Τρίτη 29 Μαρτίου 2022

Απουσία πρόβλεψης και πρόληψης

Άρθρο του Β.Αποστόλου, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Εύβοιας & πρώην Υπουργού
Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών 26-27 Μαρτίου 2022

Οι διατροφικές κρίσεις δεν αποτελούν σπάνιο φαινόμενο. Έχουν εμφανιστεί στο παρελθόν είτε λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών -καύσωνας στη Ρωσία το 2010-, είτε μολυσματικών κρίσεων -νόσος των τρελών αγελάδων-, είτε χρηματιστηριακών κερδοσκοπικών κινήσεων.

Οι επιπτώσεις της κάθε κρίσης στη χώρα μας εξαρτώνται από την εφαρμοζόμενη πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει επιλέξει να παραδώσει τους καταναλωτές στα χέρια του κεφαλαίου στο όνομα της ανάπτυξης και της επενδυτικής αναβάθμισης της χώρας. Όσο και να διατείνονται οι υπουργοί της ότι τα ελληνικά νοικοκυριά είναι υπό την προστασία της κυβέρνησης, αποδεικνύεται καθημερινά ότι είναι πίσω από τις εξελίξεις και τα όποια μέτρα λαμβάνονται έχουν πυροσβεστικό χαρακτήρα.

Η αδυναμία εφοδιασμού της χώρας μας με δημητριακά και ηλιέλαιο εξαιτίας της
εγκληματικής εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί ένα παράδειγμα της απουσίας πρόβλεψης και πρόληψης της κατάστασης και μη εφαρμογής πολιτικών διαχείρισης κινδύνου από τα κυβερνητικά κλιμάκια. Από τη μία έχουν επιτρέψει σε κάποιους να μην πουλούν τα αποθέματά τους περιμένοντας να κερδοσκοπήσουν, και από την άλλη δεν έχουν προβεί στις κατάλληλες ενέργειες για τη μείωση του κόστους καλλιέργειας (λιπάσματα, ρεύμα, πετρέλαιο). Χρειάζονται πλέον στοχευμένες παρεμβάσεις στον αγροδιατροφικό τομέα για την ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής, της μεταποίησης και της εμπορίας τροφίμων.

Επίσης θα πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες μελέτες για τις εθνικές ανάγκες και τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών, έτσι ώστε να γίνεται αποθεματοποίηση δημητριακών καρπών και σογιάλευρου σε επίπεδο χώρας και να μην παραδίδονται ανεξέλεγκτα στα χέρια των ιδιωτών. 

Τέλος, το θέμα θα πρέπει να εξεταστεί από το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. και σε εθνικό επίπεδο να γίνουν διμερείς διπλωματικές συνέργειες για άρση των περιορισμών εισαγωγής δημητριακών καρπών στη χώρα μας από χώρες όπως είναι η Βουλγαρία και η Ρουμανία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου