπλισμό, που συνειδητά και σταδιακά οδηγούσαν σε υπολειτουργία και απαξίωση. Δεν υλοποίησαν εγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια, αρνήθηκαν τις σχετικές επιδοτήσεις επενδύσεων και για σειρά ετών οδήγησαν την επιχείρηση σε υλική και ηθική απαξίωση. Σε αυτή τη πορεία απολύσανε εκατοντάδες εργαζόμενους, καθυστέρησαν αποζημιώσεις, εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο τις μειώσεις μισθών και τη νομοθετική επιδείνωση κάθε είδους εργασιακού δικαιώματος.


Κύριος εκφραστής όλων αυτών των πολιτικών ο πρώην διευθύνων σύμβουλος και πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ κ. Φαρμάκης . Στόχος τους ήταν και είναι η εκμετάλλευση των παγίων στοιχείων και της γεωγραφικής θέσης της εταιρείας προς άλλη κατεύθυνση. 

Η μνημονιακή πολιτική των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης έδωσε αέρα στα σχέδια τους. Έτσι έφτασαν στο σημείο να ανακοινώσουν την οριστική διακοπή της λειτουργίας του εργοστασίου στο Βασιλικό Χαλκίδας και την απόλυση των εναπομείναντων 174 εργαζομένων. Οι αίολες δικαιολογίες της ΣΕΛΜΑΝ για τους λόγους διακοπής της λειτουργίας δεν πείθουν κανένα. Όσιο για τις κατηγορίες της εταιρείας κατά των εργαζομένων, δεν περιμέναμε και κάτι διαφορετικό, αφού τόσα χρόνια τώρα η τωρινή και προηγούμενη διεύθυνση μαζί με τα γνωστά «παπαγαλάκια» της «αντικειμενικής» ενημέρωσης πιπιλίζουν την ίδια καραμέλα.

Είναι φανερό ότι πίσω από αυτή την ενέργεια βρίσκονται άλλα σχέδια, για τα οποία υπάρχει προεργασία, ενημέρωση και συμφωνία  αυτών που είναι πρόθυμοι να «συμβάλλουν» στην υλοποίησή τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει τη συμπαράστασή του στους απολυμένους και εργαζόμενους της ΣΕΛΜΑΝ και ταυτόχρονα την αποφασιστικότητά του να αγωνιστεί μαζί τους για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους και του δημόσιου συμφέροντος. Καλούμε τους φορείς και τους πολίτες της Εύβοιας να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου