Τρίτη 15 Ιουνίου 2021

Β.Αποστόλου: Σήμερα στην αίθουσα πλανιέται το φάντασμα του περιβόητου απεργοσπαστικού νόμου Λάσκαρη 330/1976.

Αθήνα, 14 Ιουνίου 2021


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Ομιλία του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ν. Ευβοίας και πρώην Υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου, κατά τη συζήτηση του σ/ν του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Για την Προστασία της Εργασίας – Σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής «Επιθεώρηση Εργασίας».

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σήμερα στην αίθουσα πλανιέται το φάντασμα του περιβόητου απεργοσπαστικού νόμου Λάσκαρη 330/1976.

Οι μνήμες στοιχειώνουν σε όλη τη χώρα και ειδικά στην Εύβοια, όταν η κραταιά τότε επιχείρηση ΣΕΛΜΑΝ, ένα πρωί του 1978, απολύει εκδικητικά με βάση το συγκεκριμένο νόμο, 800 απεργούς, χωρίς αποζημίωση, επικαλούμενη προσχηματικά τυπικές παραλείψεις στη κήρυξη της απεργίας.

Οι σκηνές με αλλόφρονες από τη πίεση δικαστικούς επιμελητές να επιδίδουν τα έγγραφα της απόλυσης είναι ακόμη ζωντανές.
Αυτή την πραγματικότητα της αυταρχικής ρύθμισης, το τσάκισμα του δικαιώματος στην απεργία, φέρνει με το παρόν ν/σ ο κ. Μητσοτάκης, δια χειρός Χατζηδάκη.
Την απάντηση κύριοι της Κυβέρνησης σας την έδωσε με τη μαζική προχθεσινή κινητοποίησή του ο ελληνικός λαός. Θα σας τη δίνει κάθε μέρα.

Το δικαίωμα στην απεργία εξοβελίζεται, αφού στην ήδη ζοφερή πραγματικότητα, που το 90% των απεργιών κηρύσσονται παράνομες και καταχρηστικές, προσθέτει σκληρές προϋποθέσεις, όχι μόνο απαγόρευσης επαναπροκήρυξης από άλλο δευτεροβάθμιο, τριτοβάθμιο σωματείο, αν κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική, αλλά επιπλέον προσθέτει την υποχρέωση του σωματείου που κηρύσσει την απεργία να προστατεύει, λέει, τους απεργοσπάστες από άσκηση ψυχολογικής βίας!!!

Σ' αυτή την περίπτωση η απεργία διακόπτεται, ενώ παράλληλα θεσμοθετείται υποχρέωση αποζημίωσης από το Σωματείο.
Δε μένει στους εργοδότες, παρά το μοντάρισμά της με επιστράτευση προθύμων, πράγμα εύκολο, αν έτσι μπορεί να διακόπτεται μια δυναμική και μαζική απεργία.

Στόχος σας είναι η κατάλυση του δικαιώματος της απεργίας και ο εκφοβισμός των εργαζομένων.
Έτοιμος λοιπόν ο απεργοσπαστικός μηχανισμός της ψυχολογικής βίας με τη βούλα Μητσοτάκη.

Να μη μιλήσουμε για τις απεργίες στους ΟΤΑ, στους κλάδους κοινής ωφέλειας, αφού κάθε απεργία τους συστηματικά κατασυκοφαντείται και τώρα ουσιαστικά καταργείται.
Η προστασία των συνδικαλιστών μειώνεται.

Η άκυρη απόλυση κάθε εργαζόμενου, ενώ είχε ως συνέπεια την επαναπρόσληψη και την πληρωμή μισθών υπερημερίας, με τη ρύθμιση που φέρνετε, δίνει το δικαίωμα στον εργοδότη μέχρι και στη δίκη στο Εφετείο να ζητήσει τη μη επαναπρόσληψη, πληρώνοντας λίγο παραπάνω αποζημίωση.

Σκεφθείτε κ.κ. συνάδελφοι έναν εργαζόμενο, ο οποίος στο πρώτο βαθμό έχει δικαιωθεί, δηλαδή έχει κηρυχθεί άκυρη η απόλυσή του, έχει διαταχθεί η επαναπρόσληψη και έχουν επιδικαστεί μισθοί υπερημερίας.

Σε μια τέτοια περίπτωση ο ηττημένος στη δίκη εργοδότης κάνει τους λογαριασμούς του, αφού έχει το δικαίωμα να προβάλλει στο Εφετείο για πρώτη φορά την αξίωσή του, δηλαδή να τον απολύσει, καταβάλλοντας κάτι παραπάνω στην αποζημίωση.

Μας λέτε ότι το ίδιο δικαίωμα έχει και ο εργαζόμενος, ας μη το σχολιάσουμε πόσο ισχυρή είναι η θέση των εργαζόμενων σ΄ αυτό το δίδυμο.
Αυτή η πρωτοφανής σε σύλληψη διάταξη βάζει πλάτη να αναγκασθούν να φύγουν οι ενοχλητικοί για την εργοδοσία.
Και όλοι ξέρουμε ποιοι είναι αυτοί.

Το γεγονός μάλιστα ότι ο εργαζόμενος δεν μπορεί να σωρεύσει τις δύο αυτές δυνατότητες, ούτε επικουρικά στην αγωγή του, όπως ρητά προβλέπεται, γιατί απορρίπτεται συνολικά ως απαράδεκτη, δίνει στον εργοδότη ένα νομικό μαστίγιο.

Βέβαια πώς να σχολιάσουμε τον ενθουσιασμό του κ. Χατζηδάκη για την κατάργηση του 8ώρου με το ψευδεπίγραφο τίτλο “διευθέτηση χρόνου εργασίας”, όπου ο εργαζόμενος θα καλείται να δουλεύει δύο ώρες παραπάνω την ημέρα, όταν ο εργοδότης έχει ανάγκη και μάλιστα με ατομική σύμβαση και όχι με συλλογική.

Με το ν/σ αυτό οι συλλογικές συμβάσεις εξαποστέλλονται στο πυρ το εξώτερο κι αυτό όχι τυχαία, αλλά γιατί στοχεύετε στην απαξίωση και συρρίκνωση των συνδικάτων.

Ο εργαζόμενος στην περίπτωση αυτή δεν θα αμείβεται για το επί πλέον δίωρο, αλλά θα κάνει κουμπαρά με τα ρεπό, όπως μας είπε ο ευρηματικός κ. Υπουργός, για να μαζέψει ελιές. Ασφαλώς κυρίες και κύριοι συνάδελφοι τις ελιές θα τις μαζεύει μετά από διευθέτηση του χρόνου, Μάρτη, Απρίλη, Μάη, όταν διευκολύνεται ο εργοδότης. Αλλοίμονο.

Κύριε Υπουργέ με αλαζονικό τρόπο προπαγανδίσατε το ν/σ σας που στοχεύει κατ΄ ευθείαν στην απαξίωση και διάλυση των συνδικάτων. Αυτό ήταν και είναι το προνομιακό σας πεδίο για να πετύχετε, όπως επιδιώκετε την απανθράκωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Την απάντηση θα σας τη δίνουμε καθημερινά στο δρόμο, στους χώρους δουλειάς, στη βουλή, όπως την έδινε το εργατικό κίνημα μαζικά και νικηφόρα στον εμπνευστή του νόμου 330/76 Υπουργό Εργασίας Λάσκαρη, ο οποίος είχε αποφασίσει, όπως έλεγε, να μην επιτρέπει την πάλη των τάξεων.

Θιασώτες του γίνεστε κι εσείς σήμερα κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Ν.Δ. με τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου