Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023

Βαγγέλης Αποστόλου: Να επεκταθεί και να συμπληρωθεί το κοινωφελές πρόγραμμα των ρητινοκαλλιεργητών της β. Εύβοιας

Χαλκίδα, 9 Ιανουαρίου 2023


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δήλωση του Βαγγέλη Αποστόλου, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ευβοίας και πρώην Υπουργού, με αφορμή τη σημερινή κινητοποίηση των ρητινοκαλλιεργητών και των υλοτόμων της β. Εύβοιας για τη διασφάλιση της απασχόλησής τους:

« Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όχι μόνο συμπαραστέκεται στη κινητοποίησή τους, αλλά και έχει από την επομένη της ολοκληρωτικής καταστροφής της περιοχής αναδείξει τις προτάσεις του. Μάλιστα σε μια από τις επισκέψεις του ο Πρόεδρός, Αλέξης Τσίπρας, είχε και ιδιαίτερη συνάντηση μαζί τους.

Άμεσα απαιτείται η έναρξη του 2ου κύκλου του 7ετούς προγράμματος με την ταυτόχρονη εξόφληση των οφειλομένων και τη διεύρυνση του κύκλου, ώστε να διασφαλίζεται η επανάληψή του.

Πριν την καταστροφή γύρω από τα δάση, πλην των ρητινοκαλλιεργητών, δραστηριοποιούνταν κι ένας κόσμος που η σχέση του με το δάσος ήταν σχέση ζωής, όπως οι δασεργάτες, και τα μέλη των δασικών συνεταιρισμών. Όλοι αυτοί όχι μόνο μπορούν αλλά και πρέπει να απασχοληθούν σε εργασίες διαχείρισης των δασών, από την καλλιέργεια μέχρι τη φύλαξη.

Για τους ρητινοκαλλιεργητές, που αποτελούν και την πλειονότητα, αυτό πρέπει να γίνει μέχρι να δοθεί η δυνατότητα επαναπροσέγγισης της ρητινοκαλλιέργειας. Για τους υπόλοιπους η δασική απασχόληση θα εξακολουθήσει να υπάρχει, ιδιαίτερα στη διαχείριση και την πρόληψη.

Γι αυτό και προτείνουμε την κάλυψη από το πρόγραμμα, όλων των απασχολούμενων ρητινοκαλλιεργητών και υλοτόμων μέχρι την πλήρη επανέναρξη της δραστηριότητάς τους.

Μια τέτοια απασχόληση μπορεί να διασφαλιστεί και σήμερα και με τις δασικές εργασίες που απαιτούνται μέσα από τη διαχείριση των αναδασωτέων εκτάσεων και βέβαια με ταυτόχρονη δέσμευση στην κατεύθυνση της επανάληψης για την κάλυψη όλου του απαιτούμενου χρόνου.

Η κάλυψη αυτή για να είναι πλήρης πρέπει να συνοδευτεί με:

1) Την ασφάλιση για βαρέα, όπως είχαν οι ρητινοκαλλιεργητές, που σημαίνει σύνταξη στα 62 και όχι στα 67 χρόνια και
2)Την είσοδο, στο επάγγελμα του ρητινοκαλλιεργητή και του υλοτόμου, νέων απασχολούμενων κάθε χρόνο, ανάλογων με τους εξερχόμενους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου