Τετάρτη 13 Απριλίου 2022

Στόχος του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η συσπείρωσή του

 Άρθρο του Βαγγέλη Αποστόλου, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Εύβοιας & πρώην Υπουργού

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ την Τρίτη 12/04/2022

Δύο είναι τα βασικά ζητούμενα που πρέπει να υπηρετήσει το τρίτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πρώτον την ευρύτερη συσπείρωσή του και δεύτερον την καλύτερη οργάνωση της αντιπολιτευτικής του πορείας ως τις εθνικές εκλογές.

Γι΄ αυτό οφείλει να απαντήσει πρώτιστα στο ερώτημα, γιατί δεν έχει συσπειρώσει ως σήμερα το 31,5% των ψηφοφόρων που τον στήριξε στις εθνικές εκλογές του 2019 και παραμένει στο 23,7% των ευρωεκλογών. Η φοβική αντιμετώπιση του απολογισμού μιας σπουδαίας κυβερνητικής θητείας και ο τρόπος αντιπολίτευσης απέναντι σε μια καταστροφική πολιτική της Κυβέρνησης της Ν.Δ. είναι από τις βασικές αιτίες.

Είδαμε πολύ διστακτικά τον κυβερνητικό απολογισμό. Δε βγάλαμε μόνο τη χώρα από τα μνημόνια και μάλιστα παραδίδοντας ένα μαξιλάρι 37 δις ευρώ για την επόμενη ημέρα, αλλά και κατά περίπτωση υπήρξε σημαντικό έργο που δεν αναδείξαμε.

Για παράδειγμα στον αγροτικό χώρο που υπηρέτησα, δεν ήταν μόνο η επιτυχημένη αντιμετώπιση των προστίμων και των καταλογισμών ύψους 2,7 δις, που μας είχαν επιβληθεί τα προηγούμενα χρόνια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξαιτίας της κακής διαχείρισης των πόρων και των ενισχύσεων, αλλά και η τάξη στις πληρωμές και άλλες εμβληματικές τομές στο χώρο.

Είμαστε αξιωματική αντιπολίτευση σήμερα και προηγούμενη Κυβέρνηση χτες. Έχουμε χρέος παντού να σηματοδοτούμε την παρουσία μας με συγκεκριμένες θέσεις. Η επιφύλαξη επί της αρχής, στις περισσότερες νομοθετικές προτάσεις της Κυβέρνησης δεν είναι συγγνωστή.

Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση τόσο στη λειτουργία των κομματικών οργανώσεων, όσο και της κοινοβουλευτικής ομάδας. Δυστυχώς η πανδημία μετέτρεψε την ανθρώπινη επαφή σε μια παγερή ηλεκτρονική επικοινωνία, η οποία έχει περιορίσει τη δυνατότητα στο κόμμα να αρδεύεται άμεσα από τη κοινωνία.

Δεν αρκούν οι κομματικές τηλεδιασκέψεις, που έχουν υποκαταστήσει τις συνελεύσεις, ούτε βέβαια διασώζεται ο κοινοβουλευτικός έλεγχος των βουλευτών από τις μαζικές συνυπογραφές των ερωτήσεων των συναδέλφων τους, ακόμη και για τοπικά θέματα.

Πιστεύω ότι η αντιπολιτευτική μας πορεία πρέπει να εκφράζεται με συγκεκριμένες πολιτικές στην τρέχουσα συγκυρία, αλλά και δεσμεύσεις για την επόμενη ημέρα, που εκ των πραγμάτων θα είναι προεκλογική.

Έχουμε απέναντί μας μια Κυβέρνηση που κρατάει στα χέρια της ένα εργαλείο επιλεκτικής προσέγγισης της οικονομίας αλλά και της κοινωνίας, το Ταμείο Ανάκαμψης. Χρειάζεται να έχουμε καλύτερες επεξεργασίες και να μην ξεχνάμε τη διαχείριση που έχει κάνει η συντηρητική παράταξη διαχρονικά σε ανάλογα κονδύλια και πόρους.

Έχοντας ως άμεσο πολιτικό στόχο του κόμματος τη νίκη στις επόμενες εκλογές και το σχηματισμό μιας ισχυρής προοδευτικής κυβέρνησης πρέπει να αναβαθμίσουμε τη δράση μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου