Δευτέρα 10 Μαΐου 2021

Β. Αποστόλου: Ο νόμος 4280/2014 της συγκυβέρνησης Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε ως δασικές τις χορτολιβαδικές εκτάσεις της Καρυστίας

Χαλκίδα, 10 Μαΐου 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δήλωση του Βαγγέλη Αποστόλου, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ευβοίας και πρώην Υπουργού, με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρονται στη στάση του για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην Καρυστία με τους δασικούς χάρτες:

"Θεωρώ σκόπιμη μια καθαρή απάντηση, όπως πάντα με τις παρεμβάσεις μου κάνω. Από τα τελευταία δημοσιεύματά μου θα μπορούσε κάποιος να σταθεί στο πρόσφατο άρθρο στα ΝΕΑ (28/4/2021) και να το χρησιμοποιήσει ως εργαλείο τεκμηρίωσης του τρόπου επίλυσης του προβλήματος που προέκυψε στην Καρυστία με τους δασικούς χάρτες.

Πρόκειται για τις εκτάσεις που προορίζονταν για αγροτική χρήση, αλλά δυστυχώς με τη νομοθετική ρύθμιση της συγκυβέρνησης Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ (ν.4280/2014) χαρακτηρίστηκαν ως δασικές.

Αναφέρεται χαρακτηριστικά στη συγκεκριμένη ρύθμιση “ότι θεωρούνται ως δάση και δασικές εκτάσεις οι οποιασδήποτε φύσεως ασκεπείς εκτάσεις (φρυγανώδεις ή χορτολιβαδικές, βραχώδεις εξάρσεις και γενικά ακάλυπτοι χώροι) και διαχειρίζονται από την Δασική Υπηρεσία”.

Κι αυτός ο χαρακτηρισμός όχι μόνο στέρησε από τον αγροτικό κόσμο τη δυνατότητα να τις αξιοποιεί για την κτηνοτροφία, αλλά και εισήγαγε και το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου.

Όμως οι εκτάσεις αυτές έπρεπε κατά το ν. 998/1979 (εκτελεστικός του Συντάγματος του 1975) μέχρι το 1984 να έχουν χαρτογραφηθεί και παραδοθεί για διαχείριση και διάθεση αγροτική.

Γι αυτό και η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τις ενέταξε, με τη σύμφωνη γνώμη της Ε. Επιτροπής, στο
ν.4351/2015 για τις βοσκήσιμες γαίες, προσφέροντας τεράστιες δυνατότητες αξιοποίησής τους. Για να καλυφθούν τόσο οι απαιτούμενες επιλέξιμες εκτάσεις για την καταβολή των κοινοτικών ενισχύσεων στην κτηνοτροφία, αλλά και να μειωθούν τα 1,6 δις Ευρώ προστίμων που βρήκαμε από τη κακή διαχείριση των πόρων για την κτηνοτροφία, που έκαναν οι προηγούμενες Κυβερνήσεις.

Μια προσεκτική ανάγνωση του άρθρου μου από κάποιον που ερμηνεύει σωστά τα άρθρα 24 και 117 του Συντάγματος του 1975 και τη σχετική νομολογία του ΣτΕ, θα τον διευκολύνει να το προσεγγίσει, τουλάχιστον ως μια προσπάθεια να λυθεί ένα πρόβλημα που ταλανίζει χρόνια την περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου