Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021

Ερώτηση Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και της ελληνικής οικονομίας.

Αθήνα, 25 Ιανουαρίου 2021


ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

Οικονομικών

Ανάπτυξης & Επενδύσεων


Θέμα: «Απαραίτητη η ενεργοποίηση του θεσμού των μικροχρηματοδοτήσεων για την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και της ελληνικής οικονομίας»


Η ελληνική οικονομία κατά κύριο λόγο στηρίζεται στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, καθώς οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν το 99,6% των ελληνικών επιχειρήσεων. Η κατάσταση σκιαγραφείται τραγική σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της ΓΣΕΒΕΕ: 8 στις 10 επιχειρήσεις είδαν τον κύκλο εργασιών τους να μειώνεται κατά 46,4% το πρώτο εξάμηνο του ’20, ενώ ήδη έχουν χαθεί 117.000 θέσεις εργασίας και αναμένεται να χαθούν άλλες 107.000 το επόμενο διάστημα.

Την ίδια στιγμή οι ελληνικές τράπεζες έχουν αποκτήσει πρωτοφανή πρόσβαση σε φθηνή χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ενώ όμως παρουσιάζουν αύξηση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων κατά το πεντάμηνο Φλεβάρης-Ιούνιος του ‘20, αυτή κυρίως οφείλεται κατά 50% στη δανειοδότηση μόλις έξι πολύ μεγάλων επιχειρήσεων. Όσον αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ειδικά τις ατομικές, πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις συνεχίζουν να μην έχουν ουσιαστική πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό και η χρηματοδότηση τους από τις τράπεζες παραμένει στα ίδια χαμηλά επίπεδα σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πριν την πανδημία.

Αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στην ελληνική οικονομία, αλλά και τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν στην χρηματοδότησή τους οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ετοίμασε νομοσχέδιο που εισήγαγε τον θεσμό των μικροχρηματοδοτήσεων από μη τραπεζικά ιδρύματα για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Ένα εργαλείο το οποίο έγινε νόμος του Κράτους το καλοκαίρι του 2020, με στόχο τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και την προώθηση ευκαιριών χρηματοδότησης σε νέους, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και σε άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες ώστε να ξεκινήσουν η να συνεχίσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα. Στις σημερινές συνθήκες, όπως διαμορφώνονται από την πανδημία, με την πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να αδυνατούν να επιβιώσουν, το εργαλείο αυτό θα μπορούσε να τους δώσει ουσιαστική βοήθεια.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα στην ουσιαστική ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά ούτε και στην ενεργοποίηση του εν λόγω εργαλείου, παρά την αναγνώριση της κρισιμότητάς του και τη θετική ανταπόκριση που έχει βρει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στις αρχές Οκτωβρίου 2020, η Τράπεζα της Ελλάδος, ως αρμόδια αρχή εποπτείας και αδειοδότησης των ιδρυμάτων μικροχρηματοδοτήσεων, προχώρησε στην έκδοση Πράξης Εκτελεστικής Επιτροπής σχετικά με τους όρους και προϋποθέσεις για τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας των ιδρυμάτων μικροχρηματοδοτήσεων.

Παρόλο αυτά, μέχρι σήμερα αίτηση για άδεια λειτουργίας ιδρύματος έχει υποβληθεί μόλις από ένα φορέα και βρίσκεται υπό αξιολόγηση.

Επιπλέον, με βάση τους ιδρυτικούς της σκοπούς, η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την παροχή μικροπιστώσεων. Συμβάλλοντας σε ένα νέο θεσμό ο οποίος θα μπορούσε να παίξει καταλυτικό ρόλο στον περιορισμό στρεβλώσεων, ανισοτήτων και αποκλεισμών που δημιουργούν οι αγορές και η πολιτική των τραπεζών. Παράλληλα, μια τέτοια ενέργεια θα αναβάθμιζε τον ρόλο της Αναπτυξιακής Τράπεζας και θα ανταποκρινόταν στις ιδρυτικές της αρχές για τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση των μικρομεσαίων στρωμάτων, την αντιμετώπιση και κάλυψη δυσλειτουργιών και ανεπαρκειών της αγοράς, μέσω, ιδίως, του σχεδιασμού, της δημιουργίας και της εφαρμογής χρηματοδοτικών μέσων για τη βέλτιστη διοχέτευση των εθνικών, ευρωπαϊκών και άλλων κονδυλίων προς επιχειρήσεις εργαζόμενους και νοικοκυριά.

Επειδή, η ελληνική οικονομία οδηγείται σε ύφεση διαρκείας
Επειδή, οι επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι και τα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν πλέον ζήτημα οικονομικής επιβίωσης
Επειδή, η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα αποτελεί έναν από τούς βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας

Ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί:
  1. Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί η Ελληνική Κυβέρνηση προκειμένου να ενεργοποιηθεί ο θεσμός των μικροχρηματοδοτήσεων προς όφελος των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, των αυτοαπασχολουμένων, των ανέργων, των εργαζόμενων αλλά και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων; Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμά των ενεργειών αυτών;
  2. Σκοπεύουν να αξιοποιήσουν την Αναπτυξιακή Τράπεζα για τη λειτουργία του θεσμού των μικροχρηματοδοτήσεων; Αν ναι, με ποιον τρόπο; Ποιο το σχετικό χρονοδιάγραμμα;


Οι ερωτώντες Βουλευτές
Χαρίτσης Αλέξανδρος (Αλέξης)
Αχτσιόγλου Ευτυχία (Έφη)
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αγαθοπούλου Ειρήνη
Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)
Αλεξιάδης Τρύφων
Αναγνωστοπούλου Σία
Αποστόλου Ευάγγελος
Αραχωβίτης Σταύρος
Αυλωνίτης Αλέξανδρος
Βαγενά Άννα
Βαρδάκης Σωκράτης
Βαρεμένος Γεώργιος
Βέττα Καλλιόπη
Γεροβασίλη Όλγα
Γιαννούλης Χρήστος
Γκαρά Αναστασία
Γκιόλας Ιωάννης
Δραγασάκης Ιωάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ελευθεριάδου Σουλτάνα
Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καλαματιανός Διονύσιος
Καρασαρλίδου Φρόσω
Κασιμάτη Νίνα
Κατρούγκαλος Γεώργιος
Κάτσης Μάριος
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μουζάλας Ιωάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μπουρνούς Ιωάννης
Μωραΐτης Αθανάσιος
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Ξανθόπουλος Θεόφιλος
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Παπαδόπουλος Αθανάσιος
Παπαηλιού Γεώργιος
Παπανάτσιου Αικατερίνη
Πέρκα Θεοπίστη
Πολάκης Παύλος
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Ραγκούσης Ιωάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Σκούφα Μπέττυ
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τζούφη Μερόπη
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νικόλαος
Φωτίου Θεανώ
Χαρίτου Δημήτριος
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου